Календар

Зелена инициатива „Не ни безпокойте!“

Зелена инициатива „Не ни безпокойте!“„Прозрачни планини” в партньорство с 19 Международен София Филм Фест Ви и WWF България ви кани на дискусия на тема опазване и залесяване на горите в България в навечерието на Деня на гората – 21 март. „Не ни безпокойте!” е зелена инициатива на София Филм Фест за опазване на горите.

20 март 2015 - 17.00 часа, кино Одеон

Кампанията „Не ни безпокойте!” е вдъхновена от най-новия документален шедьовър „Солта на земята” на Вим Вендерс и неговия сърежисьор Жулиано Рибейро Салгадо. Филмът разказва историята на Себастиао Салгадо - един от най-талантливите фотографи на всички времена.

Творбата разкрива живота на легендарния творец, пътуващ през различни континенти, следвайки ритъма на променящото се човечество. През и чрез обектива си, той става свидетел на едни от важните събития в историята на света, запечатва международни конфликти, глад, страховити кризи и масово преселение. Салгадо се впуска в откриването на девствените територии, на дивата флора и фауна, успява да улови с камерата си грандиозни пейзажи като част от един уникален фотографски проект – преклонение пред красотата на планетата, като сериозно застъпва темата за опазването на горите от изсичане и социалната отговорност по залесяването им.

„В момента нашето общество съществува в невероятно противоречие – за да създадем модерния свят, в който живеем, ние унищожаваме всичко около нас, природата, горите. Сега трябва да ги върнем обратно!” казва Себастиао Салгадо.

Филмът е удостоен със Специалната награда на журито и Наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014, с Наградата на публиката в Сан Себастиан 2014 и с номинация за „Оскар” за най-добър документален филм.

Посланието на Себастиао Салгадо да опазваме непокътнатите гори и да възстановяваме унищожената природа, е и една от мисиите на платформата „Прозрачни планини”. Данните сочат, че в България само около 4 % от горите не са повлияни от човешка дейност. Освен тях в България има и други много ценни гори – старите, защитните, крайречните и т.н. За да бъдат опазени, тези гори трябва да бъдат стопанисвани устойчиво.

По време на дискусията от „Прозрачни планини“ ще научите за това колко е важно всеки гражданин да бъде активен в опазването на горите и какво може да направи обществото по този проблем. По въпроса защо не трябва да се изсичат вековните дървета ще чуем и експертната позиция на Алексндър Дунчев от WWF България. От София Филм Фест ще раздадат на гостите семена от летен дъб и цер, а ние ще ви обясним как да ги залесите.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2424 посещения

OFF

Последно качено » Новини