Календар

Новият закон за храните противоречи на новите стратегии на ЕС

Новият закон за храните противоречи на новите стратегии на ЕСНа 27.05.2020 Народното събрание без никакъв дебат прие на второ четене новия Закон за храните. След приемането на Закона в сайта на Народното събрание не е публикуван текста и обществеността не знае какво точно е гласувано и прието.

Коалицията от природозащитни организации и граждански групи „За да остане природа в България” беше активна по време на обсъждането на ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ХРАНИТЕ, одобрен от Министерски съвет и предложен за обществено обсъждане на 23.06.2017

Коалицията „За да остане природа“ е особено притеснена от текста, предвиждащ в новия Национален съвет по храните да бъдат допускани браншови организации, които представляват не по-малко от 25% от оборота в съответния сектор. Няма страна в ЕС, която да елиминира обществеността в лицето на нейните представители, като организации на потребителите, природозащитните организации и всички, които защитават интересите за една по-добра и здравословна храна. Това е още повече важно в новите стратегии на ЕС „От полето до трапезата“ и „Биоразнообразие“.
Коалиция „За да остане природа“ настоява за поправки в Закона и включването на представители на всички заинтересовани страни в Националния съвет по храните и прилагането на новия закон за храните.

Прибързаното приемане на закона след повече от 2 години замразяване на обсъжданията по основната тема „Храна“, както и липсата на прозрачност е силно притеснителна и е в ущърб на обществото.


За контакти:
- д-р Светла Николова, Сдружение АГРОЛИНК, 0888359239, svetla.nikolova@argolink.org

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1171 посещения

OFF

Последно качено » Новини