Календар

Над 120 младежи се включиха в „КАРТАЛИ 2009”

Над 120 младежи се включиха в „КАРТАЛИ 2009”От 1ви до 6ти май в района на Източните Родопи се проведе студентски лагер, който БФБ организира за четвърта година. Независимо, че той е основно за студенти, които изучават екология, биология, опазване на околната среда и други сродни специалности, с всяка изминала година интересът за участие в него расте. Тази година броят на бъдещите инженери, зъболекари, адвокати, счетоводители и всякакви други надвишаваше броят на „специалистите”. Въпреки лошото време в началото, участниците останаха много доволни от лагера, а това е най-важното.

Младежите наблюдаваха 7 картала (черен лешояд), два от които (с крилометки) дошли директно от Национален парк Дадя в Гърция. На специално изхвърлената мърша бяха наблюдавани общо 33 лешояда. Сред интересните попадения по време на лагера бяха вълк, дива котка, няколко гнезда на египетски и над 15 гнезда с малки на белоглави лешояди, стотици елени лопатари, над 10 000 прилепа от 4 световно застрашени вида.

Работата на терен беше съчетана и със спортни активности, които повишиха още повече емоциите в лагера и показаха, че можем да се забавляваме в природата без да й вредим. Участниците в лагера караха каяци в язовира, пускаха хвърчила и се впуснаха в малко позабравените детски игри като фризби.

Вечер в импровизирана зала под открито небе младежите се запознаваха и дискутираха интересни и актуални теми от българската природозащита: "Защитените територии в Източните Родопи и Сакар", "Прилепите и прилепарите в България", Коалицията "За да остане природа в България" и преглед на заплахите и възможностите да защитим българската природа. Представители на Коалицията бяха през цялото време сред участниците и презентаторите в лагера, за което сме благодарни на Фондация ЕкоОбщност и ФРМС, които се довериха на кампанията "За да остане природа в България" и я подкрепиха посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Тази година лагерът Картали се организира в партньорство с Българско дружество за защита на птиците. Използваме възможността да благодарим на Николай Терзиев и Владимир Добрев, които покриха перфектно доставките на храна за лагера, както и на Георги Попгеоргиев и Димитър Плачийски, които много помогнаха с обучението на студентите.

Очаквайте снимки в галерията!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3367 посещения

OFF

Последно качено » Новини