Календар

Новини


Еко Бюлетин: Има ли бъдеще Кресненското дефиле и АМ „Струма'

Еко Бюлетин: Има ли бъдеще Кресненското дефиле и АМ „Струма'Всички ние обичаме да пътуваме и се нуждаем от пътища, за да достигаме до любимите си места и нови хоризонти. Как обаче построяването на голям международен път може да се съобрази с екологичните стандарти?

Спасяването на Кресненския пролом е една от най-старите природозащитни каузи в България. За съжаление повече от 20 години не можем да гарантираме сигурно бъдеще на една уникална на видове зона в цяла Европа. До къде сме и какво следва от тук нататък ще можете да научите от един от активните защитници на дефилето през годините Десислава Стоянова от екологично сдружение „За Земята“ на 11 февруари от 19 часа.

Прочети пълния текст

625 посещения

Кашлица даде начало на парламентарния контрол

 Кашлица даде начало на парламентарния контролСъс звуковата акция активисти настояха за прекратяване на зависимостта от въглищата и спиране изгарянето на отпадъци

Депутати и министри, които отиват на парламентарен контрол, бяха посрещнати със звукова акция - записи на кашлица на хора от страната, които настояват за по-чист въздух. Сред исканията бяха прекратяване на зависимостта ни от въглищни централи до 2030 г. и ясен план за енергийната ни система без фалшиви и опасни алтернативи като изгарянето на отпадъци.
Демонстрацията е по инициатива на “Грийнпийс” - България и Екологично сдружение “За Земята”.

Прочети пълния текст

680 посещения

Министерство на околната среда и водите отказва по-строга защита на Драгоманското блато

Министерство на околната среда и водите отказва по-строга защита на Драгоманското блатоМинистерство на околната среда и водите (МОСВ) отказва по-строга защита на Драгоманското блато след пожара на 22 януари. Това стана ясно на среща, организирана от РИОСВ София, за намиране на решение за дългосрочно опазване на Драгоманското блато и по повод Международния ден на влажните зони. В нея взеха участие представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на туризма, Община Драгоман, Областна администрация на област София, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливница, Държавното горско стопанство “Сливница”, Лесотехническия университет и организации, представители на Коалиция „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

1781 посещения 1 коментара

Байк и рън за Чепън 2020 (25 април) отвори регистрация с кауза и нови дистанции

Байк и рън за Чепън 2020 (25 април) отвори регистрация с кауза и нови дистанции9-тото издание на състезанието набира средства за възстановяване инфраструктурата на изпепеленото Драгоманско блато

От пожар към посрещане на пролетта с амбиция и настроение. Това е предизвикателството пред организаторите на ежегодния първи голям старт за сезона за отдадените на планинското бягане и маунтийн байк обществото. На 25 април 2020 г. на старта на „Байк и рън за Чепън“ ще застанем не само с мисъл за победа, но и с желанието да участваме в еднo хубаво дело. 9-тото издание на едно от най-обичаните състезания сред природата край Драгоман ще предизвика състезателите с добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане. Както винаги, подготвен е отличен стартов пакет и награди. Регистрацията за събитието вече е отворена на chepan.stenata.com, а условията за ранни записвания остават до края на февруари.

Прочети пълния текст

1365 посещения

Последствия от пожара в Драгоманското блато и следващи стъпки

Последствия от пожара в Драгоманското блато и следващи стъпкиПожарът през нощта на 22 януари 2020 г. унищожи около 80% от растителността в Драгоманското блато. Предпоставките огънят да засегне толкова значителна територия бяха вятърът и малкото количество вода в блатото. Водните нива са може би най-ниските от възстановяването на блатото през 1990-те години досега.

Прочети пълния текст

948 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 11

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 11Лекция 11 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 28.01.2020 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Дъждосвирцоподобни (3-та част)

Прочети пълния текст

556 посещения

След пожара в Драгоманското блато

След пожара в Драгоманското блатоНа 22 януари вечерта в Драгоманското блато горя най-големият пожар в района досега. Това са някои от фактите:

Прочети пълния текст

522 посещения

Проведе се последното заседание на делото за екооценка на новия план на Национален парк “Пирин”

Проведе се последното заседание на делото за екооценка на новия план на Национален парк “Пирин”Днес, 23 януари, се проведе последното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по делото за липсата на екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта за нов план за управление на Национален парк “Пирин” 2014-2023 г. Този етап на делото е резултат от жалба на МОСВ срещу решение на тричленния състав на ВАС, който постанови, че планът подлежи на задължителна екологична оценка.

Прочети пълния текст

1105 посещения

Стартира записването за обучения за граждани в цялата страна

Стартира записването за обучения за граждани в цялата странаНов проект на БДЗП дава възможност на граждани, местни граждански групи и представители на различни неправителствени организации да научат повече за природозащитното законодателство и да развият умения, полезни за опазването на българската природа.

Прочети пълния текст

707 посещения

След пожара в Драгоманското блато..

След пожара в Драгоманското блато..На 22 януари вечерта в Драгоманското блато горя най-големият пожар в района досега. Хора от Коалицията "За да остане природа" отидоха на място, за да установят щетите.

Прочети пълния текст

504 посещения