Календар

Проучване на Bankwatch показва, че обещанията за нови работни места във въгледобивната индустрия са в опасно противоречие с реалността

Проучване на Bankwatch показва, че обещанията за нови работни места във въгледобивната индустрия са в опасно противоречие с реалносттаСекторът подхранва нереалистични очаквания за създаване на работни места в зависимите от него региони и по този начин забавя прехода към възобновяема енергия.

Защитниците на въглищата казват, че 10 хиляди работни места ще бъдат запазени и нови 17 хиляди създадени, ако се построят нови топлоелектроцентрали. Това е в разрез с резултатите от съвсем ново изследване [1] на Bankwatch, според което е много по-вероятно близо 5 хиляди работни места да бъдат закрити. Анализът включва осем държави от югоизточна Европа, сред които и България. Сходни теми анализира и докладът на “За Земята” от 2017 “Да хванем правилния влак” [2], но с фокус изцяло върху България и алтернативните за зависимите от въгледобива общини.

Статистиката от целия регион поражда редица въпроси, защото много от данните, сочещи към запазване на старите замърсяващи мощности и строеж към нови, всъщност са в разрез със здравата икономическа логика. В частта с резултатите от България се вижда как има редица сигнали, че въглищната индустрия тук също губи инерция. Причините са комплексни – глобални и регионални тенденции в енергетиката, технологиите и енергийните пазари. Наблюдава се и отказ на въглищната индустрия да се реформира и да повиши производителността си, което само по себе си би било само временно отлагане на неизбежния край.

В този смисъл и широко дискутираното опазване на работните места само поддържа човешкия капитал в друга епоха, тъй като не се споменава, че условията на труд са нехуманни, а заплатите — нередовни. Резултатът е, че прави хората в нея напълно неконкуретноспособни и зависими от една умираща сфера. “Големите губещи в крайна сметка ще са работещите в тази индустрия, защото вместо да се работи за преквалификация и насочване към други сектори, се поддържа фалшивата вяра, че настоящото положение може да продължи безкрайно”, коментира Генади Кондарев от екологично сдружение “За Земята”.

Добрата новина е, че България няма планове за нови мини и топлоелектроцентрали на въглища, за разлика от западните Балкани, които са във фокуса на изследването. Затова пък родното въглищарство има своите тежки пороци. Например, въгледобивните мини са с много по-голям персонал, отколкото имат нужда, което е сигурен знак, че предстоят съкращения. На последното ставаме свидетели последно със закриването на подземен рудник “Бобов дол”, което доведе до съкращаване на 400 човека и стана повод Грийнпийс-България да изрази загриженост със своята позиция [3], че продължава абсолютно недопустимото пренебрегване на проблемите в зависимите от въглища региони.

“Страната ни отдавна трябваше да разработва планове за плавен и безболезнен преход на зависимите от въглища региони. Такива процеси се случват на много места в Европа и е тъжно да виждаме как все пак, когато дадена мина затвори и настъпят социални и икономически сътресения за региона, държавата си заравя главата в пясъка и чака това да отмине”, добавя Генади Кондарев.

[1] The great coal jobs fraud
[2] Да хванем правилния влак
[3] „Грийнпийс“ – България настоява за осигуряване на реални алтернативи за миньорите

снимка: Greenpeace

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1232 посещения

OFF

Последно качено » Новини