Календар

Новини


Вдъхновяващи участници и каузи на форума „Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“

Вдъхновяващи участници и каузи на форума „Да съчетаеш любовта към природата с професията - възможно е!“Граждански организации, фирми и институции се включиха във Форума „Да съчетаеш любовта към природата с професията – възможно е!“. Събитието е организирано по проект „Бъдещи природозащитници - Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“, финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия по направление К2 Стратегически партньорства и е посветено на възможностите за кариерно развитие в областта на опазване на околната среда.

Прочети пълния текст

96 посещения

Над 500 участника в деветия Байк и рън за Чепън се състезаваха за възстановяване на Драгоманското блато

Над 500 участника в деветия Байк и рън за Чепън се състезаваха за възстановяване на Драгоманското блатоНад 3000 лв бяха събрани от такси за участие на състезателите

Над 500 колоездачи и бегачи се включиха в деветото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън” този уикенд. Събитието, организирано от магазини “Стената” и Община Драгоман, за пръв път тази година се случи през есента под надслов “Адреналин с кауза”. Състезателите премериха сили в 18 дисциплини, включително новата дистанция от 30 км. Освен от България, на старта застанаха и участници от Аржентина, Русия, Франция, Португалия, Македония, Холандия и Дания. Участие взеха и над 100 дечица, включили се в придружаващото “Мини байк и рън за Чепън” като най-младият участник бе само на 1 година. Влагата в есенния ден и калта по трасето не успя да уплаши надъханите за емоции и постижения участници в надпреварата, чието класиране по категории може да бъде разгледано тук: https://chepan.stenata.com/results/.

Прочети пълния текст

58 забележителни номинации и ожесточена надпревара за избора на публиката в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2020

58 забележителни номинации и ожесточена надпревара за избора на публиката в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2020На 22 октомври (четвъртък) от 18.00 часа ще се случи церемонията по връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат' 2020. Мястото е зала "В парка" (малкото НДК) и ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

Прочети пълния текст

458 посещения

Съдът в Кюстендил отвори широко вратата пред ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи с изгарянето на отпадъци

Съдът в Кюстендил отвори широко вратата пред ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи с изгарянето на отпадъциАдминистративен съд Кюстендил отвори широко вратата пред ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи с изгарянето на отпадъци. Съдията потвърди разрешителното, издадено на централата [1]. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Прочети пълния текст

116 посещения

Внесоха подписка за спасяването на последните незастроени места по крайбрежната част на Природен парк “Странджа”

Внесоха подписка за спасяването на последните незастроени места по крайбрежната част на Природен парк “Странджа”Днес, 15.10. 2020 г, в Министерския съвет представители на Асоциация на парковете в България, Зелени Закони и граждани заедно с общинския съветник Марта Георгиева внесоха Призив към институциите на изпълнителната власт да престанат да бетонират престъпленията, извършвани в Природен парк “Странджа” – застрояване на морския бряг и сеч на вековните гори в планината. Призивът е придружен от Подписка за опазване на последните незастроени места по крайбрежната част на Природен парк “Странджа”, попадащи на територията на Община Царево – Синеморец, Варвара, Резово, Ахтопол и спиране на сечта в най-древните гори в Европа.

Прочети пълния текст

224 посещения

Българските стари гори са отличени с престижна награда на гражданите на Европа

Българските стари гори са отличени с престижна награда на гражданите на ЕвропаОпазването на старите гори на България беше отличено като най-забележителното достижениe в управлението и опазването по „Натура 2000“ от гражданите на Европа. Това стана ясно по време на официалната вечерна церемония на Европейската комисия за наградите на „Натура 2000“, която беше излъчена на живо от Брюксел на 14.10.2020 г.

Прочети пълния текст

170 посещения

Тази събота (17 октомври) е дългоочакваният девети Байк и рън за Чепън

Тази събота (17 октомври) е дългоочакваният девети Байк и рън за ЧепънНад 560 бегачи и колоездачи ще застанат на старт в тазгодишната есенна надпревара

След месеци отлагане поради усложнената епидемиологична обстановка, тази събота, 17 октомври, най-после едно от най-обичаните състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ ще отбележи първото есенно издание в историята си.

Прочети пълния текст

212 посещения

Лагер „Бъдещи природозащитници“ в Западна Стара Планина (9 – 13 октомври)

 Лагер „Бъдещи природозащитници“ в Западна Стара Планина (9 – 13 октомври)Асоциация на парковете в България заедно с Българска фондация биоразнообразие организират петдневен обучителен лагер "Бъдещи природозащитници" в Западна Стара планина, който ще се проведе в периода 09.10.2020 - 13.10.2020 г. Лагерът е част от двугодишната обучителна програма за студенти и млади професионалисти “Future Environmentalists”, която двете организации реализираха по проект „Бъдещи природозащитници – Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“ на програма Еразъм+ на Европейския съюз.

Прочети пълния текст

188 посещения

Нов „квартал“ предстои да изникне в местността „Поляните“ в границите на парк Странджа в Синеморец

Нов „квартал“ предстои да изникне в местността „Поляните“ в границите на парк Странджа в СинеморецНа 10.06.2020 Асоциация на парковете в България подаде сигнали до община Царево, РДНСК Бургас и РИОСВ Бургас във връзка с поредната незаконна постройка, изникнала в границите на Природен парк Странджа, местността „Поляните“ в с. Синеморец. На 22 юни по реда на Закона за достъп до информацията беше поискана от община Царево информация за „Всички устройствени планове, съгласно параграф 1, т. 15 от Допълнителните разпоредби на Закона за защитените територии, които касаят имоти в Природен парк „Странджа“, включително планове за регулация, планове за регулация и застрояване и подробни устройствени планове по смисъла на чл. 110 от Закона за устройство на територията, които са издадени от община Царево за периода януари 2017 – юни 2020 г.“

Прочети пълния текст

547 посещения

Три вековни дървета, три природни забележителности и две защитени местности от пет области са отличени в конкурса „Застъпници за природата“

Три вековни дървета, три природни забележителности и две защитени местности от пет области са отличени в конкурса „Застъпници за природата“Гражданските предложения, които ще бъдат внесени пред отговорните институции, са от областите Благоевград, Кюстендил, Сливен, София и Стара Загора

Общо 19 са предложенията за нови защитени територии и вековни дървета, получени в рамките на конкурса „Застъпници за природата“, който приключи на 18 септември. Организаторите от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ поздравяват всички участници за гражданската им ангажираност и показаната воля за опазване на българската природа!

Прочети пълния текст

502 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  На планетата ни никога няма да има повече вода, отколкото има сега.
           
  Install Flash player!