Календар

Вело поход, посветен на Деня на Зеления пояс ще прекоси Странджа от край да край

Вело поход, посветен на Деня на Зеления пояс ще прекоси Странджа от край да крайБългарска фондация Биоразнообразие (БФБ), един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“ Бургас организират вело събитие "Странджа – открай до край. С колело по Зеления пояс“. От 22 до 24 септември 2017 г. велосипедисти от Бургас, Варна и София се включват във вело-приключението, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина.

Велопоходът е част и от Европейската седмица на мобилността (16 - 22 септември), в която Бургас е една от първите български общини, присъединили се и традиционно отбелязващи тази инициатива за активно движение и за по-чиста околна среда.

Стартът е в село Факия, преминава се през с. Голямо Буково и единствения действащ манастир в Странджа - "Св. Живоприемен източник", както и тракийска и византийска гробници край с.Евренозово, "Петрова нива" и др. Общото разстояние за деня до местността Качул е 70 км, от които 30 км асфалт и 40 км горски пътища. Директорът на Природен парк „Странджа“ ще запознае участниците с някои от забележителностите на района - богат на биоразнообразие и с голям потенциал за развитие на устойчиви форми на туризъм.

Вторият ден е 50 км по горски пътища и включва разглеждане на тракийското оброчище "Индипасха" и най-западното находище на странджанска зеленика, на нестинарското средище във Влахов дол, както и на църквите в с. Кости и в село Бродилово. Вело походът ще завърши в Ахтопол, където в празничните дни Кметство гр. Ахтопол и Сдружение Лумен организират тридневни Есенни ахтополски празници - "Паламудени вдъхновения и странджански седенки".

В събота вечер в навечерието на Деня на Зеления пояс в читалището на Ахтопол ще бъде представена инициативата Балкански Зелен пояс, а на самия празник – 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.

Има едни територии в Европа, които десетки години са били забранени, забравени, запазени. Това са всички онези гранични места, разделени изкуствено в миналото от Желязната завеса. Изолирани и непристъпни, те са се превърнали в убежища за много застрашени животински и растителни видове. Днес са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Включва 24 държави и има дължина над 12,500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1322 посещения

OFF

Последно качено » Новини