Календар

Годишните награди за биоразнообразие 2017 събират най-заслужилите под патронажа на Швейцарския посланик

Годишните награди за биоразнообразие 2017 събират най-заслужилите под патронажа на Швейцарския посланикДойде време да отличим най-успешните кампании в защита на природата, най-отдадените активисти, бизнесът, медиите и политиците, които през годината подпомогнаха опазването на биоразнообразието със своите дейности. Това ще се случи в Борисовата градина в София на 19 септември 2017 по време на церемонията за Годишните награди за биоразнообразие‘ 2017, която тази година е под патронажа на посланика на Конфедерация Швейцария - Н.Пр. Денис Кнобел.

Българска фондация Биоразнообразие връща традицията от първите си издания – празникът да бъде през септември и на открито, за да може по-голяма част от българското общество да научи за тези, които се опитват да запазят природата и да им даде заслужено признание за успехите и усилията.

Надпреварата се очаква да бъде оспорвана, тъй като за наградите на публиката и журито ще се борят отново над 50 номинирани за периода 22 май 2016 – 22 май 2017 (една „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май).

Както всяка година категорията с най-много номинации е Активист за природата – общо 20 номинации. Сред тях са гражданските групи, които успешно защитиха своята природа в Трън и в Стара Загора, природозащитници, борили се срещу забраната за къмпингуване, за чисти реки, срещу незаконни сечи и др.

В категорията „Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието“ намират място освен граждански кампании за чист въздух, чисти реки, срещу кариери и златодобив, но и дългогодишни природозащитни кампании, които постигнаха успешни резултати като: кампанията за спасяването на Кресненското дефиле, кампанията „По-голям шанс за белошипата ветрушка“, организирана на Зелени Балкани и др. Борбата за защита на НП Пирин със събрани над 100 000 подписа и за запазване на вековните гори, организирани от WWF също намират своето специално място в категорията.

За наградата за „Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа“ има много претенденти, което е радващо и показва, че въпреки че България е на незавидното 109-то място по свобода на медиите и често медии се използват за черен ПР, все още в страната ни има истински разследващи журналисти, които търсят и показват неудобната истина. В класацията намират място разследващи материали за Калиакра, за злоупотреби с имоти, застрояване на зелени площи, незаконни сечи и др.

Изненадващо, но съвсем заслужено една от категориите с най-много номинации – 14 е за „подкрепящ биоразнообразието бизнес“. Тази година в нея попадат представители на малкия и средния бизнес като фермери, къщи за гости и др., което е изключително вдъхновяващо, защото доказва, че бизнесът, който съществува в хармония с природата набира скорост и печели позиции.

Категорията с традиционно най-малък брой номинации – само две очаквано е за „Политик с най-голямо внимание за българската природа“. Въпреки това там намират място общината, която се обяви за „зелена“ - Горна Малина и общините, които приеха на териториите им да бъдат обявени биосферни паркове от нов тип по програмата ЮНЕСКО - „Централен Балкан“, „Сребърна“, „Узунбуджак“ и „Червената стена“ (Карлово, Троян, Антон, Павел Баня, Севлиево, Асеновград, Силистра, Малко Търново).

Журито, което тази година е в състав: Радослав Парушев (един от най-популярните съвременни български писатели, любим автор на младите, активни българи с романите и забележителните си разкази), Елица Баракова (изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“), Ива Дойчинова (легендарен журналист от FM + с активна гражданска позиция, лице на множество социални кампании) и Елена Телбис (една от обещаващите млади актриси, носител на множество награди и горещ защитник на природата) вече взе своето решение.

Кой ще спечели в бясната надпревара за наградите на публиката решава гласуването във Фейсбук събитието на наградите на адрес:
https://www.facebook.com/events/1117108415086672/ , което ще продължи до 18 септември, 18 часа.

Ден по късно, на 19 септември от 17,30 в клуб Маймунарника, Борисова градина ще бъдат обявени и резултатите от трудния избор на журито.

„Надяваме се отново да превърнем нашата церемония в празник на всички природолюбители, за да си дадем куража, че във време, когато се приемат закони, които ограничават правата на гражданите, а защитата на околната среда се определя от някои управляващи като „рекет“, отново ще успеем да отвоюваме правото си на чиста и защитена природа!“ – споделят организаторите и обещават празник, тъй като за доброто настроение ще се погрижи не кой да е, а Миленита, която ще пее след като бъдат раздадени всички награди.

Очакват се и много изненади, наградата за цялостен принос, която ще остане в тайна до последно, приятно настроение и вкусна храна от Балкана, произведена в Натура 2000 зони.

Поканени са всички номинирани хора, организации, медии и бизнеси, които ще имат възможност да представят своите постижения. Гости ще бъдат тези, които са номинирали, както и всички, които се вълнуват от опазването на българската природа.

Присъждането на Годишните награди се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Медийни партньори на събитието са: Зелен Дневник, предаването "На жИво", Блулинк и Евромегдан

Повече за номинираните на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Nominirani-2017.c268

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1117108415086672/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1420 посещения

OFF

Последно качено » Новини