Календар

Днес е Часът на Земята

Днес е Часът на Земята109 български общини се включват в инициативата през 2018 г.

Днес за 11 път светът отбелязва Часът на Земята – природозащитната инициатива на WWF, която обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Щастливи сме, че България участва масово и ангажирано в Часа на Земята, но не можем да не отбележим тревожния факт, че тази година той се провежда в условията на екстремни мартенски температурни амплитуди у нас, коментира Георги Стефанов от WWF. Ефектът от климатичните промени е осезаем тук и сега и те първа ще се съобразяваме със силното им влияние върху биоразнообразието, водните ресурси и икономиката на България, допълва Стефанов.

109 български общини се включват тази година в отбелязването на Часа на Земята с гасене на светлини, образователни инициативи, игри и конкурси. Това са общините:

Алфатар, Ардино, Балчик, Батак, Белене, Белово, Белоградчик, Белослав, Благоевград, Бобошево, Божурище, Брацигово, Бяла (Русе), Бяла Слатина, Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Велинград, Ветово, Видин, Враца, Вършец, Габрово, Генерал Тошево, Гоце Делчев, Гулянци, Гърмен, Две Могили, Девня, Димитровград, Добрич, Добричка, Долни Дъбник, Драгоман, Дряново, Дупница, Дългопол, Елена, Етрополе, Златица, Ивайловград, Иваново, Искър, Каварна, Казанлък, Кирково, Кнежа, Козлодуй, Копривщица, Костенец, Креснa, Левски, Летница, Ловеч, Лом, Луковит, Мездра, Мизия, Несебър, Нова Загора, Павел Баня, Павликени, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Пещера, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Поморие, Попово, Правец, Приморско, Провадия, Радомир, Разград, Разлог, Русе, Самоков, Сандански, Сапарева баня, Свищов, Своге, Севлиево, Силистра, Сливница, Сливен, Сливо Поле, Созопол, Средец, Стара Загора, Столична Община, Сърница, Тервел, Тетевен, Тополовград, Троян, Трявна, Тунджа, Тутракан, Търговище, Харманли, Хасково, Ценово, Червен Бряг, Чирпан, Шабла, Ямбол.

WWF кани софиянци на фермерския пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“.Той ще се проведе на площад Александър Батенберг в столицата, в събота, 24 март, между 10 и 18 ч. На него ще присъства и екип на WWF, за да представи природозащитната си работа, както и какво може да направи всеки, за да намали разхищаването на безценните природни ресурси.

Участъкът от бул. Цар Освободител между улица Г.С. Раковски и сградата на БНБ ще бъде затворена за коли и освободена за природозащитни инициативи. Софийска община, съорганизатор на Часа на Земята, ще осигури контейнер за събиране на електронни и електрически отпадъци.

За втора поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС), организира нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Проявата обръща внимание на това, че сега, повече от всякога, е наложително да пазим дивата природа, гората и водата на Природен парк Витоша и на останалите защитени природни територии у нас.

Традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото огнено шоу с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас" ще се проведе пред Народния театър Иван Вазов. Отново фасадите на знакови сгради като Президентството, катедралата Александър Невски и Народното събрание, заедно с много други, ще бъдат притъмнени за час от 20,30 до 21,30 ч.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1638 посещения

OFF

Последно качено » Новини