Календар

Tрети брой на електронния бюлетин на проект „Солта на живота“

Tрети брой на електронния бюлетин на проект „Солта на живота“Представяме ви третия брой на електронния бюлетин на проект „Солта на живота“, който съдържа всичко по-интересно, което се случва около Атанасовско езеро и някои от дейностите по проекта.

2015 – Година на лагуната Атанасовско езеро

Отмина една година изпълнена с много събития, посветени на Атанасовско езеро, защото за първи път през 2015 г. нарушихме традицията на Българска фондация Биоразнообразие и посветихме годината не на застрашен растителен или животински вид или интересна група организми, а на място. Това беше годината на Атанасовско езеро – една лагуна на брега на морето и на ръба на града!

Започнахме с един симпатичен календар посветен на лагуната, продължихме с вълнуващ Атанасовден в Морското казино, на който имаше промоция музикален клип, сниман на езерото. Отбелязахме Световния ден на влажните зони, а после представихме лагуната и „годината“ пред студентите в Биологическия факултет на Софийския университет. После дойде време за пролетно почистване и „Лагуна клийн джамбуре“ – то през април около Укритието за наблюдение на птици. Дрон полетя над езерото и показа красотата му във форми и цветове.

Карнавалът на биоразнообразието събра десетки деца с костюми на птици, рачета, жабки и т.н. на сцена „Охлюва“ през май. Но междувременно от симбиозата на едни млади автори се роди изложба – вдъхновение, посветена на Атанасовско езеро, птиците, хората и солта, която тръгна да пътува из страната (засега) и вече е видяна от близо 10 000 човека.

През август по повод рождения ден на резервата се събраха десетки приятели на Укритието, които се учиха как да плетат от ракита. После дойдоха бригадирите на БДЗП, магията на Фестивала на солта събра хиляди на южния солник, а фотографи от цялата страна заснеха цветовете и лицата на езерото. През октомври стартира нашата образователна програма по Пътеката на саблеклюна по която само за месец минаха 200 деца от Бургаските училища.


Експериментът „симБиотично“ разказва за Атанасовско езеро

Една различна изложба, посветена на бургаското Атанасовско езеро обикаля из страната и се радва на огромен интерес в градовете, през които преминава. Става въпрос за интерактивната пътуваща изложба, която носи необичайното име „симБиотично“ и разказва за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата в езерото, за птиците, за солта, за климата и за възможния баланс между природата и човека.

Нейни автори са Диана Павлова - еколог, Мариана Сърбова и Галина Милкова - архитекти и дизайнерът Недко Николов. Повече за изложбата

Възстановяване на езерото след тежките наводнения в началото на 2015

В резултат на интензивни валежи и изпускане на язовирите във водосбора на Атанасовско езеро в началото на февруари 2015 г. водното ниво в езерото се повиши средно с около 1 м. Невъзможността на обходния канал да проведе екстремалните водни обеми, доведе до заливане на цялата инфраструктура и частичното й разрушаване. Солеността се понижи до критични за екологичното състояние и технологията на солодобив стойности. Нарушени бяха всички екологични, физикохимични и хидрологични показатели в езерото.

Извършена бе оценка на щетите, предизвикани от наводненията. Приоритетно бяха изпомпени водните обеми за постигане на благоприятно водно ниво. Бяха ремонтирани нарушените участъци на обиколния канал. Възстановени бяха увредени диги и валове, приоритетно тези с първостепенно технологично значение, а след това и важни за гнездящите видове птици. Възстановени бяха нарушени от наводнението елементи на техническата инфраструктура - пътища, електрозахранване, както и хидрологичния режим с подходящи физикохимични показатели и движението на водите между отделните басейни.

Бригада Атанасовско езеро 2015

От 21 до 30 август Българското дружество за защита на птиците и БФБ организираха Природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2015“, в която участваха около 50 доброволци от страната и един от Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания.

Основната работа и тази година беше свързана със строеж и ремонт на платформи за гнездене – т.нар. острови, които са сигурно място за отглеждане на потомство от саблеклюни, рибарки и дъждосвирци. Пълненето и примъкването на тежки чували с миди до платформите осигури подходящ субстрат, върху който тази пролет птиците ще отгледат потомството си. Повече

Рожден ден на резервата

БФБ и РИОСВ - Бургас организираха специален празник „Птици, плетеници и хамаци“ по случай 35-тия рожден ден на резерват Атанасовско езеро. Придвижването до Укритието бе с велосипед, ролери, тротинетки от Охлюва.

Всеки, който имаше желание и интерес участва в работилница за плетене с ракита. Местният майстор Станко Киров от гр. Българово ни показа как се плете, за да може впоследствие да изработим паравани по Пътеката на саблеклюна и да ограничим безпокойството на птиците от бъдещите посетители. Предвидени бяха и по-пасивни занимания като наблюдения на птици или релакс на хамаци в зоната между дърветата пред Укритието, както и огромна торта за „рожденика“.

