Календар

Международни събития в София срещу търговското споразумение между ЕС и САЩ

Международни събития в София срещу търговското споразумение между ЕС и САЩНа 08.04.2015г, в София от гражданските сдружения За Земята, Солидарна България и Нови леви перспективи организираха серия от събития, свързани с Търговското споразумение, което се договаря между ЕС и САЩ, известно като ТТИП (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство).

След гостуването си в Копенхаген, Будапеща, Дрезден, Щутгарт, Брюксел, Берлин и други европейски градове, огромният Троянски кон – символ на протестите срещу ТТИП в Европа – беше разположен в центъра на София, като домакините му от За Земята организираха артистичен флашмоб преди обяд и призовават всички, които не желаят търговските интереси на големия бизнес да бъдат поставяни над правата на гражданите и защитата на околната среда да се присъединят към организираният от тях протест под надслов „Да спрем троянското споразумение ТТИП” от 18:00ч. на паметника на Съветската армия.

Ивайло Попов от За Земята коментира „Европа има едни от най-високите световни стандарти, свързани със здравеопазването, безопасността на храните и околната среда, въпреки че има още много, което трябва да се подобри. Ние трябва да ги запазим и да сме сигурни, че можем да ги повишаваме в бъдеще. С това троянско споразумение рискуваме някои от големите корпорации да ни върнат десетилетия назад относно по-добра защита на гражданите, нашата околна среда, както и нашите човешки права”

Освен Троянският кон, на 07-08.04.2015г. София бе домакин и на друго международно събитие - конференцията „Последствия от ТТПИ в страните от Югоизточна Европа". На нея присъстваха над 30 представители на движението срещу ТТИП - активисти и изследователи от различни европейски страни. Организаторите на събитието бяха Нови леви перспективи, а съорганизатори - За Земята и Солидарна България. На конференцията бяха представени потенциалните ефекти от ТТПИ за страните от Югоизточна Европа в различни сфери: трудови политики, околна среда, храни, уреждане на спорове между инвеститор и държава и регулаторно сътрудничество. Изводите бяха, че във всички тях споразумените би имало силен негативен ефект, основно поради това, че неговата цел е да постави търговията на първо място.

Една от темите, която предизвика най-много внимание, беше тази за специалният арбитражен механизъм (ISDS), който се очаква да бъде включен в споразумението. Той ще предостави на големите корпорации силата да съди страните ни в арбитражи, често работещи в секретност, когато се въвеждат нови закони, които защитават гражданските и трудовите права, здравето или околната среда, ако с това се намалява печалбата на бизнеса. Беше изнесена информация, че досега подобни механизми са стрували на данъкоплатеца в Европа най-малко 3.4 млрд. Евро. Според един участниците „Това е атака срещу демокрацията ни и правото ни на избор. Едрият бизнес не трябва да има правото да диктува нашите закони.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1650 посещения

OFF

Последно качено » Новини