Календар

Лятната екобиблиотека за малки и големи поема по своя път във великотърновско

Лятната екобиблиотека за малки и големи поема по своя път във великотърновскоСдружение „Възможности” – Велико Търново, Кметството на с. Леденик (община Велико Търново) и младежкият клуб в селото ще посрещнат Еньовден на 24 юни с празник на билките. Тържеството започва в 10.30 ч. и ще се състои на площада на селото и в екопарка. По време на събитието сдружение „Възможности” ще открие и своята пътуваща лятна екобиблиотека. В откриването ще участват децата от младежките клубове в селата Леденик, Беляковец, Шемшево и Шереметя, както и деца от клуб „Млад еколог" от ОУ „П. Р. Славейков" - Велико Търново.

На 24 юни децата ще представят кратка програма, посветена на билките и природата, много стихове, гатанки и песни. Зедно ще посадят цветя и билки пред младежкия клуб в селото и ще ознаменуват добрата работа с домашен чай и сладки. От празника всяко дете ще си тръгне с кутийка чай и саксийка с цвете, което да засади у дома. По време на тържеството ще бъде дадено началото и на конкурс за рисунка или съчинение на тема: „Какво научих за Еньовден и мистериите му”.

Богата програма дава началото на летните занимания за децата от региона. В голяма част от великотърновските села има младежки клубове, чрез които от сдружение „Възможности” искат да осмислят ваканционните дни на децата. За целта от сдружението организират пътуваща лятна екобиблиотека за учениците от 7 до 12-годишна възраст. От „Възможности” вече обобщиха училищните списъци с произведения за четене през лятото и закупиха част от книгите. Те ще бъдат предоставени на местните клубове за четене и размяна. За децата ще бъдат организирани дискусии след прочитането на всяко произведение. Литературните разговори ще се провеждат веднъж седмично в пет населени места – селата Беляковец, Леденик, Шемшево и Шереметя, както и в Зелената лятна занималня на Велико Търново.

По време на седмичните срещи на децата ще се прожектират и образователни филми за природата, екологията и човешката дейност в региона. Организаторите на екобиблиотеката са закупили и сезонни цветя и храсти и предстои малки и големи заедно да ги засадят на подходящи места, предварително уточнени с кметовете на населените места. По време на заниманията на открито децата ще участват в грижите за растенията. За всяко дете ще има по една малка книжка за природата.

През лятото децата ще посещават и местните забележителности, а след това ще описват преживелиците си в съчинения, които ще представят на колективни четения. По време на излетите децата ще могат да си наберат билки и цветя за хербарии. В края на лятото всички хербарии ще бъдат показани в изложба, придружена от чаено парти. Отново децата ще осигурят билките за партито, а възрастните ще подсладят събитието с домашно приготвен мед.

Всяка седмица пътуващата екобиблиотека ще събира групи от 15 до 20 деца по следния график: понеделник - Велико Търново, вторник - с. Беляковец, сряда - с. Шереметя, четвъртък - с. Леденик и петък - с. Шемшево.

След приключването на проекта на сдружение „Възможности” се очакват редица ползи за местната общност, която наброява около 2500 души, като пряко подобрение в живота си ще усетят поне 500 деца и възрастни. Крайната цел на пътуващата екобиблиотека е не само да се повишат познанията на децата за литературата, региона и местните забележителности, но и за природата, полезните растения и грижите за тях.

Проектът се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март нициативата се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени проекта в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени инициативи и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

За създателите на инициативата:
Организатор на проекта е сдружение „Възможности”, създадено през 2008 г. във Велико Търново. Целевите групи на сдружението са жените – в ролята им на майки, професионалисти и общественици, и децата и тяхното здраве, възпитание и обучение. От „Възможности” са ангажирани с проблемите на жените, тяхната равнопоставеност в обществото и семейството, както и с възможностите за майките да отделят повече време за отглеждането и възпитанието на децата. През лятото от „Възможности” ще помагат на семействата като осмислят и организират свободното време на децата. В края на лятото от сдружението ще посадят дървета, дарени от местното горско стопанство. Така се надяват да сложат началото на отглеждането на малки местни горички, за които всички да полагат грижи. Местните читалища ще получат и книги, дарени от домашните библиотеки на членовете на сдружението.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2312 посещения

OFF

Последно качено » Новини