Календар

Гражданска инициатива срещу изгарянето на отпадъци в София

Гражданска инициатива срещу изгарянето на отпадъци в СофияУтре – 04.02.2016 г., в 9 ч сутринта жители на София ще внесат в Столична община близо 2000 подписа в подкрепа на местна гражданска инициатива да не се изгарят отпадъци на територията на Голяма Столична община.

Подписката се организира от жители на район Сердика, които учредиха местна гражданска инициатива срещу проекта на Столична Община за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „София“ зад Централна гара.

Очаква се и други столични райони да се включат и да учредят граждански инициативи за събиране на подписи срещу проекта.

На над 20 пункта в кварталите Банишора, Орландовци, Фондови Жилища и Бенковски местни активисти събираха подписи и информираха своите съседи относно плановете на общината да гори 180 000 тона годишно от софийския боклук на метри от домовете им.

Евгени Павлов, председател на инициативната група, приканва съгражданите си да се информират и да бъдат проактивни защото: „Плановете на Столична Община трябва да бъдат преустановени. Единственият начин това да стане е с масова гражданска активност и инициативност. Нашето активно участие е крайно необходимо.“

От екологично сдружение „За Земята“, които подкрепят инициативата, постоянно напомнят за опасностите, които крие този проект, а именно:
- в условията на силно замърсения въздух в София ще се отделят нови количества опасни ракообразуващи замърсители: фини прахови частици (12,8 тона / година), диоксини (0,13 грама / година), тежки метали (0,7 тона / година кадмий, олово, живак и др.), азотни оксиди (256 тона / година) и органични химикали, които вредят на имунната система и причиняват преждевременна смърт от ракови, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и белодробни заболявания;
- ежедневно от изгарянето на отпадъци ще се образуват 25 тона силно токсични пепели, които трябва да се обезвреждат в сспециални депа за опасни отпадъци, отдалечени на стотици километри – за сметка на местните данъкоплатци;
- ще се унищожават материали, които имат огромен енергоспестяващ потенциал, ако бъдат рециклирани, за да замени едва 10% от сега използвания природен газ;
- ще се затрудни постигането на задълженията на България за рециклиране и ефективно използване на ресурсите, което може да доведе до нови наказателни процедури и глоби за страната ни.

Още градове в страната са застрашени от проекти за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-ове и други заводи – Сливен, Русе, Бобов дол, Пещера, Разград. А отпадъци вече се горят в циментовите заводи във Враца, Златна Панега и Девня.
Вчера, 02.02.2016 в Дом на киното се състоя прожекция на филма „Бунище Земя“ и дискусия като част от кампанията срещу горенето на отпадъци в София. Залата беше препълнена, а след края на събитието всички присъстващи се подписаха в подписката.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2190 посещения

OFF

Последно качено » Новини