Календар

Новини


Пусната e официална жалба до Европейската комисия за запазването на Кресненското дефиле от разрушаване от автомагистрала “Струма”. Алтернативи са възможни

Пусната e официална жалба до Европейската комисия за запазването на Кресненското дефиле от разрушаване от автомагистрала “Струма”. Алтернативи са възможни Днес няколко НПО [1] внесоха официална жалба в Европейската комисия, в която се описват нарушенията на Европейското природозащитно законодателство, причинени от строителството на финансираната с европейски средства автомагистрала “Струма”. Жалбоподателите предупреждават, че ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона. [2]

Прочети пълния текст

305 посещения

Екоминистърът Нено Димов бяга от отговорност за опазването на Национален парк Пирин

Екоминистърът Нено Димов бяга от отговорност за опазването на Национален парк ПиринПриродозащитниците настояват за пълна преработка на опасния проектоплан за управление на това българско и световно природно наследство

Представители на международната природозащитна организация WWF, част от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“, се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по повод изпратените първи 100 000 имейла от хора от 147 държави с искане да бъде опазен Национален парк Пирин, част и от Световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Прочети пълния текст

1149 посещения

Новият общ устройствен план на Приморско отваря втората вълна за презастрояване на Южното Черноморие

Новият общ устройствен план на Приморско отваря втората вълна за презастрояване на Южното Черноморие Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че одобреният от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) проект за нов Общ устройствен план (ОУП) на община Приморско ще урбанизира и последните останали незастроени плажове по Южното Черноморие. Приемането му освен това може да доведе до нова европейска наказателна процедура за България. Природозащитниците настояват министърът на околната среда и водите Нено Димов да не приема оценката на ВЕЕС и да върне за доработка проекта за ОУП на община Приморско – така, както е в правомощията му.

Прочети пълния текст

1246 посещения

Планиран преход отвъд въглищната зависимост – пример от Испания

Планиран преход отвъд въглищната зависимост – пример от ИспанияДобивът и горенето на въглища, депата за пепел и отпадъци – всичко това е остатък от една замираща индустрия и заплаха за околната среда и здравето на хората. Въпреки че въглищата са един от най-големите замърсители на въздуха и околната среда, те продължават да бъдат субсидирани и поддържани на изкуствено дишане.

Прочети пълния текст

351 посещения

За Деня на Дунав: Представиха рибен проход на Русенски Лом

За Деня на Дунав: Представиха рибен проход на Русенски ЛомДирекцията на природния парк и природозащитната организация WWF с новаторски проект

Важно събитие беляза навечерието на тазгодишния Международен ден на река Дунав, отбелязван традиционно на 29 юни. В понеделник бе представен моделен рибен проход на река Русенски Лом.

Прочети пълния текст

348 посещения

Новият общ устройствен план на Приморско е поредната стъпка към презастрояването на Южното Черноморие

Новият общ устройствен план на Приморско е поредната стъпка към презастрояването на Южното ЧерномориеКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че в понеделник, 26 юни 2017 г. Висшият екологичен експертен съвет към Министерство на околната среда и водите може да разреши 2,5 пъти повече застрояване в района на Приморско. Тогава ще бъде обсъден проектът за нов Общ устройствен план на общината.

Прочети пълния текст

379 посещения

„За Земята“ и „Грийнпийс“ с петиция до министъра на околната среда и водите

„За Земята“ и „Грийнпийс“ с петиция до министъра на околната среда и водитеЕко организациите апелират за строги мерки срещу замърсяването на Черно море

Взимането на строги мерки срещу замърсяването на морето с пластмаса искат от министъра на околната среда и водите екологичните организации „За Земята“ и „Грийнпийс“-България.

Прочети пълния текст

680 посещения

100 000 души поискаха от министър-председателя да не допуска сечи и строежи в Пирин

100 000 души поискаха от министър-председателя да не допуска сечи и строежи в ПиринМеждународната природозащитна организация WWF връчи на министър-председателя на България Бойко Борисов първите 100 000 подписа, събрани за няколко месеца в световна кампания в защита на Национален парк "Пирин".

Прочети пълния текст

418 посещения

Коалиция 'За да остане природа в България' поздравява Трън за резултата от референдума

Коалиция 'За да остане природа в България' поздравява Трън за резултата от референдумаКоалиция "За да остане природа в България" поздравява жителите на Трън за резултата от референдума. Всяка подобна гражданска победа радва сърцата ни, защото показва, че когато не се отказваме, ние можем да променим всичко! Надяваме се, че този толкова категоричен отговор ще бъде потвърден и от действията на общината. Тя трябва да се съобрази с волята на хората за чиста природа и бизнес, който ще се развива в хармония с нея, а няма да я унищожава.
Пожелаваме същата решимост и на гражданите на Стара Загора, които да успеят да се противопоставят на желанието за застрояване на ценния парк "Бедечка" на 18-ти юни!

Прочети пълния текст

342 посещения

ДА, за да спасим Бедечка на 18-ти юни!

ДА, за да спасим Бедечка на 18-ти юни!Коалиция "За да остане природа" призовава жителите на град Стара Загора да гласуват на референдума в неделя с ДА, за да спасят парк Бедечка!
Битката за парк Бедечка преминава на следваща фаза. На 18-ти юни гражданите на Стара Загора ще кажат какво искат да се случва с него! Можете да се включите в кампанията по спасяването му и вие като запишете кратко представяне и защо ще гласувате с ДА на референдума за Бедечка на 18-ти юни, ако сте от Стара Загора. А ако не сте от Стара Загора - можете да кажете защо да гласуват жителите на града с ДА. Изпратете това видео на https://www.facebook.com/bedechka/?fref=ts и те ще го качат на своята страница. Нека заедно спасим парк Бедечка!

Прочети пълния текст

369 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!