Календар

Над 200 граждани се очаква да се включат в традиционното велошествие на 15 май в София

Източник: За Земята
Шествието ще отбележи набиращия все повече популярност по улиците на нашата столица транспорт на две колела – велосипедният

Събитието се организират за девета поредна година по инициатива на Екологично сдружение «За Земята» в партньорство с фондация «ЕкоОбщност» и сега създаващо се сдружение на любители на велосипеда.
Тази година зарядът е подсилен от последните развития в полза на велотранспорта в нашата столица (на 18 април 2007 г. Столичният общински съвет възложи на Столична община изготвянето на проучване за възможностите за изграждане на 6 велолъча, свързващи софийските квартали с центъра на града.) Зам. кметът на столицата Стоилов разполагал вече с работен вариант на веломрежата. Предстои обсъждането на мрежата в работна група с неправителствени организации и граждани и Общинска администрация.
Изработването на разумна и удобна мрежа от велоалеи ще доведе до значително облекчаване на съществуващите в момента проблеми с транспорта в София - задръствания и замърсяване - тъй като ще насочи голяма част от сега ползващите автомобили към велосипедите).
Тази година особено осезаемо се усеща глобалното затопляне. Използването на велосипед вместо личен автомобил е начинът всеки от нас да води по-здравословен живот и да прояви лична отговорност за запазване на Земята.
Шествието ще се проведе на 15 май 2007 г.(вторник)
Среща: 18ч - Паметника на Съветската армия, тръгване 18.45ч
За участие в шествието са поканени както “традиционни” велосипедисти, всички, които използват ролери, скейтове, рикши или коне, така и хора, които се придвижват с инвалидни колички, майки с малки деца и ... тези, които просто ходят пеша.
Велошествието е мирна, неполитическа акция, целяща да покаже все по-острата нужда от изграждането на мрежа от велосипедни алеи.
Всички любители на велосипеда и радетели на идеята за гарантираната му равнопоставеност с всички останали возила на пътя са поканени за участие в събитията.
Всички участници и минувачи ще могат:
С парче голям тебешир да маркират нови вело-алеи, които заедно ще очертаем;
Да видят и участват в уличен театър, показващ символично реалната опасност от придвижване по улиците на столицата;
Да потанцуват в ритмите на самба-бенд
А за най-атрактивно облечените и за най-оригиналния плакат ще има специални награди-изненади. Конкурсът се провеждат със съдействието на Велосипеди Драг.

Всички, които обичат велосипеда и имат идеи и предложения как може столицата ни наистина да се превърне в град на велосипедите, могат да изпращат своите мнения и предложения до адреса на новото сдружение на ел. адрес velobg@gmail.com.
Маршрутът на шествието:
От Паметника на съветската армия по ул. Гурко - по бул. –Васил Левски - Попа -
по бул. Патриарх Евтимий - централния вход на НДК - бул. Витоша - пл. Света Неделя - ул. Съборна - пл. Александър Батенберг- бул. Цар Освободител - Софийски Университет - Паметника на Съветската армия
Снимки и информация за минали велошествия:
http://bulgaria.indymedia.org/newswire/display_any/1135
http://www.zazemiata.org/veloshestvie_20050513.php


За контакти:
Ваня Бонева - За Земята – 0896 104 600, 02/943 11 23, vanya_boneva@yahoo.com
Росица Маринова - ЕкоОбщност - 02/ 951 54 46, rmarinova@bepf-bg.org
Ваня Зашева – инициативна група Байк революшън – тел. 0899 496 430

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини