Календар

БлуЛинк обявява нови дати за обучения по платформата си срещу незаконната сеч

БлуЛинк обявява нови дати за обучения по платформата си срещу незаконната сечBlueLink

Следващите обучения ще се проведат на 24, 25, 31 октомври и 1 ноември.

Обученията са за доброволци, които искат да се запознаят подробно със системата за сигнали и начините за разпознаване на незаконна сеч и които желаят да се включват в бъдещи проверки по сигналите за нарушения.

Във връзка с масовите корупционни схеми по изсичане на българските гори, БлуЛинк разработва и поддържа онлайн мониторингова система за приемане на граждански сигнали за незаконни сечи на адрес http://www.spasigorata.net.

Сигналите ще бъдат проверявани и ако компетентните органи докажат, че изсичането е незаконно, извършителите ще бъдат санкционирани. Свидетелите на сечите изпращат съобщения както в текстов, така и в графичен формат чрез уеб интерфейс, SMS и електронна поща. Сигналите са представяни на платформата на БлуЛинк чрез онлайн географска карта. При подаване чрез системата на надежден сигнал (за предпочитане GPS координати), ще бъдат извършвани съвместни проверки от експерти на екологични организации и Държавната агенция по горите.

Обученията за доброволци, планирани за 24, 25, 31 октомври и 1 ноември ще включват кратък преглед на функционалностите на онлайн платформата и теоретични разяснения за незаконната сеч и документацията, нужна за удостоверяване на законна сеч при проверка на сигнал (предиобед) и инструкции на терена с незаконна сеч за това как точно тя може да бъде установена. Обученията на терен се извършват на леснодостъпни места в близост до Самоков.

БлуЛинк покрива разходите за транспорт и обяд на участниците. Обученията се ръководят съвместно от двама обучители. През месец юли това бяха експертът лесовъд д-р Иван Иванов от Съюза на лесовъдите ветерани и експертът от екологичната организация "Зелени Балкани" Константин Дичев. БлуЛинк благодари и за консултанската помощ на инж. Йордан Терзийски. За обученията на 24, 25, 31 октомври и 1 ноември очакваме експертното участие като обучител на представител на Държавната агенция по горите.

Провежданите обучения са насочени към всички любители на природата, които обичат гората и прекарват в нея част от времето си. БлуЛинк покани за участие клубове по делта и парапланеризъм, екологични организации, форуми за велосипеден и мото офроуд, пешеходен туризъм и т.н. Целта е да се формира мрежа от активни граждани, които имат желание да помагат с доброволен труд при проверката на получаваните чрез платформата сигнали за незаконни сечи, с което да помогнат за опазването на българските гори.

За повече информация и участие: Вера Стаевска на адрес vera [at] bluelink.net.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2632 посещения

OFF

Последно качено » Новини