Календар

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиитеКоалиция „За да остане природа в България“ изразява своята подкрепа за решението на новия президент Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите. В този си вид законът заплашваше българската природа и представляваше "скрита приватизация" на публичните ресурси на страната.

Законът за концесиите беше приет в последните дни на предишния Парламент с минимално мнозинство и предизвика огромно обществено недоволство. Срещу него се обявиха множество граждански и политически структури, които изпратиха свои становища с искане за незабавно вето от президента. Коалиция „За да остане природа“ също изпрати своето становище още на 26 януари. Вижте нашите мотиви на: http://forthenature.org/attitudes/69

С искането за вето в понеделник (30 януари) беше проведен и граждански протест в София под надслов "Подаряват Пирин, застрояват Иракли - първи тест за Радев", подкрепен и от Коалиция „За да остане природа в България“.

В отговор на острата обществена реакция на 2 февруари в изявление до медиите президентът Румен Радев обяви, че налага вето на скандалния закон. Сред мотивите, които изтъкна бяха, че законът „въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес.“ По процедура законът следва да бъде преразгледан в следващото Народно събрание.

Междувременно природозащитниците отправиха искане към служебното правителство за приемане на заповедите за местата от европейската екологична мрежа Натура 2000 по Черноморието, което ще е стъпка към опазването на последните незастроени плажове.

Коалиция „За да остане природа в България“ настоява и да бъдат върнати за преработка проектоплановете за управление на националните паркове Пирин и Рила и природен парк Витоша, за да се спре застрояването им и изсичането на вековните им гори! В подкрепа на НП Пирин продължава и международната кампания, стартирана от WWF, която до момента е събрала над 50 000 подписа. Можете да я подкрепите на: https://makeyourmark.panda.org/bg/pirin

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1055 посещения

OFF

Последно качено » Новини