Календар

120 УЧАСТНИКА ЗАПИСАНИ ЗА ПОЛУМАРАТОНА „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“

120 УЧАСТНИКА ЗАПИСАНИ ЗА ПОЛУМАРАТОНА „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“ В границите на Бургас има едно необикновено езеро – Атанасовското, което не само че привлича хиляди посетители, които идват, за да се топят във водите му (през летния сезон), да карат велосипеди покрай бреговете му или да наблюдават птиците му (през цялата година), но това езеро празнува имен ден и рожден ден!

Вече шест години Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) организира честването на Атанасовден на този необикновен именник – Атанасовско езеро, а на 21 януари 2018 г. за трети път чрез големия спортен празник – полумаратон «Атанасовско езеро».

Защо полумаратон? Защото трасето е половината на дължината на обичайния маратон – 42 км. Организира се от сдружение "Зелена Странджа", БФБ и Община Бургас с цел популяризиране на спорта, физическата активност, значението на Атанасовско езеро като природозащитен обект на регионално и световно ниво и нуждата от неговото опазване.

Основното трасе на маршрута минава по велоалеите, изградени от Община Бургас в Морската градина и в Южната част на Атанасовско езеро – покрай морето и солниците. Стартът за трите дисциплини е пред Културен център „Морско казино“ (в Морската градина), като 21-километровите дистанции за бягане и колоездене достигат до северната част на Атанасовско езеро (границата на едноименния резерват) и обратно, а бягането на 8 км - до Пътеката на солта и новото пространство „симБиотично“ и обратно. Отново ще бъде организиран кардио кръг - скоростно изкачване на стълбите за деца и възрастни от Моста до алеята с Моряшкия паметник.

„За да подобрим организацията на събитието и предвид нарастващия брой участници, за първи път ще бъде използвана електронна система за времеизмерване и проследяване в реално време на състезателите, което изискваше предварително записване до 8 януари. Така към момента имаме 120 записали се участника, които ще получат номер с чип, което ще гарантира точното измерване на резултата и ще се избегнат грешки или дублирания.“ – заяви Владимир Димитров от организаторите.

Събитието ще допринесе за популяризиране на здравословния начин на живот, активния спорт и възможностите за практикуването им, както и за запознаване с природните забележителности на Бургас. Раздаването на стартови номера ще бъде на място в 8.30 часа на 21 януари 2018 г. Всеки участник ще получи номер, универсална кърпа за глава, грамота (дигитална) и рекламни материали. За приятелите и семействата на участниците в полумаратона ще има презентация за Атанасовско езеро в зала „Петя Дубарова“, забавна викторина и благотворителен базар.

Стартът е в 10.30 часа, а церемонията по награждаване на победителите в 13.15 часа на открита сцена "Охлюва". Победителите до 3-то място при мъжете и жените ще получат медали и предметни награди от спонсорите от Допел Херц, спортни магазини Велозона, Аутдорспортс и Яко. Горещ чай ще бъде осигурен за всички участници, а за сигурността и безопасността на състезателите по трасето ще се погрижат доброволци, организирани благодарение на платформата „Time Heroes“.

Очакваме ви на 21 януари да спортуваме и да се веселим заедно по случай Атанасовден за Атанасовско езеро!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1876 посещения

OFF

Последно качено » Новини