Календар

Чисто е в Пирин

Източник: За Земята
Завърши десетото национално почистване на защитени територии Пирин 2007. В периода 30ти юли – 6ти август бяха събрани над 2,7 тона отпадъци от южен и северен Пирин. По-чисто е в околностите на хижите Пирин, Каменица и Вихрен, заслон Кончето, Бъндеришки циркус, Митровото и Аргировото езера. В кампанията се включиха над сто души от България, Румъния, Македония, Полша, Холандия, САЩ и Франция. Чистенето се организира от За Земята и A SEED.

Радостната новина тази година е по-малкото замърсяване в Южен и Северен Пирин в сравнение с предишните акции за почистване на За Земята. По време на акция Пирин 2003 например, бяха събрани три пъти повече отпадъци и около заслоните Спано поле, Кончето и Казаните беше сравнително мръсно.

Kонстатацията не важи за териториите в близост до град Банско. Лошото време осуети щателното почистване на района под хижа Бъндерица. Дъждът попречи и на кукерските танци с костюми от отпадъци, които участниците в почистването смятаха да организират в град Банско под мотото – “Да прогоним злите духове от Банско”.
Кампанията за почистване завърши в град Банско в момент, когато в резултат на изсечените на голо до скала 2500 дка в ски зона Банско, прииждащите реки показаха силата на природната стихия и последствията от нарушения природен баланс. Участниците в кампанията за почистване бяха шокирани от апокалипсиса, който цари в ски зона Банско, и призовават към спешни залесителни действия и противоерозионни м ероприятия.

Кампанията за почистване стартира с екологичен лагер над село Пирин, където в продължение на четири дни – от 26ти до 29ти юли - се проведоха лекции и занятия на тема защитени територии, промяна на климата, еко-селища. В рамките на срещата беше почистена и реката, която преминава през село Пирин. Пред изненаданите и недоумяващи очи на местните хора петдесетина души от България и чужбина се опитаха да покажат, че реката не би трябвало да бъде използвана за сметище. Село Пирин е едно от малкото села в България, където сметосъбиране няма и отпадъците попадат в селската река.

Кампанията за почистване бе проведена с любезното съдействие на Трекинг Бг, Национален Парк Пирин, хижа Каменица, ASEED Europe и Европейската комисия.

Снимков материал, който може да се използва свободно.

За контакт:
Филка Секулова, Ваня Бонева
ЕС За Земята
Телефони: + 2 943 11 23/ + 885 849 111 / + 896 104 600
E-mail: filka@aseed.net, vania.boneva@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини