Календар

Новини


Първо незаконно съоръжение трябва да се премахне от Национален парк Пирин

Първо незаконно съоръжение трябва да се премахне от Национален парк ПиринЕкоминистерството междувременно съгласува нова сеч над Банско

По сигнал от 2012 г. на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ Окръжна прокуратура - Благоевград е извършила проверка в Национален парк Пирин, в резултат на която Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) постановява премахването на едно от съоръженията в ски зона Банско.

Прочети пълния текст

192 посещения

Осогово има потенциал да се превърне в туристическа велодестинация, но той трябва да бъде развиван

Осогово има потенциал да се превърне в туристическа велодестинация, но той трябва да бъде развиванПланината Осогово има огромен потенциал за велотуризъм, но той трябва да бъде развиван чрез въвличане на регионалните институции и местните предприемачи в процеса. Това беше заключението от трансграничния форум, който събра десетки представители на горски регионални институции, гранична полиция, общини, туристически дружества, велоклубове и велолюбители от Македония и България. Форумът беше на тема: „Природен потенциал и устойчив туризъм в Осогово“ и беше организиран от Българска фондация биоразнообразие, България и Македонското екологично дружество (МЕС).

Прочети пълния текст

126 посещения

Десетки бургазлии се събраха и нарисуваха Черно море без пластмаса

 Десетки бургазлии се събраха и нарисуваха Черно море без пластмасаСъбитието бе по повод Деня на Черно море, 31 октомври

Тази неделя бургаската доброволческа група към екологичната кампания „Свободни от пластмаса” на "Грийнпийс" - България и "За Земята" проведе атрактивна акция по повод Международния ден на Черно море, който отбелязваме днес, на 31 октомври. На панорамната тераса до Морското казино се събраха десетки възрастни и деца, които заедно нарисуваха огромна синя вълна и множество морски същества.

Прочети пълния текст

149 посещения

Дни на предизвикателствата 2017 със ски легендата Глен Плейк

Дни на предизвикателствата 2017 със ски легендата Глен ПлейкТази година „Дни на предизвикателствата" са част от инициативата „София 2018 – Европейска столица на спорта“. Отново в любимата ни аула „Максима“, между 29 ноември и 1 декември, тридневният форум ще ни предложи нова порция истории за впечатляващи приключения и силни емоции от най-различни точки на света.

Прочети пълния текст

206 посещения

България може да играе роля в опазването на рибните запаси на планетата

България може да играе роля в опазването на рибните запаси на планетатаПо покана на WWF институции и бизнес обсъдиха контрола върху вноса на морска храна

Рибните запаси на планетата притеснително намаляват, а Европейският съюз е най-големият вносител на морска храна в света и може най-съществено да повлияе на тенденциите.

Прочети пълния текст

183 посещения

Държавата продължава атаката срещу учените, работили по европейската екологична мрежа Натура 2000

Държавата продължава атаката срещу учените, работили по европейската екологична мрежа Натура 2000Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ подкрепя българските учени и експерти, които са работили по изграждането на европейската екологична мрежа Натура 2000.

Прочети пълния текст

355 посещения

Екоминистерството замазва нарушения по ски път в Национален парк Пирин, който липсва в концесията и плана за управление

Екоминистерството замазва нарушения по ски път в Национален парк Пирин, който липсва в концесията и плана за управлениеКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че Министерство на околната среда и горите (МОСВ) продължава с политиката си да замазва нарушения в ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

266 посещения

Екоминистърът Нено Димов може да направи първа копка на гроба на проекта на магистрала Струма

Екоминистърът Нено Димов може да направи първа копка на гроба на проекта на магистрала Струма Правителството подготвя катастрофа в Кресненското дефиле, Европейската комисия гледа отстрани провала, вместо да помогне за предотвратяването му

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ съвместно с коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” предупреждава, че от подписа на министъра на околна среда и водите Нено Димов зависи съдбата на проекта за магистрала Струма. Ако той разпише предложеното от Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към неговото Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да се одобри вариант Г10,5 (източен), това ще е сериозно нарушение на българското и европейско законодателство. Този вариант включва преминаване на магистралата по едното платно по сегашния път през Кресненско дефиле, а другото платно - по ново трасе. Заради това България и българските данъкоплатци ще търпят сериозни щети.

Прочети пълния текст

416 посещения

Дания – грижа и внимание към околната среда

Дания – грижа и внимание към околната средаКатерина Николова живее в Дания от година. Работи в компания за мъжки аксесоари, която използва изцяло рециклирана хартия за опаковане и следва принципи за намаляване на хранителните отпадъци. Освен образованието, което получава във висше учебно заведение, се е посветила и на собствено образоване на тема „опазване на околната среда“ и следване на принципи и начин на живот, които да работят именно в тази насока. Публикуваме нейна статия за Дания и нейните впечатления за това как там се грижат за природата.

Прочети пълния текст

248 посещения

Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъм

Нови маршрути представят Осогово като привлекателна дестинация за велотуризъмТри нови веломаршрута са готови да посрещнат първите ентусиасти, които искат да опознаят тайнствата на прекрасната планина Осогово и на колело. Те бяха представени от Мартина Колева от Българска фондация Биоразнообразие, Светослав Велков от Травентурия и Любомир Ботушаров (mtb-bg.com) пред десетки любители на природата и планинското колоездене, събрали се в Клуба на пътешественика.

Прочети пълния текст

230 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Около 70 % от Земята е покрита с вода, но само 1% от нея е годна за пиене.
           
  Install Flash player!