Календар

Подробният устройствен план на село Паничище е одобрен без екологична оценка

Подробният устройствен план на село Паничище е одобрен без екологична оценка
София, 18 април 2008 – Коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“ разкри ново нарушения в село Паничище, край което вече се работи по неразрешения ски курорт „Паничище-Езерата-връх Кабул”.

Според документи, предоставени от Регионалната инспекция по околна среда и водите-София, подробният устройствен план-план за регулация на село Паничище е одобрен от община Сапарева баня през 2006 г., без да е извършена екологична оценка. Тъй като това е нарушение на действащото природозащитно законодателство, природозащитниците ще уведомят компетентните органи.

Районът на незаконното строителство на Паничище и Седемте рилски езера беше посетен днес от природозащитници от България и Румъния, които участват в семинара "NatuRegio – млади специалисти за опазване на природата" на немската фондация Euronatur и Академията за опазване на природата "Алфред Тьопфер”.

От коалицията „За да остане природа в България” припомнят, че през тази седмица Тихомир Трендафилов от фирмата „Рила спорт”, която иска да изгради неразрешената ски зона „Паничище-Езерата-връх Кабул”, стана член на Управителния съвет на Националния борд по туризъм. Тази неправителствена организация обединява големите инвеститори в черноморските и ски курорти.

Междувременно проверка във фирмения регистър показа любопитни резултати за гражданското сдружение "Бъдеще за Сапарева баня". В последно време то се представя като гласа на хората от Сапарева баня, които искат строителството на ски зоната „Паничище-Езерата-връх Кабул” в района на Седемте рилски езера. Един от членовете на управителния съвет на "Бъдеще за Сапарева баня" е Петър Чучуганов. Името му е сред управляващите на фирмата „Рилски имоти”, която е собственост на «БИГ София Холдинг». Според сайта на холдинга той притежава десетки хектари земя в района на Сапарева баня и Паничище и има планове за строителство на комплекси там.

Около 2/3 или 1800 дка от площта на ски проекта „Паничище-Езерата-връх Кабул” попада на територията на Национален парк Рила, а останалата част - в неприетата от правителството зона „Рила-буфер” от европейската екологична мрежа Натура 2000, припомнят природозащитниците.


За повече информация, снимки и карти:
www.forthenature.org

За контакти:
- Катерина Раковска, WWF, 02/9640545

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2331 посещения

OFF

Последно качено » Новини