Календар

Новини


Коалиция „За да остане природа в България“ призовава да не се допуска унищожаването на защитена зона “Айтоска планина”!

Коалиция „За да остане природа в България“ призовава да не се допуска унищожаването на защитена зона “Айтоска планина”! Ценни природни местообитания в защитена зона "Айтоска планина" са под заплаха! Две фирми - “ЛЪКА ГЕЙМ“ АД и „СЪСТЕЙНАБЪЛ ЕНЕРДЖИ“ ЕАД са внесли инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаичен парк на територия от 144 хектара (колкото 200 футболни игрища) в защитена зона "Айтоска планина".

Прочети пълния текст

463 посещения

Агенцията по горите трябва да излезе от земеделието, но и да разработва бъдещите политики в сектора

Агенцията по горите трябва да излезе от земеделието, но и да разработва бъдещите политики в сектораПредставители на ловни, дърводобивни, лесовъдски, синдикални и природозащитни организации поискаха в най-кратки срокове да бъде създадена независимата Държавна агенция по горите, която да определя политиките в сектора. Публичната дискусия “Самостоятелност и единност на агенцията по горите като политическо ведомство”, на която коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” са съорганизатори, заедно с различни заинтересовани страни, се състоя в понеделник в София.

Прочети пълния текст

238 посещения

Енергия или природа - това не е избор, който можем да си позволим да правим

Енергия или природа - това не е избор, който можем да си позволим да правимФотоволтаичните (соларни) инсталации за производство на електрическа енергия все повече навлизат в ежедневието. През последните години, този алтернативен източник за производство на енергия става все по-достъпен и предпочитан от инвеститорите. Технологията се счита за природощадяща и е един от одобряваните методи за борба с климатичните промени.

Прочети пълния текст

248 посещения

Управляващи и граждански организации ще дискутират реформата в горския сектор

Управляващи и граждански организации ще дискутират реформата в горския секторПублична дискусия на тема “Самостоятелност и единност на агенцията по горите като политическо ведомство” ще се проведе на 17 януари, понеделник от 13 до 15 ч. в хотел „Балкан София“. Срещата се организира съвместно от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, инициативата „Зелени закони“, КТ Подкрепа, Съюз на лесовъдите в България (СЛБ), Асоциация „Общински гори“ (АОГ), Асоциация на дърводобивните фирми, Национална федерация на ловците на трюфели в България (НФЛТБ), Национален съюз на българските ловци на трюфели (НСБЛТ), БУЛПРОФОР, Българска ловна асоциация и Български ловно-рибарски съюз.

Прочети пълния текст

587 посещения

Победа за природата и хората в Източни Родопи - няма да има златодобив по Бяла река

Победа за природата и хората в Източни Родопи - няма да има златодобив по Бяла рекаСлед острите реакции на местните граждани и изпратени становища от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", Сдружение "Балканка" и др. неправителствени организации,"Тинтява Експлорейшън“ АД оттегли инвестиционното си предложение за „Добив и преработка на полимерни руди от находище „Розино“.

Прочети пълния текст

362 посещения

Последна седмица гласуваме за любимо българско дърво за 2021 година

Последна седмица гласуваме за любимо българско дърво за 2021 годинаКонкурсът „Дърво с корен“, който се провежда за дванадесета поредна година, е към края си – тече последната седмица за гласуване, в която всички природолюбители и радетели за съхраняването на историческото наследство и зеленото ни богатство могат да подкрепят своето любимо дърво.

Прочети пълния текст

391 посещения

Бъдещето на Алдомировци не са въглищата — делото срещу мината на Ковачки продължава във Върховния съд

Бъдещето на Алдомировци не са въглищата — делото срещу мината на Ковачки продължава във Върховния съдДелото за спасяване на софийското село от въглищна мина, свързвана с консултанта Христо Ковачки, продължава във Върховния съд. Земеделският стопанин Емил Мирчев и Община Сливница, подкрепяни от адвокатите на „Грийнпийс“ - България и „За Земята“, вече три години отстояват интересите на жителите на Алдомировци, които развиват спорт, земеделие и туризъм в региона.

Прочети пълния текст

219 посещения

Любители на морето чистят плаж Аркутино навръх Коледа

Любители на морето чистят плаж Аркутино навръх КоледаС 23% е нараснал броят на застрашените морски видове заради пластмасовото замърсяване само за 4 години, споделят организаторите от LessPlastic Bulgaria и Wind2Win

Прочети пълния текст

722 посещения

АПБ стартира кампания за по-видими защитени територии

АПБ стартира кампания за по-видими защитени територииАсоциация на парковете в България стартира дарителска кампания в Платформата, с която да направи не толкова известните защитени територии по-видими.

Прочети пълния текст

524 посещения

Последните за страната обучения „Застъпници за природата“ ще се проведат в Хасково, Кърджали, Смолян и Велинград

 Последните за страната обучения „Застъпници за природата“ ще се проведат в Хасково, Кърджали, Смолян и ВелинградС планираните от 16 до 19 декември обучения „Застъпници за природата“ в градовете Хасково, Кърджали, Смолян и Велинград Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ завършват обиколката си из страната.

Прочети пълния текст

298 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Около 70 % от Земята е покрита с вода, но само 1% от нея е годна за пиене.
           
  Install Flash player!