Календар

Мерките за качеството на въздуха - в дълбока тайна от гражданите

Мерките за качеството на въздуха - в дълбока тайна от гражданитеГраждани и неправителствени организации са нежелани на работна среща относно бъдещия план за подобряване на качеството на атмосферния въздух в страната.

Днес Световната банка, която разработва предложение по поръчка на Министерство на околната среда и водите, представя своя доклад с анализи и препоръки за конкретни мерки. Срещата е със затворен характер, като домакинът МОСВ е решил да не покани заинтересовани граждани и представители на неправителствени организации, работещи по темата.

Ивайло Попов от ЕС “За Земята” коментира: “През последните години се установи начин на работа сред управляващите, който тотално не зачита обществения интерес и правото на гражданите да са информирани за взиманите решения. Подобен подход, който няма нищо общо с принципите на откритост и демократичност, възпитава чувство за безнаказаност сред управляващите. Той пречи и на изготвянето и прилагането на ефективни политики. Как МОСВ очаква, че гражданите ще са готови да понесат някаква тежест от мерките за подобряване на качеството на въздуха, били те свързани с автомобилния трафик или отоплението, когато остават изолирани от дискусията и взимането на решенията?!”.

Представеният документ ще бъде основата за създаване на Национална програма за качеството на атмосферния въздух, която вече отбелязва сериозно забавяне. Мерките на национално ниво трябваше да се дискутират още през есента на 2017 година.

Припомняме, че качеството на въздуха е един от сериозните проблеми в България, касаещ общественото здраве, по който трябва да се вземат спешни и ефективни мерки. МОСВ обяви темата като приоритетна, но се опасяваме, че действията им говорят друго.


[1] Решение по дело С-488/15, Съдът на Европейския съюз.
[2] Из Дневен ред на Неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда, която се проведе в София на 10 и 11 април 2018 г. с дневен ред.
[3] Основните замърсители по плажовете и във водите на Черно море са именно "бързите пластмаси": торбички, бутилки, посуда, опаковки. Marine Litter Study, стр. 89
[4] Резултатите от изследване на учени от БАН, проведено през м. август 2017 г. в рамките на кампанията „Свободни от пластмаса“, че българското Черноморие е сред най-замърсените с микропластмаса в света.
[5] https://ec.europa.eu/environment/efe/themes/waste/breaking-bag-habits_en
[6] http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/vklyuchi-se/plastmasova-peticiya/
[7] http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/novini/2018/den-na-vodata-2018/

сн. Тихомира Методиева

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1499 посещения

OFF

Последно качено » Новини