Календар

„Грийнпийс“ настоява за повече екологично земеделие

„Грийнпийс“ настоява за повече екологично земеделиеВизията на „Грийнпийс” за екологично земеделие - земеделски модел, който защитава околната среда и осигурява поминък на фермерите, бе представена в доклад на организацията, публикуван вчера [1]. Това е система, базираща се на последните научни иновации, която произвежда здравословна храна, докато работи в синхрон с природата.

Правителствата в Европа и по света трябва да подкрепят и да увеличат броя на иновативните решения в земеделските практики. Това може да стане чрез разпределянето на подходящо финансиране за изграждането на модерен и новаторски екологичен земеделски модел.

Рейес Тирадо, учен, който работи за научноизследователските лаборатории на „Грийнпийс“ в Ексетърския университет, Великобритания, казва: „Бъдещето на селското стопанство в Европа е в ръцете на екологичните фермери и техните семейства, които вършат жизненоважна за обществото ни работа. Те се нуждаят от спешна подкрепа, за да продължат тази работа. Политиците трябва да действат и да пренасочат субсидиите към екологичните земеделски практики, за да отговорят на исканията на потребители и производители за здравословна храна и здравословно земеделие.”

Докладът „7 принципа на екологичното земеделие“ [1] демонстрира, че екологичното земеделие:
1. дава възможност на хората, а не на корпорациите, да определят храната, която отглеждат и ядат;
2. осигурява ползи за земеделските производители като позволява на селските общности да преуспяват;
3. произвежда достатъчно храна за всички;
4. насърчава (био) разнообразието от семената, които посаждаме, до храната в чиниите ни;
5. засилва плодородието на почвата;
6. дава възможност на земеделските производители да контролират вредителите и плевелите без намесата на химически продукти;
7. създава хранителна система, издръжлива на променящите се климатични условия и нестабилни икономики.

За да подкрепи екологичното земеделие и да демонстрира практическото приложение на тези 7 принципа, „Грийнпийс“ работи заедно с фермери и селски общности в Европа. Във Франция например, „Грийнпийс“ призовава хората да помогнат на земеделските производители и градинари да произвеждат, размножават и обменят собствени семена от култури, за да прекратят зависимостта си от агро-корпорациите. „Грийнпийс Гърция“ подкрепя фермери, които отглеждат местни протеинови растения за фураж, вместо да внасят ГМО соя. Всички земеделски производители, включени в този проект, потвърждават, че екологичните земеделски практики, без използването на химически средства за борба с вредители, торове, или изкуствено напояване са увеличили приходите и продукцията им.

„Селото Hernádszentandrás в Унгария, което участва в проект за органична общностна ферма, е друг успешен пример за това как екологичното земеделие може да съживи един икономически слаб регион и да предостави нови възможности не само на земеделските производители, но на цялото село и населението му“, добавя Балаш Томори, координатор кампания „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс” - Унгария, който работи в тясно сътрудничество със земеделски производители, обменяйки знания и най-добри практики.
„В България вече има добри примери за подкрепа на еко-земеделието – като например фермерските пазари, които дават възможност на хората да се запознаят с производителите на храната им; хранителните кооперативи и малките градски земеделски градини” – коментира Меглена Антонова, координатор на кампанията в българския офис на организацията.

„Грийнпийс“ стартира онлайн платформа за изтъкване на неуспехите на индустриалното селско стопанство и приканва хората да се противопоставят на неработещата хранителна система. Присъединете се към хранителното движение чрез поставянето на лични предизвикателства на www.obichamhranatasi.org.


Бележки:
[1] „Седем принципа на екологичното земеделие”, Greenpeace International,
Рейес Тирадо, Изследователски лаборатории на „Грийнпийс“, Университет на Ексетер, Великобритания

Резюме на доклада на български език е прикачено в отделен файл.

Целият доклад можете да изтеглите тук: www.greenpeace.org/ecofarmingvision

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2126 посещения

OFF

Последно качено » Новини