Календар

Предстояща гола сеч на 53 дка гора във Велико Търново

Преди 3 години, на 29 септември 2005 г. Общинският съвет във В. Търново гласува замяна, с която предоставя 53 декара борова гора в горната част на кв. Картала и още 5 терена срещу 100 кв. м площ, където се помещава нафтеното стопанство на община Велико Търново. Сделката е обект на пет прокурорски проверки, но е факт. Няма открити нередности при всички одити, проведени до сега. Три години по-късно, след гласуването на сделката, собствениците на земите, които според запознати са повече от 30 души, започват сеч, за да оформят терените за строителство. Това се случва преди две седмици, тогава хората от квартала тръгват да търсят причината за сечта.
Оказва се, че 53-те декара гора, придобити по време на замяната за “Нефтеното стопанство” са изключени от горския фонд и са присъединени към градската територия. Това става в края на 2007 г., подписът под документите е на доц. Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите. На базата на този документ е издадено и разрешителното за започване на сечта. Шансовете да преборят решенията на институциите са нищожни. Всичко, свързано с унищожаването на гората, е подготвено перфектно от юридическа и документална гледна точка. Затова са изтървани и сроковете за обжалване.
По време на последния протест стана ясно, че общински съветници ще инициират извънредна сесия за изясняване на ситуацията, в която ще има предложение собствениците на гората да бъдат обезщетени с друга земя. Това според запознати ще бъде сложен казус, тъй като обезщетените собственици са препродали своите имоти и сега те се стопанисват от съвсем различни хора. На това място, което дава една от най-красивите гледки във Велико Търново, ще бъдат изградени луксозни квартали, а предприемачите са както местни, така и представители на инвестиционни фондове.
Предисторията тръгва от 1997 г., когато тогавашната общинска администрация сключва договор с реститути, от които наема 100 кв. м избено помещение под сградата на Общината. Месечният наем е в размер на 300 лв. В договора има клаузи, свързани с неустойки, но не за месец, а за ден. През следващия мандат по една или друга причина спира плащането на наема и така неустойките, които Общината трябва да плати стигат до 300 хил. лв. За да не бъдат блокирани сметките на Общината и да спрат плащанията във всички направления, Общинският съвет през 2005 г. гласува замяната. На сесията през септември 26 от съветниците гласуват “за”, 6-има “въздържал се” и един е против. Според тогавашния правилник гласуването не е било поименно, затова сега не е ясно кой точно е бил единствено против сделката.
Ако гората бъде изсечена, ще тръгнат свлачищни процеси в целия град, защото, освен че е бял дроб на града, тя служи за укрепване на почвата. Винаги, когато се е строил град или село, в горната му част е имало гора, която предпазва от порои, ерозия и свлачища. Другата тревога на живущите наоколо е, че заради намалените зелени територии са се увеличили температурните амплитуди във В. Търново през последните години.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1557 посещения

OFF

Последно качено » Новини