Календар

Заключителната сесия на Летен университет на ЮНЕСКО ще се проведе на 26 юли

Заключителната сесия на Летен университет на ЮНЕСКО ще се проведе на 26 юлиНа 26 юли от 17 часа в Информационно-културен център гр. Троян ще се проведе заключителната сесия на Летния университет по програма на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата".

Форумът ще бъде открит от кмета на община Троян Донка Михайлова, директора на Национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиев и Изпълнителния директор на Българска фондация Биоразнообразие Румяна Иванова. Събитието ще е публично, с възможност за участие на медии, местни жители и всички заинтересовани страни от района.

На заключителната среща младите специалисти от 15 държави ще представят своите препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво. Те ще бъдат обобщени след съвместна работа между лектори и обучаващи в следните четири групи:

Мащабни съвместни комуникационни проекти, насърчаващи програмата Човекът и биосферата (на местно и международно ниво);
Свързване и включване на млади хора в мрежата Човекът и биосферата;
Подобряване на местните продукти и туристически услуги за устойчиво развитие на територията;
Образование за устойчиво развитие в рамките на биосферните паркове.

Предложенията ще бъдат представени на общините от района, както и на дирекцията на Национален Парк „Централен Балкан“ и ще служат за основа на бъдещото още по-успешно управление на биосферния парк.

Летният университет на ЮНЕСКО е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, стартирала преди четири години, която цели да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Тази година за първи път България е домакин, а обучението се провежда от 21 до 28 юли в южната и северната страна на биосферен парк "Централен Балкан“.

Програмата съдържа теоретична, практична част и работа по групи и е разделена на тематични дни, които се фокусират върху следните теми: Програмата МАБ на ЮНЕСКО и Политики за управление; Устойчиво земеделие, местни продукти и бизнес; Еко-туризъм; Брандинг и Маркетинг на биосферните паркове; Наука и образование

Обучението включва още: посещения на екопътеки, биоферми, розоварни, екохотели, винарни, културни и природни забележителности.

От 25 до 27 юли по програмата на Летния университет ще се случат още: посещение на комплекс „Дамасцена“, с. Скобелево; дегустация на вкусни специалитети, подготвени от прочутото зелено сирене от Черни Вит; посещение на Национално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак и урок по грънчарство, на който участниците ще могат да сътворят свои керамични сувенири. Разходка из Троянския манастир „Успение Богородично“ и забележителностите на гр. Троян.

Основен организатор е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, Министерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, местни био-ферми, винарни и хотели, които ще бъдат домакини и спонсори на събитието.

И с партньорството на Шато Копса, Розино Органик Фарм, лифт „Сопот“, хотел Каза Арт, Национално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак и проект „Единение“.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1016 посещения

OFF

Последно качено » Новини