Календар

20 години “Боклукът — в раницата”: Юбилейното почистване, организирано от 'За Земята', започва в НП Пирин

20 години “Боклукът — в раницата”: Юбилейното почистване, организирано от 'За Земята', започва в НП ПиринТрадиционното , почистване във високопланински защитени територии организирано от Екологично сдружение "За Земята", започва на 25 август (събота) в Национален парк Пирин. Организаторите и доброволците се събират на хижа Яне Сандански над град Сандански, където стартира акцията. След това се насочват към хижа Синаница, заслон Спано поле и финишират на хижа Вихрен над Банско на 02 септември. За почистването са се записали близо 100 човека от цялата страна, както дългогодишни участници, така и много, които ще се включат за първи път. Доброволците са на възраст между 15 и 55 години.

“Радваме се, че интереса към инициативата не стихва през годините и че има все повече хора, които активно участват с доброволния си труд в опазването на природата в националните паркове на България.” споделят от "За Земята".

Тази година кампанията отбелязва 20-тата си годишнина. Юбилеят ще бъде отпразнуван по време на чистенето с всички участници и съмишленици. Това е една от най-старите природозащитни масови инициативи в България, която е привлякла, вдъхновила и мотивирала хиляди доброволци.

“Почистванията създадоха активна и сплотена общност. Mного от хората остават свързани помежду си, включват се в кампанията всяка година и са част от гражданското движение за опазване на българската природа. Щастливи сме, че "За Земята" е в техните сърца.” казват организаторите.

Точно както при първото почистване през 1999-та и сега акцията се случва в Национален парк Пирин. С това от "За Земята" целят отново да насочат общественото внимание към съхраняването на парка, който е обявен за световно природно наследство, включен в програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО. В момента Пирин е уязвен от нестихващи монополни интереси за разширяване на ски зони и изграждане на нови такива, подкрепени и от правителството.

“Опазването на уникалната природа в парка е национална и лична отговорност на всеки един от нас. От "За Земята" сме за чист, неприкосновен и съхранен Пирин, затова посвещаваме юбилейното почистване на гражданската инициатива “Спаси Пирин!” коментират от Сдружението.

Точният маршрут и програма по дни на Чистене 2018 са публикувани във Фейсбук събитието . Ежедневни новини от акцията може да следите в социалните мрежи на "За Земята".

За кампанията:

Кампанията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от националните паркове в България над 100 тона отпадъци. Дългосрочната цел е не само да почистим замърсените терени и да отстраним нелегалните сметища, но и да възпитаме отговорно отношение към отпадъците и природата. Приканваме всеки гост на планината да прибира създадения от него боклук обратно в раницата си, да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори. Нека стремежът ни е към създаване на по-малко отпадъци, като планираме разумно какво носим със себе си и как ще го използваме.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2344 посещения

OFF

Последно качено » Новини