Календар

Фотография за активисти - 27 и 28 април

Фотография за активисти - 27 и 28 априлКъде се срещат фотографията и природозащитата? Защо е важно да документираме и споделяме акциите си? Как да настроим нашето устройство, къде да застанем, какво да съобразим така, че да създадем изображение, което предава важните съобщения? Може ли една снимка да доведе до реална промяна?

На тези и други въпроси ще отговорим в онлайн обучението „Фотография за активисти“, което ще се проведе на 27 и 28 април от 19:00 ч.

В неговата първа част (27.04.21, 19:00ч.), чрез най-ярките примери от близкото и далечно минало, участниците ще бъдат въвлечени в документалната практика, нейното наследство и ще разберат как клишето „Една снимка = хиляда думи“ се превръща в реалност. Особено внимание ще бъде обърнато на личните, социалните и политически фактори като важен стимул в създаването на обществено значима фотография. Ще поговорим за това, колко е важно да застанем като личности зад нашата работа, отразяваща вярванията, идеите и моралните ни ценности. Обучението ще предостави необходимия контекст и теоретична рамка за неговата втората част, която ще е изцяло насочена към практическото създаване на изображения.

Втората част ще се проведе на 28.04.21 г., отново от 19:00 и в нея ще запознаем участниците с нужното планиране и самата работа на терен. Важен акцент ще са основните елементи, влияещи на изображението (светлина, цвят, композиция), като ще обърнем внимание и на петте типа снимки, изграждащи всяка пълноценна история. За финал, ще споделим ключови съвети при снимане с телефон и как да обработим най-добрите си снимки (изцяло в мобилното устройство).

Лектори:
Иван Дончев е фотограф на свободна практика от 2003 г. Изучавал е фотография в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Има професионален опит в сферата на театралната и репортажната фотография. Привърженик на природосъобразния начин на живот, подкрепя каузите на различни граждански инициативи и неправителствени организации в усилията им за опазване на околната среда. От 2013 г. партнира в документирането на дейността и акциите на организациите „Грийнпийс“ - България и Екологично сдружение „За Земята“.

Александър Николов е документален фотограф и комуникационен експерт в Българска фондация Биоразнообразие (https://aleksnikolov.com/). Интересува се от социални и екологични теми в района на Балканите. Завършил е фотожурналистика в University of the Arts London и магистратура в СУ "Св. Климент Охридски".
Включете се чрез този линк: https://us02web.zoom.us

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1359 посещения

OFF

Последно качено » Новини