Календар

Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъм

Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъмТри нови веломаршрута са готови да посрещнат първите ентусиасти, които искат да опознаят тайнствата на прекрасната планина Осогово и на колело. Те бяха представени от Мартина Колева от Българска фондация Биоразнообразие, Светослав Велков от Травентурия и Любомир Ботушаров (mtb-bg.com) пред десетки любители на природата и планинското колоездене, събрали се в Клуба на пътешественика.

Маршрутите са описани (вкл. и с GPS следи) в рамките на международния проект "Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово", който се изпълнява от фондация ЕвроНатур, Българска фондация Биоразнообразие и Македонско екологично дружество МЕС и са с различна сложност – за начинаещи, средно напреднали и опитни колоездачи.

Те са разработени в българската част на Осогово и разкриват всички чудеса на планината – невероятно красиви пейзажи, спиращи дъха панорамни гледки към върховете, прохладни букови и смесени гори с вековни дървета, свети места и исторически паметници. Маршрутите са близо до популярни места за настаняване, което осигурява безопасността на туристите, а и допринася за развитието на местния бизнес и туризъм в района.

„Осогово е с изключително добре запазена природа. Там може да видите животни и растения, които не се срещат никъде другаде в България.“ – каза Мартина Колева от Българска фондация Биоразнообразие, която разказа накратко за дейностите на природозащитната организация в региона и огромното природно богатство, което се среща там.

Трите варианта са кръгови, като започват от една и съща начална точка – кръговото кръстовище в местността „Трите буки“ с емблематичната чешма, построена в памет на Людмил Янков – известният български алпинист, участвал в експедицията към Еверест през 1984, но останал завинаги в ледената прегръдка на Рила.

Маршрутите са с различна дължина и сложност, като най-дългият, но и най-живописният от тях, е обиколката на връх Човека, който включва местността „Трите буки“, заслона „Превала“, деретата на р. Глогозка и стига и до местността „Памука“. Освен през гори, пътят преминава и по откритите части на планината и разкрива прекрасни гледки към най-високия вр. Руен, Коньовската планина и към Кюстендилската котловина.

Най-късият и подходящ както за начинаещи, така и за семейни разходки, е „Трите буки“ – хотел „Руен“ – „Трите буки“. Това е едночасова разходка, която разкрива красотата и спокойствието на Осоговската гора, поляни с пеперудено многообразие и красиви планински гледки във всички посоки.

Маршрутът за средно напреднали Трите буки – Предела – Двете реки ще привлече и любителите освен на природни забележителности и на културни и исторически паметници. Той преминава през два параклиса – „Света Марина“ (в местността Голям „Предел“) и „Свети пророк Илия“ (в махалата „Двете реки“), както и през чешмата на Дончо Петров (известна и като чешмата на Дончо Христов) - вълшебно място за отмора с вековни букови дървета, построено в памет на Дончо Христов – български революционер, войвода от ВМРО, участвал в Първата световна война и многократно защитавал местното население по време на войните за национално обединение.

Избраните пътища са добре поддържани – основно черни пътища и са близо до чешми с хубава вода, беседки, заслони и най-различни места за отмора и отдих. А при повече време и желание, велолюбителите могат да се отклонят и до върховете „Руен“, „Човека“, манастира "Свети Лука" и околните селца, което още повече ще обогати преживяването им.

Маршрутите са по концепцията “self-guided biking tours“, при която туристите се самоорганизират за пътешествия, но те могат да разчитат и на помощта на местни, стана ясно от изказването на Павел Козарски – състезател по планинско колоездене и собственик на сервизен център в гр. Кюстендил. Той обеща съдействие с транспорт на велосипеди, сервиз и водачество на всички желаещи.

На представянето присъстваха и партньорите по проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“ от Македонското екологично сдружение, които разкриха плановете си за развитие, включително и на трансграничен велотуризъм, чрез многодневни велотурове, които да слеят двете части на Осогово – от двете страни на границата.

Осогово е подходяща планина за велотуризъм, защото предлага уют, редки и защитени видове, а красотата й е несравнима. Това е потенциал, който може да бъде използван за популяризиране и развитие на района – това беше общото послание в изказванията на всички говорители на срещата - природозащитници, велолюбители и представители на туристически агенции. Те обещаха още изненади и възможности за всички любители на велотуризма и на планината.

Подробно описание на маршрутите, включително GPS следа и места за настаняване на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Osogovo-nepoznatata-velodestinatsiya.p1925

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2000 посещения

OFF

Последно качено » Новини