Календар

20 години 'Боклукът - в раницата' - концерт от За Земята за приятели

20 години 'Боклукът - в раницата' - концерт от За Земята за приятелиЕкологично сдружение “За Земята” и всички доброволци, участници в кампанията “Боклукът - в раницата”, празнуваме 20 години високопланински почиствания на националните паркове. Честването на юбилея започва с концерт на 20-ти юни от 19 ч, в София, Grindhouse Skateclub.

Входът от 5 лева ще бъде дарение за тазгодишното почистване, което ще се проведе в Пирин, както първото през 1999 г.
Много талантливи артисти ще излязат на сцената про-боно в подкрепа на каузата за по-чисти планини. Публиката ще чуе изпълнения на Miroslav Moravsky, Ross'n Lorina feat. Mister Smokov, Obsidian, Hive Tressman, Don't have to, Нели, Нади и Вичо.
Събитието се организира от млади доброволци на организацията, които активно се включват в последните почиствания.
Вече започна и записването за чистенето тази година в Пирин, което ще се проведе от 25 август до 2 септември на хижите Яне Сандански, Спано поле, Синаница и Вихрен.
Формулярът за регистрация ще намерите тук: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOER6aVSN5iaFCO047JDuHRbZZu2ASO2Kx20PQpwKxKw-YBQ/viewform

Чистенето ще се случи изцяло благодарение на подкрепата и доброволния труд на десетки хора. Всеки, който желае, може да подпомогне и финансовите нужди на кампанията с дарение - http://zazemiata.org/v1/Pochistvane-na-zashchiteni-teritorii.417.0.html

Предистория на инициатвата:
Кампанията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от националните паркове в България над 100 тона отпадъци.

Дългосрочната цел на „Боклукът в раницата" е не само да почистим под камъните и между клековете, но и да създадем по-отговорно отношение към природата.

Освен почистванията, кампанията включва цялостна визия за по-малко отпадъци в планините.
За Земята активно работи по стратегията Нулеви отпадъци, която прилагаме навсякъде. В планината тя се изразява в това туристите и хижарите да не ползват пластмаса за еднократна употреба като чашки, чинийки, бъркалки, мокри кърпички и т.н., да има разделно събиране и компостиране, да не се изгарят отпадъци в печките на хижите, да не се изхвърлят отпадъци в природата, а да се предават за преработване или, ако е нужно, за депониране на специализираните за това места.

Приканваме всеки гост на планината да прибира създадения от него отпадък обратно в раницата си (опаковки, празни буркани, бутилки и т.н.), да си носи собствени съдове и прибори и да консумира отговорно, като така генерира по-малко боклуци.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1745 посещения

OFF

Последно качено » Новини