Календар

Създават домейн .eco за зелени проекти

Създават домейн .eco за зелени проектиИзточник: БлуЛинк

През 2010 г. ще се появи нов домейн - .eco, който би трябвало да е в услуга на природозащитни организации или компании, чийто бизнес подпомага опазването на околната среда.

Две групи от еко организации се състезават за контрол върху домейна, предлагайки различни правила за използването му. Калифорнийската Dot Eco вързнамерява да продава правата за ползване и с 57 процента от печалбата да финансира природозащитни проекти. Така тя може да се превърне в един от големите донори за зелени инициативи.

Канадската Big Room настоява домейнът да се предоставя само на еко организации и фирми с доказана природощадяща дейност. Така обаче, заради по-високите оперативни разходи, за финансиране на природозащитни проекти ще останат само около 25 процента от приходите.

Новото наименовение стана възможно след като Icann, институцията, която управлява домейните в интернет, позволи фирми и физически лица да създават първо ниво на домейни с названието на своята марка или на собственото си име вместо класическите .com, .net и т.н. Това би позволило появата на .green или .earth, ако разбира се Icann одобри предложенията.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4356 посещения

OFF

Последно качено » Новини