Календар

ДА ЗАПАЛИМ ОГЪНЯ НА СТРАНДЖА … ПРЕД НДК

В момента Върховния административен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да ви я представим като покажем една малка част от нея в София. И тъй като не можем да пренесем природата на Странджа – странджанската зеленика, лавровишнята, белогърбия кълвач или видрата, решихме да представим другата голяма ценност на планината - хората на парка.

Една от най-големите атракции безспорно е „нестинарството” – обичай, пренесен през вековете и съхранен от странджанци. Малко софиянци могат да видят автентичния ритуал в с. Българи, който се чества всяка година на 3 юни - празникът на Св. св. Константин и Елена по старому. Затова нестинарите ще дойдат в София.

Каним ви на 26 юни 2007 г. (вторник) от 20.00 часа да видите вълшебството на нестинарските танци и да усетите „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК.

На място всички ние ще можем да се насладим още на автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”. Ще можем да се подпишем в подписка за защита на парка и да разберем кои са 140те известни българи, които вече я подкрепиха.


Снимки от Странджа

Вярваме, че на много хора от жителите и гостите на столицата не им е безразлично какво се случва с природата на България и по-специално с едно от най-ценните места, което пази изключително биоразнообразие, уникални традиции и фолклор, вековни гори, красиви плажове.

Всичко това е Странджа!

Ето защо, за да остане природа в България,

бъди един от хората в България, които ще насочат цялата си положителна енергия, разум и любов за запазването на националното ни богатство, традиция и бъдеще...

Да помогнем от разстояние:

1. Вече втори месец в интернет пространството тече подписка, инициирана от група граждани от Бургаски регион. Тя е в защита на Природен парк Странджа и може да бъде подкрепена на:

http://www.bgpetition.com/strandja/index.html

Подписите вече са близо 7 000...

2. Голямо въздействие би имало и истинско, хартиено писмо, изпратено от вас на Общиана Царево. Повече за тази акция и примерно писмо можете да намерите на: http://forthenature.org/actions/18

3. Кажете на колкото може повече хора за нестинарския огън на НДК и за безумната възможност да бъде ликвидирана българска защитена територия, обявена преди 12 години. Качете на ваши сайтове и поканете приятели да се включат в подписката.

Защо да защитим Природен парк Странджа:

Природен парк Странджа е най-голямата защитена природна територия в България, създадена през 1995 г., за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и за съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство. Със своите 1116 кв. км природният парк заема над 1% от територията на страната. Показателен е фактът, че през далечната 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България - Силкосия. В международен план Природен парк Странджа е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа. Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа – Via Pontica. Общият брой на видовете хабитати е 121, като по този показател Паркът е на първо място сред защитените територии в Европа. Като всяко място на брега на Черно море Природен парк Странджа е застрашен от унищожане чрез незаконно строителство, а планинската му част и непокътнатите със стотици години гори са примамливо място за бракониерска сеч.

Безумното дело срешу Парка:

В момента Върховният административен съд гледа дело по жалба Община Царево и фирма „Краш 2000“ ООД срещу заповедта за обявяване на Природен парк Странджа от 1995г (заповед РД-30/24.01.1995 г. на министъра на околната среда и водите). Въпреки че през есента на 2006 г. ВАС обяви за незаконно строителството на фирма Краш 2000 - вилно селище „Златна перла” край село Варвара, сега нарушителите на закона – „Краш 2000” ООД и Община Царево - се опитват да отменят заповедта за обявяване на Природен парк Странджа. Ако успеят да заличат тази най-голяма защитена природна територия в България, те ще улеснят узаконяването на «Златна перла».

Основен мотив на Община Царево и „Краш 2000” за искането им е, че в заповедта за обявяване на Природен парк Странджа не са посочени ясни негови граници. Следва обаче да се има предвид, че в териториално-устройствения план на община Царево, приет от Общински съвет Царево още през 1998 г., границите на Природен парк Странджа са ясно посочени. Тактиката, която използват Община Царево и „Краш 2000” ООД, е аналогична на това, доказан от съда убиец след това да обжалва в съда акта за раждане на убития, за да докаже, че той не е съществувал.

Да подкрепим хората и природата на Странджа,

ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ!: http://forthenature.org
contact@forthenature.org

За контакти и повече информация:
Радостина Ценова, Българска фондация Биоразнообразие: 0896 79 89 08
Йорданка Динева, Българска фондация Биоразнообразие: 0896 79 89 02

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини