Календар

Новини


България се обедини в борбата за по-чист въздух

България се обедини в борбата за по-чист въздухПредставители на граждански сдружения от много части на страната с опит в борбата за по-добро качество на въздуха се събраха на 18 и 19 юни 2022 г. в Девня, за да учредят националното обединение за чист въздух „Дишай, България“.

Прочети пълния текст

268 посещения

Е-байк и нова кауза в Байк и рън за Чепън 2022 (15 октомври, Драгоман)

Е-байк и нова кауза в Байк и рън за Чепън 2022 (15 октомври, Драгоман)Тази година състезанието обяви подкрепата си за изследване и защита на птиците край Дуранкулак

През 2022 г. състезанието по планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”, организирано от магазини “Стената” и Община Драгоман, навлиза във второто си десетилетие. На 15 октомври край Драгоман предстои 11-то издание, в което отново се очаква да се регистрират над 800 бегачи и байкъри, решени да демонстрират висок състезателен дух сред красивата природа на Чепън планина и Драгоманското блато.

Прочети пълния текст

305 посещения

Гроздан Караджов е поредният министър, който забавя решението за последната отсечка на автомагистрала „Струма“

Гроздан Караджов е поредният министър, който забавя решението за последната отсечка на автомагистрала „Струма“В серия от публични изяви министърът на регионалното развитие и благоустройството — Гроздан Караджов, твърди, че решението трасето на АМ „Струма“ в района на Кресненския пролом да мине изцяло в източна посока (вариант Г-20), е еднолично решение на премиера Кирил Петков, наложено му от собствения му баща, Петко Петков. По този начин се прави внушението, че двамата Петкови са виновни както за избора на вариант, така и за забавянето на строежа.

Прочети пълния текст

264 посещения

Плановете за възстановяване в страните от Централна и Източна Европа – потенциална заплаха за природата?

Плановете за възстановяване в страните от Централна и Източна Европа – потенциална заплаха за природата? Инвестициите във възобновяеми източници в българския план за развитие и устойчивост са необходима и положителна мярка, но при ясни правила, ограничаващи унищожаването на биоразнообразие, Натура 2000 и защитени територии.

Прочети пълния текст

420 посещения

Кресненският пролом е важен за България — ще се търси най-доброто решение за последната отсечка от автомагистрала „Струма“, каза премиерът Кирил Петков

Кресненският пролом е важен за България — ще се търси най-доброто решение за последната отсечка от автомагистрала „Струма“, каза премиерът Кирил ПетковДнес министър-председателят Кирил Петков прие лично подписите на стотици хора, подкрепили гражданската инициатива „Да спасим Кресненския пролом – в памет на Боян Петров”. Искането призова бъдещата и последна отсечка на автомагистрала „Струма“, извън Кресненския пролом, да носи името на прочутия алпинист, биолог, изследовател и природозащитник Боян Петров. На връчването присъстваха депутатите Зорница Стратиева и Александър Дунчев, представители на рафтинг общността, колеги от научната общност на Боян Петров, природозащитници и негови приятели, които също подкрепят каузата.

Прочети пълния текст

279 посещения

Депутатите връщат втората инстанция при обжалване на ОВОС и ЕО на обекти от “национално значение”, “друг път”

Депутатите връщат втората инстанция при обжалване на ОВОС и ЕО на обекти от “национално значение”, “друг път”Помните ли онази култова реплика от филма “Куче в чекмедже”, която гласеше "баща ми ще ми купи колело, друг път". Нещо подобно се случи днес в Народното събрание, когато депутатите постигнаха "компромис".

Прочети пълния текст

606 посещения

Ключово гласуване в парламента относно достъпа до правосъдие: Ще изпълнят ли новите управляващи заявката за промяна?

Ключово гласуване в парламента относно достъпа до правосъдие: Ще изпълнят ли новите управляващи заявката за промяна?Новите управляващи са на крачка да направят грешна стъпка относно достъпа до правосъдие, което винаги е декларирано като основен приоритет.

Прочети пълния текст

255 посещения

В Международния ден на биоразнообразието БФБ търси малките и големи природозащитни успехи у нас

В Международния ден на биоразнообразието БФБ търси малките и големи природозащитни успехи у насСтартира кампанията за номинации за Годишните награди‘ 2022

Прочети пълния текст

364 посещения

Отново у дома: трите спасени мечета се връщат в природата

Отново у дома: трите спасени мечета се връщат в природатаМечетата, които загубиха майка си и бяха отгледани в специализирани центрове в България и Гърция, отново са в естествената си среда

Министерство на околната среда и водите, фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и природозащитната организация WWF успешно проведоха операцията по спасяването на трите мечета преди година, а сега – и по връщането им в природата.

Прочети пълния текст

217 посещения

Експерти и представители на институции от Централна и Източна Европа обсъдиха в гр. Дупница бъдещето на екологичен коридор Рила-Верила-Краище

Експерти и представители на институции от Централна и Източна Европа обсъдиха в гр. Дупница бъдещето на екологичен коридор Рила-Верила-КраищеОт 11 до 12 май в хотел "Рила", гр. Дупница се проведе международна работна среща по проект “SaveGREEN - Защита на функционалността на трансгранични важни екологични коридори в Дунавския басейн“. Събитието беше организирано от Българска фондация Биоразнообразие и Черноморска мрежа на неправителствените организации в сътрудничество с Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) и Изпълнителна агенция по горите.

Прочети пълния текст

387 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    В една ягода се съдържа повече витамин C от колкото в един лимон.
             Планина, обичам те