Въздушна йога, танц в калта и ритъм и сол за душата на Фестивала на солта

В последния петък на август Фестивалът на солта събра на брега на Атанасовско езеро хора от Бургас и от страната, дошли специално за необикновения солен празник. За трета поредна година разнообразни занимания за деца, арт събития и предизвикателства за тялото и духа привлякоха разнообразна публика край лагуната.
Темата тази година бе „Симбиоза“ - природно явление, при което два или повече организма извличат взаимна полза от съвместното си съжителство. Това е и Атанасовско езеро - невидима мрежа от сложни взаимоотношения, един загадъчен организъм, който живее, диша и пулсира близо до сърцето на Бургас. Повече за фестивала

Дрон над лагуната

Благодарение на наградата на Дарителска програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство в България бе закупен дрон модел Phantom 2+ с който са извършени теоретични и практически обучения, и тренинг по управление на машината.
Бяха проучени подходящи места на Атанасовско езеро предвид близостта с летище Бургас и опасността, която може да възникне при сблъсък на двете машини. Едва след като събрахме достатъчно опит и бяхме изчистили цялата процедура за летене, организирахме през април публично събитие за официален старт на проекта и представихме дрона и технологията пред медии и граждани на Бургас. Ето какво се случи с нашия дрон за близо една година...

Обществен съвет юни 2015

Различни важни въпроси, свързани с езерото бяха дискутирани по време на петата среща на Общестения съвет за Атанасовско езеро, която се проведе на 30 юни 2015 г. Темата бе: „Тенденции в хидрологичните и хидробиологичните условия в Атанасовско езеро“.

Уютната конферентна зала на Бизнес инкубатора посрещна участниците в съвета - представители на Община Бургас, на Басейнова дирекция за Черноморски район - Варна и офис Бургас, ЛРД Сокол, БДЗП, РИО на МОН, БАН и др. Повече

Партньорство с летището

Специално преди пристигането на британската музикална звезда Роби Уилямс за Spirit of Burgas, екипът на проект "Солта на живота" благодарение съдействието на Летище Бургас показва авторска инсталация SALIGHT, която изследва взаимодействието на солта със светлината, както и качествата й като материал за продуктов дизайн.

В сектор Пристигащи всички туристи и гости на района можеха да видят поетичното пресъздаване на изкристализирането на морската сол в розовеещите запасни басейни на Атанасовско езеро, съхраняващи концентрирани морски води.
SALGHT е авторска инсталация на Think Forward (арх.Галина Милкова и пр.диз.Недко Николов), която изследва взаимодействието на солта със светлината, както и качествата й като материал за продуктов дизайн.

Карнавал на биоразнообразието

За пети път в Бургас се случи забавният и шарен Карнавал на биоразнообразието, който събира на една сцена най-малките жители на града, маскирани и костюмирани като невероятни и съвсем истински животни, растения и рециклирани същества.

БФБ, в партньорство с Община Бургас, РИОСВ Бургас и Победа АД създаде един природозащитен празник, на който участниците представиха жаби, папури, щъркели, ибиси, бръмбари, ириси, даже и екзотично фламинго.

Актуализиран план за управление на резервата

Планът за управление (ПУ) на поддържания резерват Атанасовско езеро е важен стратегически документ, касаещ както настоящата ситуация в езерото, така и бъдещото развитие, предстоящите проекти и програми.
БФБ, освен че е организацията, която стои зад първия ПУ, вече повече от 20 години изпълнява различни дейности самостоятелно или в партньорство за поддържане, възстановяване, опазване и популяризиране на Атанасовското езеро.

Това е и причината да разгледаме предложението за Актуализиран план за управление много задълбочено и да дадем нашия принос за подобряването му, така че документът да служи в следващите години най-малкото по начина, по който бе използван досегашният план, но и да даде съвременната и адекватна база за опазване и устойчиво развитие на територията. Повече за позицията на БФБ.

Представяне на солта и на професията солничар на различни форуми

През 2015 г. екипът на проекта положи специални усилия да представи солта, добита от езерото и професията на солничаря, която вече е на път да изчезне на различни форуми.

На 25 септември Българска фондация Биоразнообразие участва във фестивала „Дни на регионални традиционни, занаятчийски и туристически продукти в Черноморския басейн“, в центъра на Бургас, пред Дома на културата „Лукойл-Нефтохим” и представи част от солничарските атрибути и различните видове сол, които се добиват в езерото.

На 24 октомври представихме морската сол като част от Съкровищницата на вкусове на Slow Food по време на пазара „Плодовете на Земята“ в София в двора на новооткрития „Музейко“.

На 21 ноември 2015, събота в НДК се представи "Солта на живота" - лекция на Дияна Костовска в рамките на фестивала Divino.Taste 2015. За традиционното солничарство в природния оазис Атанасовско езеро, за съкровището Сол, за българското Цвете на солта (Fleur de Sel) разказа ръководителят на проект Солта на живота.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2322 посещения

OFF

Последно качено » Новини