Календар

Новини


Национална гражданска инициатива 'Да направим фермите за кожи история'

Национална гражданска инициатива 'Да направим фермите за кожи история'На 24.03.2018 г. в гр. София, на бул. Мария Луиза 58, бе учредена Национална гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията с животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България, с Инициативен комитет в състав: д-р Мила Бобадова – ветеринарен лекар и собственик на клиники „Добро Хрумване“; Диляна Попова – актриса, дизайнер и модел; д-р Даниела Маринова – ветеринарен лекар, Габриела Пападопова – председател на сдружение „На Ти с природата“; Георги Челебиев - дизайнер и създател на блога Fork Fork Fork; Любомила Кривошиева – фондация „Дивите животни“, Петя Алтимирска – председател на сдружение „КАЖИ“.

Прочети пълния текст

193 посещения

Протестите в защита на Пирин в София продължават на 10 април

Протестите в защита на Пирин в София продължават на 10 априлВ Благоевград и Сливен ще са в четвъртък, на 5 април

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че следващата седмица на 10 и 11 април в София ще се проведе неформална среща на екоминистрите от Европейския съюз. За тогава се планират и следващите протести в защита на Национален парк Пирин в София.

Прочети пълния текст

277 посещения

Социологическо проучване за CETA: споразумението крие повече рискове, отколкото ползи

Социологическо проучване за CETA:  споразумението крие повече рискове, отколкото ползиНа 29.03.2018 г. от „За Земята“ публикуваха данни от национално представително проучване за познатостта и нагласите на гражданите към търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, , извършено за тях от Маркет линкс.
Според него гражданите смятат, че СЕТА крие повече рискове, отколкото ползи, като близо 38% от анкетираните са отговорили, че не знаят или не могат да отговорят на този въпрос. Близо половината (44,7%) от останалите интервюирани отговарят на него, че преобладават рисковете, а само около една пета от тях (19%) смятат, че споразумението носи повече ползи. Притесненията на гражданите се виждат и от отговорите на друг въпрос, от който става ясно, че само 9.8% от тях не виждат значими рискове. Основните притеснения на българинът са свързани със снижаване и заобикаляне на стандартите за безопасност на храните (39.5%), намаляване на конкурентността на българския бизнес и възможността държавата да бъде съдена от чужди компании в наднационални арбитражи (23.2%) като при този въпрос гражданите са могли да дават повече от един отговор.

Прочети пълния текст

205 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 19

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 19На 3 април от 18:30 часа ще се проведе лекция 19 от школата по орнитология и природозащита на тема: Морските птици в открито море – знания и предизвикателства

Лектор:
▪ д-р Мария Богданова* – Център по екология и хидрология в Единбург, Шотландия (Великобритания)

Прочети пълния текст

214 посещения

Протестите в защита на Пирин продължават в четвъртък, 29 март

Протестите в защита на Пирин продължават в четвъртък, 29 мартДелото за обжалване на правителственото решение е насрочено за 14 май

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 29 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Прочети пълния текст

498 посещения 2 коментара

Реките - място за живот - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Реките - място за живот - курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица е време да разберем какви са предизвикателствата пред реките и техните обитатели - рибите. Факти за структурата и процесите в реките, миграцията на рибите и интересни казуси от работа по тяхното опазване, ще ни разкаже експертът ихтиолог Тихомир Стефанов от Националния природонаучен музей при БАН на 28. 03 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Темата: "Реките - място за живот и предизвикателствата пред техните обитатели"

Прочети пълния текст

209 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18На 27 март от 18:30 часа ще се проведе лекция 18 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Врабчоподобни (3-та част)
С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа. Школата по орнитология и природозащита е безплатна.

Прочети пълния текст

223 посещения

Днес е Часът на Земята

Днес е Часът на Земята109 български общини се включват в инициативата през 2018 г.

Днес за 11 път светът отбелязва Часът на Земята – природозащитната инициатива на WWF, която обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Прочети пълния текст

263 посещения

Молим спасявайте само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си!

Молим спасявайте само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си!Становище на Българско дружество за защита на птиците

Необичайното застудяване и снежната покривка през последните няколко дни поставиха на изпитание мигриращите ята бели щъркели. В повечето случаи животът на щъркелите не е застрашен, особено когато те имат възможност да си набавят необходимата храна. Водоемите не са замръзнали, мишките и полевките, с които щъркелите също се хранят, са активни, на места и жабите вече са излезли, така че птиците могат да си намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях. Дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си, това се вижда и на снимките на щъркеловите ята – птиците в ятото стоят неподвижни, за да пестят енергия, с полуразперено оперение, за да съхраняват топлината си.

Прочети пълния текст

1679 посещения

Протести в защита на горите и Пирин в четвъртък, 22 март

Протести в защита на горите и Пирин в четвъртък, 22 мартВ София ще е по време на Националния съвет по горите, в Бургас ще садят дръвчета

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 22 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Прочети пълния текст

357 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те