Календар

За справедливи супермаркети - и от нас зависи!

За справедливи супермаркети - и от нас зависи!На 25 май в "Бетахаус" сдружение АГРОЛИНК организира еднодневно обучение "За справедливи супермаркети - и от нас зависи!". Сдружението започна нов проект в коалиция от 24 НПО от почти всички страни членки на ЕС „Подкрепа за справедливи марки на европейските супермаркети като ключови движещи сили за Европейската година на развитието 2015 и след нея“. Целта е подкрепа за устойчивото производство и начина на потребление на собствените марки на европейските супермаркети в контекста на Европейската година за развитие 2015 и след нея.

Защо е този проект?

Портокали за 0,99 лв. килограма? 26% намаление на нектар от банани само до края на месеца? Промоция на риба тон "Нептун", цена: 1.79 лв., нова цена: 1.49 лв., спестявате 30 ст.? Защо не? Ние сме изкушени от нереално ниските цени в големите супермаркети, вярваме в качеството на продуктите, грижим се за здравето си със свежи витамини от цитрусови плодове, повишаваме си ендорфините и настроението с шоколад с цели 75% какао...

Какво стои зад лъскавите шарени рафтове и приканващите промоции, обаче?

Огромна власт и господство на пазара! Супермаркетите едновременно доставят и продават на дребно продукти и имат пряко въздействие върху околната среда, икономиката и правата на всеки един от нас, както в Европа, така и по света. Особено силно е влиянието на супермаркетите чрез продуктите техни собствени марки: те се продават на по-ниска цена, отколкото повечето маркови конкуренти, защото разходите за маркетинг са минимални и се печели от големите обеми. 40% от търговията на дребно в ЕС e чрез собствени марки на супермаркетите! Цените са атрактивни, има изобилие от нетипични за сезона продукти от целия свят, насърчава се свръхпотреблението, но зад това се крият:

● Ниско или минимално заплащане на труда и лоши производствени условия във фабриките в първичните страни производителки;
● Ненормирано работно време, извънреден труд, детски труд;
● Забавяне на плащанията;
● Натиск върху цените на доставчиците;
● Използването на химикали и вредни вещества при производството;
● Свръхзамърсяване на природата, загуба на биологично разнообразие, свръхпроизводство и огромна енергийна консумация.

А пред рафтовете? Стоим НИЕ, потребителите!

Ние можем да започнем промяната, защото имаме тази сила! Всички по веригата зависят от супермаркетите - дребни фермери, производители, доставчици, транспортни фирми, служители. Но супермаркетите също зависят - от нас!

Ние можем да поискаме от супермаркетите промяна по обратния ред:
● да поемат отговорност за нормални условия на производство и достойно заплащане по цялата верига на доставки
● да полагат усилия за намаляване на въздействието върху околната среда
● да се въздържат от манипулативно ценообразуване под производствената цена - единствената справедлива цена е истинската цена!

Редица граждански организации от целия ЕС призовават за реални действия от страна на супермаркетите, националните правителства и ЕС. Ако производството на собствените марки стане по-устойчиво, това ще има огромно положително въздействие върху околната среда и условията на труд и живот в развиващите се страни.

Основни теми на обучението ще бъдат:
● Не-устойчиво производство и търговия на собствени марки във вериги супермаркети в България и ЕС - лоши практики, социални, икономически и екологични последици
● Възможности за промяна - какво конкретно можем и трябва да поискаме?
● Ролята на неправителствените организации - конкретни идеи за действие чрез разпространение на информация и кампании

През 2015 г. предстоят:
- Европейски фотоконкурс FOOD VISION
- Пътуваща фотоизложба с победителите
- Европейски бизнес форум в Милано през септември
- Action Day – eдновременно във всички страни от ЕС
- Конференция в София с международен лектор по темата

Повече за идеята и проекта
www.supplychainge.org
фейсбук: Fair Superbrands Bulgaria

За всички, които искат да се включат в проекта – НПО или хора, подкрепящи социални и екологични каузи, могат да станат преки участници в екипа на проекта или като доброволци в акциите.

Пишете ни: fairsuperstores@agrolink.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1352 посещения

OFF

Последно качено » Новини