Календар

Трима депутати от ГЕРБ предлагат ОТНОВО удължаване на ловния сезон за водоплаващи птици

Трима депутати от ГЕРБ предлагат ОТНОВО удължаване на ловния сезон за водоплаващи птициДва месеца след сформиране на парламентарното мнозинство, то се зае приоритетно с решаването на проблемите на България, която бе завлечена от световната икономическа криза. В този така важен момент обаче депутатите Емил Димитров, Атанас Камбитов и Димитър Аврамов от Парламентарната група на ГЕРБ внесоха закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча.

Наред със серия положително промени, допринасящи за демократизация на ловните сдружения, тримата депутати отново предлагат удължаване на ловния сезон за водоплаващ дивеч и дива свиня с мотив „синхронизиране на сроковете с тези на съседни нам страни”.

Къде са проблемите в това предложение?

1. В края на януари започва формирането на двойките и предбрачните миграции на повечето от водоплаващите птици. Ловуването през този период води до разбиване на двойките, които след това няма как да се образуват, защото птиците вече не са на големи струпвания. Причиненото безпокойство от лова води до значителни загуби на енергия в този много труден за птиците зимен период и намалява шансовете им за оцеляване през не по-малко тежкия период на прелет към местата за гнездене. Българското ловно законодателство би трябвало да стимулира устойчиви ловни практики, а не да задоволява прищевките на ловните олигарси.

2. Поради разрушителния характер на лова през този период, той е забранен съгласно чл. 7, т. 4 на Директивата за дивите птици на ЕС. Тази забрана е влязла и в чл. 41, ал. 1, т. 1 на българския Закон за биологичното разнообразие. Удължаването на ловния сезон в този период противоречи и на Бернската и Бонската конвенции, подписани от Европейската комисия и България. От 27 страни в Европейския съюз, до 28 февруари на водоплаващ дивеч се ловува само в Румъния. В Гърция, където се ловува до 10 февруари, ловът на водоплаващ дивеч е забранен през цялата година в тяхната Натура 2000 мрежа. А Румъния е под силен натиск да си съкрати сроковете за лов до 31 януари. Европейският съд току що осъди Малта, където ловния срок бе до 28 февруари и я принуди да го съкрати до 31 януари. Депутатите от управляващото мнозинство би трябвало да се стремят да спазват европейските норми и да ни доближават до правото на Европейския съюз, а не да създават поводи за нови наказателни процедури от страна на Европейската Комисия, каквито неминуемо ще последват...

3. В момента ловът на прелетен дивеч е свързан с масови нарушения на ловното и природозащитно законодателство – на много места се използват забранени методи за лов и се отстрелват защитени видове, например стотиците световно застрашени червеногуши гъски всяка година отстреляни междудругото по добруджанските езера. Държавата би трябвало първо да реши проблема с бракониерството и тогава да се мисли за каквото и да е удължаване на ловния сезон!

4. Депутатите от управляващото мнозинство би трябвало да помислят за интересите на седемте милиона българи, които не са ловци, а не как всяка година да се търсят начини да се удължи стрелбата по водоплаващи птици до края на февруари. Болшинството от Българския народ е в икономическа криза и има много по-приоритетни проблеми! Болшинството от Българския народ смята, че птиците са красиви и са създадени за наслада на окото, а не са подвижни мишени за стрелба с ловен автомат за 20 000 лева.

Надяваме се Парламентарното мнозинство да прояви разум и категорично да отхвърли авджийските мераци на тримата депутати,защото както гражданите на България, така и Европейския съюз няма да оставят това без последствия!

Повече информация за миналогодишната кампания и петиция срещу подобен законопроект в предишния Парламент можете да прочетете тук

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

11479 посещения 2 коментара

Коментари

  1. Обикновен ловец
    2014-01-28 23:35:36

    Продажни хомосексуалисти сте. За Румъния и Гърция може, а за България не може.

  2. оферти гърция
    2013-06-04 21:27:12

    наистина интересни идеи и предложения - продължавайте да постирате интересни неща и да ги споделяте тук с всички нас - поздрави и до скоро

OFF

Последно качено » Новини