Календар

Ще последва ли Сапарева баня примера на Банско? Мълчаливо бдение за Рила - петък, 18, 30 ч

„Отиде! Възрожденско Банско си иде, няма да се върне то“, шепнат хората във филма „Банко и Добри“, илюстриращ какво се случи в Банско. Изграждането на ски зона Банско започна незаконно преди осем години, а фалшиво инсценираният конфликт „еколози срещу местни хора” бе използван като удобен параван за истинския проблем – погазването на законите и безнаказаността. Днес банскалии, търпeли толкова години своеволията на местната мафия и власт, викат еколозите на помощ да им върнат земята, водата и китното възрожденско градче.

Община Сапарева баня, с проекта за ски курорт „Паничище-Езерата-Кабул”, изглежда е тръгнала по пътя на Банско. Строителството на инфраструктура за проекта продължава в нарушение на осем български закона и две европейски директиви в изпълнение на един неодобрен от Министерството на околната среда и водите Общ устройствен план. Част от жителите в Сапарева баня тайно шепнат на природозащитниците: „На вас разчитаме да спасите планината и бъдещето на децата“ и ни предават докъде са стигнали строежите и ни молят нещо да направим. Други искат и те да можеха да купят „общинска земя на цени като Рила спорт“, трети искат да развиват селски туризъм, но нито Общината, нито държавата ги подкрепят, а подкрепят офшорните компании и организираната престъпност. Проектът „Паничище-Езерата-Кабул“ няма да донесе на местната общност дългосрочни печалби освен еднократно от продажба на земя. Дори при продажбата на земя сапаревобанскалии са ощетени, тъй като се продават предимно общински земи на Паничище, и то на безценица.

На много други въпроси за бъдещето на Сапарева баня трябва да отговори Общината. Защо още отсега жителите на Сапарева баня не намерят заетост в строителството на ски курорта, ако той ще им осигурява работни места? Защо вместо местни хора в строителството на пътя и лифта участват десетки работници от Старозагорско и Пловдивско, дори Родопите? Безработните в Сапарева баня според стратегията за икономическо развитие на Сапарева баня от 2006 г. са били 567 души през 2003, като повечето от тях над 45 години. Нещо повече, от 2001 г. насам безработицата в Сапарева баня стабилно намалява с около 100 души на година. В най-добрия случай проектът за ски курорт ще даде работа на безработните като обслужващ персонал на нискокултурни и слабо платежоспособни чужди туристи. А ще бъде ли в състояние подобна перспектива да върне обратно в района бягащите млади хора?

На още няколко въпроса трябва да отговори Община Сапарева баня. Местните хора, както стана ясно, ги няма „в цялата схема”, но къде е цяла България? Защо, когато става въпрос за бъдещото развитие на национално богатство като Национален парк „Рила”, който ски курортът ще „облагороди”, Общината упорито отказва да предостави на обществото общия устройствен план, по който се извършва строителството? Защо за лифта, който ще откарва 6000 души дневно на 2150 м надм.вис., не е предвидена пречиствателна станция за отпадните води в тоалетната на горна лифтена станция? Поема ли Общината отговорността за замърсените Рилски води? Кой осигурява на Общината чувството за безнаказаност и безпределна власт? Дали дупнишката мафия и офшорката, които стоят зад проекта за ски курорт над Сапарева баня и още седем проекта в Рила, не са свързани с високите етажи на властта?

Дали заедно като един народ ще можем да разграничим частния интерес от националния, обществения интерес от интереса на мафията?

Граждани на Република България, природозащитници от цялата страна са обединени около една светла идея. С чиста мотивация и любов отправяме посланието: помогнете да запазим Рила тихо и чисто място, светиня на българския народ.

Природозащитниците не се борят „против развитието на туризма", те не са „терористи" и „рекетьори". Ние работим за спазване на закона, опазване на природните ресурси и развитие на алтернативен туризъм, от който печелят местните хора, а не мутрите.
Ние сме защитниците не само на природата, но и на обществените интереси ио закона, затова призоваваме за запазване интересите на местните хора и целия български народ.
Значението на Рила Буфер (единствената територия, неприета в Натура 2000 поради инвеститорски интерес) като зона, служеща да смекчи човешкото въздействие върху НП Рила, е безспорно. На хората в Община Сапарева Баня се обещава светло и безметежно бъдеще. В случая истинският длъжник е държавата. Природозащитниците настояват за активна държавна политика за развитие на алтернативния туризъм в България. Местното население, и то не само в Община Сапарева Баня, има право да получи такава информация и се нуждае от подкрепа за реализиране на проекти в тази посока.

Елате на 11 април, петък, в 18:30 ч на мълчаливо бдение за Рила:

София – 18:30 до 19:00 на Попа

Русе – 18:30 до 19:00 пред сградата на Окръжен съд Русе. Лице за контакти - Момчил Стоянов, тел. 0889374274, mmomchil555@gmail.com

Варна – 18.30 до 19:00, на площад Независимост пред Операта, Лице за контакти – Владимир Михайлов - vladi.mihailov@gmail.com

Велико Търново – 18,30 до 19:00, пред Общината, info@nomadshostel.com

Пловдив - 18:30 - 19:00 на копчетата, за контакти: Нели Арабаджиева - тел: 0896614312

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2229 посещения

OFF

Последно качено » Новини