Календар

Чигите отново поемат към Дунав

Чигите отново поемат към ДунавWWF България започна нова серия от разселвания на есетри в Дунав. На връх Деня на детето и в компанията на ученици от еко клубовете в Лом, направихме първото за тази година пускане на над 20 000 малки чиги. Така започна финалната фаза на проекта за опазване на есетрите, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ - „Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България”.

През ноември миналата година, на акваторията на природен парк „Персина“, пуснахме над 11 хиляди чиги. В рамките на проекта ще разселим общо 50 000 по цялото поречие на реката – около Белене, Лом и Ветрен.

Планирали сме още две разселвания - на 5 юни и последното на 12 юни.

Рибките се отглеждат в близки до естествените условия в земно-насипни басейни, където се хранят с естествена храна. Така те са възможно най-адаптирани да оцелеят в голямата река. Преди да ги пуснем, всяка рибка е маркирана с метална марка с уникален номер, с големина около милиметър. Тези марки ще ни позволят в бъдеще да проследим кои чиги са естествено родени в Дунав и кои са пуснати от нас. Методиката на маркиране е същата като тази на румънски екип учени, които маркират в предния ляв плавник всяка рибка. Тази последователност е много важна, защото ще ни позволи адекватно да проследяваме рибите независимо от кой бряг на реката.

Отглеждането на застрашени животни е много сложно. В рамките на проекта трябваше да се съобразим с непредвидими препятствия като нивото и температурата на Дунав през 2014г. – нетипичните свойства на водата няколко пъти наложиха разместване на планираните разселвания на есетрите и до последния момент бяхме притеснени дали ще успеем да ги пуснем в оптимални за тях и сезона условия. Все пак успяхме да разселим произведените чиги успешно.

„Ние нямаме ресурсите и възможностите на природата, затова възстановителни дейности винаги са трудни, особено когато става дума за живи същества. Много е важно да опазим това, което имаме по начин, който да позволи видовете да се възстановят и самостоятелно. Затова за нас е важно следващият План за действие за есетровите риби да е адекватен към нуждите на тези древни риби“, коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.

Правим разселванията на есетри по възможно най-прозрачен начин – в присъствието на представители на институциите, медиите и заинтересовани хора от районите на пусканията. Родителите на чигите са хванати от Дунав, след специално разрешение, за да сме сигурни, че потомството ще се връща на правилните места за размножаване и така да подпомогнем естествените популации.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1786 посещения

OFF

Последно качено » Новини