Календар

България се включва в „Часът на Земята”

България се включва в „Часът на Земята” Фондът за дивата природа, WWF, организира за трети път глобалната кампания „Часът на Земята”. На 28 март 2009 г., събота, в 20,30 ч. местно време хората по целия свят ще угасят осветлението за един час. Целта е да се обединят повече от 1 милиард души, в над 1000 града и да се покаже, че е време за сериозни действия срещу промените в климата.

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят лампите си, "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени. "Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Година по-късно в събитието взеха участие над 100 милиона души в 35 държави.

Тази година в "Часът на Земята 2009" се включват над 1000 града. Сред тях са Лондон, Париж, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки, Лос Анжелис, Лас Вегас, Рио де Жанейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Мексико Сити, Манила и Кейптаун.

На 28 март за един час ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата като Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, небостъргача Си Ен Тауър в Торонто и най-високата съществуваща сграда в света - Тайпей 101.

Настоящата година е много важна за действията срещу промените в климата, защото световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген през декември. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото.


Какво се случва в България:

В София между 20.30 и 21.30 ч. на 28 март 2009 г., събота, ще спрат осветлението си следните сгради и забележителности:

Бизнес парк София;

Българска народна банка;

Народен театър "Иван Вазов";

Народна библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”;

Народно събрание на Република България (включително сградата на бившия Партиен дом);

НАТФИЗ;

Национален дворец на културата;

Национална галерия за чуждестранно изкуство;

Национална опера и балет;

Национална спортна академия;

Национална художествена академия;

Нов драматичен театър "Сълза и Смях";

Паметник на Васил Левски;

Паметник на Царя-Освободител;

Софийски университет "Св.Климент Охридски";

Театър „Българска армия”;

Хотел Хилтън;

Централна софийска синагога;

ЧЕЗ България – сграда на ул. Раковски;

В "Часът на Земята 2009" се включват още Видин (с угасване на осветлението на катедрален храм „Св. Димитър” и крепостта „Баба Вида”), Ценово, Никопол и Борово.


От 21 до 25 март 2009 г. по улиците на София ще мине „климатичното турне на WWF”. То е част от кампанията по промените в климата, която организацията ще проведе за втори път през тази година в Централна и Източна Европа.

Климатичното турне ще спре на площада срещу Националната художествена галерия, в Южния парк, в двора на ректората на Софийски университет, в Бизнес парк София и (подлежи на потвърждение) в Нов български университет.

На 27 март, петък, от 18 ч. в Дома на киното ще може да гледате три от филмите от поредицата на WWF „Наблюдатели на промените в климата”. Входът е срещу безплатни покани, които може да получите по време на климатичното турне на WWF в София или в офиса на организацията на ул. Княз Борис І 71, ет.2.

На 28 март, събота, от 19,30 ч. пред Народния театър концерт на открито на свещи ще отбележи "Часът на Земята 2009". Ще участват Самба бенда и други изпълнители.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6543 посещения

OFF

Последно качено » Новини