Календар

Концесионерът на Банско копа за нов лифт

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

София, 13 май 2007 г.

Концесионерът на Банско копа за нов лифт

Огромни изкопи с дълбочина 1 м за кабелите на новия лифт в ски зона Банско разкриха граждани днес. Машини работят на откритото преди месец и половина незаконно сечище за новия лифт в ски зоната.

10 участника в конкурса “Разкрий красотата: снимай ски зона и град Банско” останаха поразени от видяното в местността Чалин валог в ски зона Банско. “Напълно се потвърди информацията, че концесионерът, въпреки, че няма никакви разрешения, строи нов кабинков лифт.1 Явна е и липсата на контрол от страна на държавата и гражданското общество върху тези системни нарушения на закона2”, сподели Цвета Христова от коалицията “Спасете Пирин” и продължи:

“В момент, в който очакваме налагане на санкции на България заради нарушенията на Директивите за птиците и хабитатите в Банско и въпреки, че сме уведомили надлежно всички институции в страната, потъпкването на закона продължава. Както казват местните хора: Банско е държава в държавата и тук важат други закони. ”

Участниците в конкурса направиха представления по оголените просеки, замествайки с телата си, отрязаните дървета. Младежите зададоха въпроса “Кой е отговорен?” като вместо отговор поставиха празни зелени листа в очакване на отговор от държавата. Провокираха реакция от скиорите с въпроса “Къде ще караш ски догодина?” и празни зелени листа, с което показаха, че от всички нас зависи дали ще проявим “зелено и чисто” мислене към околната среда.

Когато последствията на глобалното затопляне са видни и ски сезонът намалява всяка година, строежът на нови ски зони, може да бъде оправдан единствено като пране на пари и натрупване на бързи печалби чрез продажби на апартаменти в хотели на “зелено”, считат младежите.

Запазването на горите има решаващо въздействие за благоприятния климат за живот на планетата ни. Изсечените в ски зона Банско над 1 500 вековни дървета биха помогнали за една по-чиста и добра атмосфера.

Загрижени за случващото се в ски зоната, групата младежи планира да занесе на министъра на околната среда и водите “камъни, зовящи за помощ” от ски зоната. Любителите на ски зона Банско подготвят изложба и арт представления в страната и европейските градове с цел мобилизиране за намиране изход от ситуацията. Ще уведомим европейската комисия, депутати и парламент още тази седмица, твърдят те.

Младите хора търсят нестандартни решения на една абсурдна ситуация в Банско. Ако намерят такива, ще създадат модел, който да се мултиплицира.

Като че случващото в Банско е емблема за нивото на гражданското общество, морал и спазване на законите, отношението към себе си и околните, към закона и държавата.

За повече информация:

www.forthenature.org
www.bluelink.net/savepirin


За въпроси:

Цвета Христова, ЕС “За Земята” – 0895 461 590, cveta@zazemiata.org
Ваня Бонева ЕС “За Земята”– 0896 104 600, vanya_boneva@yahoo.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини