Календар

Парламентът забрани строежите върху заменени гори, които все още не са със сменен статут

Парламентът забрани строежите върху заменени гори, които все още не са със сменен статутНародното събрание забрани строителството върху заменените гори. Депутатите от ГЕРБ бяха категорични, че в приетите текстове няма никакви оставени "вратички" за инвеститори, предаде БТВ.

Единственото изключение е спрямо общините и то когато смяната на предназначението на земи от горския фонд е свързана с реализирането на големи инфраструктурни проекти.

"Проблемът, който съществуваше и който смятаме, че в момента разрешихме, че всичко това, което се случваше беше законосъобразно, но не целесъобразно. С това отговарям на въпроса, че за съжаление там, където процедурите са подписани имаме съответните издадени документи, това няма как да се спре", заяви Десислава Танева в ефира на телевизията.

Видео:
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=138999

---
Решението потвъждава опасенията, че въпреки предизборните обещания, голяма част от скандално заменените горски масиви все пак ще бъдат застроени. Неотдавна председателят на агенцията по горите Георги Костов обясни пред Дневник, че половината от заменените 33 600 дка гори са застроени или тепърва ще се строят. Според Десислава Танева, цитирана от БТА след днешното решение на парламента, от всички заменени земи за периода 2003-2009 г., които са, както твърди тя, 33 050 дка, със сменено предназначение са около 14 процента. Върху тези 14 процента, ако процедурата е приключила и има съответните издадени разрешителни, това решение не може да повлияе и строеж не може да бъде спрян, уточни председателят на земеделската комисия.

Тя, обаче, посочи, че "горите, придобити чрез замяна, които са си гори", след днешното решение на парламента няма как да станат строителни площадки.

Спирането се налага до приемането на съответни законодателни промени.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4096 посещения

OFF

Последно качено » Новини