Календар

Туристическият потенциал на Трънско

Туристическият потенциал на ТрънскоПубликуваме материал от http://bulgaria-za.trun.bg за туристическия потенциал, който общината може да загуби, ако предприеме унищожаваща природата й минна промишленост

Разговаряхме с представители на туристическия бизнес за настоящето и бъдещето на този бранш в община Трън. Ето какво ни разказаха трима от тях:

Любомир Попйорданов – създател и председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм, собственик на туроператора “Одисея-ин”.

Като специалист в тази област какво е неговото мнение за писанията на видни „еколози”, че в Трънско освен ждрелото няма нищо друго и развитието на туризма тук е невъзможно?

„Трънското ждрело съвсем не е единственият стойностен обект на природното наследство. Аз например бих откроил Руй над Зелениград, в която се намира светилище, което носи името Царева църква, с уникална форма на скалното отверстие – на глава на гугутка. Много, много красиво. Да не забравяме и голямата грънчарска традиция в Бусинци и прекрасния музей в него.

Специално внимание заслужава биоразнообразието и богатството на билки, което се обяснява именно с липсата на антропогенно въздействие. Най-голямото предимство на този край е, че е неразработен и не са реализирани погрешни инвеститорски идеи в туризма или други области, а потенциалът е истински. Нужна е само една интелигентна предприемаческа инициатива – на група креативни хора, така че на място да се реализира целият потенциал и да спечелят местните хора, които са си там. За съжаление е факт, че община Трън не се рекламира като туристическа дестинация и като дестинация за екологично чиста земеделска продукция – поне това е впечатлението. А има минерални извори, чист въздух – днес истински дефицит за милиони в София.

Според мен Трънско има важно място в предлагане на уикенд туризъм, районът да е етап в многодневни програми за културен, приключенски туризъм, фамилни ваканции, да привлича къмпингари, любители на катеренето… Днес на голям успех се радва туризмът, свързан с традициите и кухнята“.

БААТ: Няма шанс за съвместимост на екологично земеделие и туризъм с развитие на минна дейност.

Евгений Динчев – планински водач, управител на туроператора „Трекинг“ БГ.

Той е един от първите водачи, които започват да организират екскурзии в планините в община Трън. Ето какво той споделя за опита си в туризма:

„Водя групи по различните планинки – Милевска, Кървав камък, Завалска, Гребен с красивия връх Драговски камък, Стражите и най-вече по Руй. Най-предпочитаната дестинация са ждрелата – Ерменското и Ябланишкото. Хората са мотивирани от чистата и пощадена засега природа, както и от труднодостъпните доскоро гранични и пригранични планинки. Разбира се, те обикалят и културно-историческите паметници в района.
Интересно е да се знае, че около половината от хората, които водя, са от София, а останалите – от цяла България, като най-многобройни са от Варна, Бургас и Пловдив. Идват и българи, които живеят постоянно в чужбина, но се завръщат за малко у нас.
В Трънско има чудесни условия за развитието на планинския и селския туризъм. Все пак бих препоръчал преди всичко да се създаде селска база /къщи/ за нощувка по пръснатите из планинките малки китни селца, да се работи за разработване и маркиране на нови и непознати планински маршрути, свързани и с базата за нощувка. Задължително е да има един достатъчно голям и работещ непрекъснато /вкл. в събота и неделя/ туристически офис в Трън, да се издаде обновен и подробен туристически пътеводител за Трънския край. И естествено да се води целенасочена и разумна реклама, най-вече в социалните мрежи! Къде, къде по-бедни откъм природа места по света са туристически центровe“.

Ваня Иванова – управител и собственик на комплекс “Горочевци”.
Тя не е от Трънско, но въпреки това решава да инвестира в хотелски комплекс в с. Горочевци. Какво я е накарало да насочи инвестициите си тук?

„Основната причина, поради която решихме да инвестираме в Трънския край, е огромният потенциал на района за развитие на селски и екотуризъм. Девствената природа, чистият въздух, спокойствето в планината, близостта до ждрелото на р. Ерма, възможността, отсядайки тук, да посетиш и по-далечни обекти като Земенския и Гигинския манастири, да се насладиш на незабравими гледки от върховете Руй и Плоча определено предопределиха нашето решение. Липсата на замърсители в радиус 60 км категорично ни спечели. Преди да се спрем на община Трън, прегледахме всички места в радиус от 120 км от София. Най-много ни хареса тук и решихме да построим комплекса си.

Според мен туризмът и хотелиерството имат добро бъдеще. Ето, само на 30 км от границата със същите дадености като природа сърбите развиват много успешно бизнеса си. Нашите основни клиенти са хора, които искат да избягат от лудницата на големия град, да отидат на място, където има запазена природа и спокойствие, за да летуват пълноценно. При нас те имат възможност да срещнат заек, глиган, сърна, а, разхождайки се по селото, да се докоснат до автентичния селски живот.
С голямо притеснение разбрах за намерения да се развива минна промишленост в района. Няма как да рекламираш девствена природа, спокойствие и чист въздух на 10 км от мините. Нашите клиенти, които коментират това, са крайно възмутени и не могат да си представят, че ще идват да почиват в близост до рудници. Категорично това ще се отрази на нашия бизнес. Ако това се случи, ще трябва да прекратим дейността си.”

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

995 посещения

OFF

Последно качено » Новини