Календар

Поредният протест на природозащитници пред МС се радваше на засилено медийно внимание

Източник: Блулинк информационна мрежа
Събитията около статута на природен парк „Странджа” привлякоха общественото внимание към темата и осигуриха сериозно медийно присъствие на поредния, шеснайсти, протест в защита на Натура 2000 пред Министерски съвет. След вчерашното, небивало внимание, с което медиите отразиха пресконференцията на коалиция „За да остане природа в България”, днес пет телевизионни камери и множество репортери бяха пред МС, за да покажат позицията на еколози и граждански активисти в защита на обществения интерес.

Този път протестиращите се обединиха с набиращата сила вълна от искания за запазване на статута и границите на природен парк „Странджа”.

Същевременно продължиха отзивите по темата „Странджа” на засегнати страни и институции. Председателят на Върховния административен съд, Константин Пенчев, заяви пред медиите, че е обезпокоен от нагласите в обществото по повод решението на ВАС за незаконосъобразността на заповедта за обявяването на парк „Странджа”, предаде агенция Фокус. Според него, „ако обществото казва кое е единственото правилно решение, възниква въпросът: има ли смисъл съдът да се произнася по него”.

Въпреки масовите арести на втория „флаш моб” в защита на природен парк „Странджа”, третото издание на протеста беше най-масово. Вчера на мястото на бившия мавзолей в София се събраха 500 души с плакати и български знамена. Пренебрегвайки предупрежденията на Бойко Борисов да не си „играят на революционери”, много от арестуваните на предишния протест не се побояха отново да изразят позицията си.

Документи:
Становище на коалиция "За да остане природа в България!" относно СЪДЕБНОТО ДЕЛО СРЕЩУ ПРИРОДЕН ПАРК СТРАНДЖА

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини