Календар

Приключи петият европейски екологичен фестивал “Зелена вълна – 21 век”

Приключи петият европейски екологичен фестивал “Зелена вълна – 21 век”BlueLink

Петото издание на Европейски екологичен фестивал "Зелена Вълна – 21 век" в Копривщица започна с темата за отпадъците – проблемите и подходящите решения за Европа. Експерти от държавни институции и неправителствени организации, учени, журналисти и бизнеса дискутираха темите за сепарирането на отпадъците, съвременни технологии за пречистване, риска от заровените опасни отпадъци в България, както и позицията на медиите за отразяването на проблема с опазването на околната среда.

Европейска асоциация за екологично развитие поднесе информация за нова технология за пречистване чрез използването на аеробни микроорганизми или биоподхранване (биоаугментация) и биологично възстановяване.

Проф. Мария Златева, член на екологичния съвет към МОСВ, представи компостирането като най-естествения и природосъобразен начин за управлението на отпадъците и подобряване на глобалния климат.

Темата за „Опасните отпадъци на територията на България" - една гражданска позиция, беше коментирана от генерал Кирил Цветков - председател на Асоциация „Св. Иван Рилски" за подпомагане на населението и защита на околната среда при природни бедствия и аварии. Според генерал Цветков основният начин за обезвреждане на опасните отпадъци е депониране.

Стана ясно, че медийното отразяване на проблема с отпадъците се е повишило значително при кризата със софийския боклук. От центъра за развитие на медии коментираха нуждата от иницииране на среща между експертите от институциите и ръководителите на медии за обсъждането на тази тема.

Документалният филм „Краят на джунглата като градинско обзавеждане в Европа” беше представен на втория ден от екофестивала. Авторът Манфред Ладвиг, световно известен журналист от германската обществена телевизия ARD разказва за изсичането на тропическите гори в Камбоджа, Лаос и Виетнам, чиято дървесината се превръща в обзавеждане за градини, след което се продава на европейския пазар. Журналистът подчерта, че проблемът с незаконното изсичане засяга също България и цяла Европа.

В Конкурсната и Информационна програма на фестивала бяха представени 105 продукции от 27 държави (Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Македония, Молдова, Румъния, САЩ, Словакия, Сърбия, Тайван, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Черна гора, Чешка република, Швеция и Япония).

Със свои продукции в Международния конкурс участваха едни от най-големите европейски и световни медии и известни независими продуцентски къщи и организации, сред които ARTE, ARD, BBC, Bayerischer Rundfunk, ZDF, NDR, SWR, RAI, National Park Service, Harpers Ferry Center (САЩ), Public Television Service Foundation (Тайван), NHK, Japan Broadcasting Corp. (Япония), MTV, Hungarian TV (Унгария), RTV, Radio Television of Voivodina, RTS, Serbian Broadcasting Corp., Croatian TV (Хърватска), Czech TV, Macedonian TV (Македония). Във фестивала участват и продукции на водещите български телевизии и неправителствени организации, сред които БНТ, БТВ, Зелени Балкани и редица независими продуцентски къщи.

Целта на Екологичния фестивал е представянето на съвременни филми и телевизионни програми, посветени на екологията, организиране на семинари по наболели екологични проблеми, както и запознаване на широката общественост със съществуващите екологични рискове.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3466 посещения

OFF

Последно качено » Новини