Календар

Над 120 известни българи се обявиха в подкрепа на Природен парк 'Странджа'

Над 120 известни българи се обявиха в подкрепа на Природен парк 'Странджа'София - Над 120 хора на науката, културата и изкуството, общественици и журналисти подкрепиха с подписа си петиция за запазването на природен парк Странджа. Петицията беше инициирана от граждани и подкрепена от коалицията от 17 неправителствени организации „За да остане природа в България” заради делото във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта за обявяване на природен парк Странджа.

Снимки от Странджа
Подписката и подписалите се

Други, близо 6500 българи подкрепиха петицията в интернет на адрес:
http://bgpetition.com/strandja/index.html

Жалбата във ВАС беше заведена от община Царево и фирмата „Краш 2000”, инвеститор на незаконно вилно селище край село Варвара на територията на природния парк.

Сред подкрепилите Природен парк Странджа са ректорите на три висши училища – проф. Боян Биолчев от Софийския университет (заедно с още 40 преподаватели), проф. Боян Йонов от Художествената академия, проф. Станислав Семерджиев от НАТФИЗ, а също така режисьорите Теди Москов и Александър Морфов и десетки популярни актьори, тенисистката Маги Малеева, социологът Мира Янова, директорът на Археологическия музей проф. Васил Николов, писателите и поетите Недялко Йорданов, Иван Гранитски и Любомир Левчев, журналисти от трите национални телевизии и БТА, музикантите Елица и Стунджи, Белослава и Кирил Маричков, групa БТР... (Вижте приложения списък с подписалите се.)

Природният парк Странджа е обявен през 1995 г. със съгласието и на община Царево. Мотивът, който се изтъква в жалбата й като основание за отмяната на заповедта за обявяване на природния парк, е неяснота на границите му. Това твърдение е крайно некоректно, защото границите на Природен парк Странджа са заложени в териториално-устройствения план на община Царево още през 1997 г., а също в кадастъра и в картата на възстановената собственост.

С мотив за неясни граници през 2006 г. Върховният административен съд отмени заповедта за обявяване друга защитена природна територия, отново на брега на Черно море – защитена местност Камчийски пясъци. Това стана по жалба на инвеститор. Защитената местност вече не съществува и може да бъде напълно застроена, каквато опасност е надвиснала и над Природен парк Странджа.

Според коалицията „За да остане природа в България” е необходимо спешно да се предприеме законодателно решение, което да препотвърди всички издадени до момента укази, решения и заповеди за обявяване и промени в защитените природни територии. Така ще се премахне възможността в бъдеще да се обжалват заповедите за обявяването на защитени територии.

Подписите на 120-те известни личности в подкрепа на Странджа ще бъдат внесени при президента Георги Първанов, в представителството на Европейската комисия в България, при председателя на Народното събрание Георги Пирински и председателите на всички парламентарни групи, министър председателя Сергей Станишев, състава на Върховния административен съд по делото за Странджа, омбудсмана Гиньо Ганев ш в Община Царево.

Допълнителна информация:
През 1992 г. Съветът на министрите на околната среда обяви Странджа за един от петте приоритетни природни райони в Централна и Източна Европа, които трябва да бъдат запазени.

Резерватът Узунбоджак в Странджа беше обявен за „биосферен резерват” през 1977 г. като признание за световната му важност. В момента той е в най-строго защитената зона на природен парк Странджа.

Странджа също така е идентифицирана за включване в Натура 2000, екологичната мрежа от специални защитени зони на Европейския съюз.

Снимки от Странджа
Вижте подписката и подписалите се

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини