Календар

Новини


Среща на представители на Коалиция 'За да остане природа в България' с директора за Европа на Международния съюз за защита на природата IUCN Люк Бас

Среща на представители на Коалиция 'За да остане природа в България' с директора за Европа на Международния съюз за защита на природата IUCN Люк БасПредставители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се срещнаха с директора за Европа на Международния съюз за защита на природата IUCN Люк Бас. Коалицията изложи опасенията си от предстоящото застрояване на Национален парк Пирин, предвидено в новия проектоплан за управление, което ще обхване 12,5 пъти повече площ отсега, както и разрешаване на практически промешлени сечи върху 60% от територията на националния парк. Бяха обсъдени и други проблеми на гражданското общество и опазването на природата в България.

Прочети пълния текст

228 посещения

Перник осъмна с голямо слънце, символ на възобновяемата енергия, на едно от ключовите кръстовища в града

Перник осъмна с голямо слънце, символ на възобновяемата енергия, на едно от ключовите кръстовища в градаВ ранните часове на 6 октомври, 20 доброволци от 5 европейски страни изрисуваха кръговото кръстовище на булевард “Юрий Гагарин” и улица “Бучински път”. В акцията се използва боя, която пада лесно, бързо и е изцяло от екологичен произход — съдържа куркума, червен пипер, лимон, тебешир и вода. Тя е напълно безвредна за автомобилите, пътната настилка и околната среда.

Прочети пълния текст

204 посещения

Кинопрожекции алармират за екологични проблеми по света и влиянието им върху живота на хората

Кинопрожекции алармират за екологични проблеми по света и влиянието им върху живота на хоратаКакво се случва с планетата и как да опазим природата ще разберем от специалната кино поредица в Дом на киното през октомври и ноември – Човек и природа”

София Филм Фест и международната природозащитна организация WWF стартират заедно поредица от прожекции на филми по екологични теми. Шест филма, посветени на природата и опазването й ще се прожектират в специалната поредица на Дом на киното – „Човек и природа”.

Прочети пълния текст

188 посещения

Публично съобщение във връзка с проведена правителствена среща по темата строителство на магистрала Струма през Кресненски пролом на 5.10.2017 в град Симитли

Публично съобщение във връзка с проведена правителствена среща по темата строителство на магистрала Струма през Кресненски пролом на 5.10.2017 в град СимитлиВъв връзка с организирана от правителството и община Симитли на 5.10.2017 г. в град Симитли среща под наслов „Автомагистрала Струма и перспективите за реализация на инвестиционни проекти в Югозападна България“ коалицията на неправителствени организации „Да спасим Кресненското дефиле” заявява следното:

Прочети пълния текст

232 посещения

Наши младежи с активно участие във форум на ЮНЕСКО в Италия

Наши младежи с активно участие във форум на ЮНЕСКО в ИталияПетима млади хора от новосъздадените биосферни паркове „Централен Балкан“, „Червената стена“ и „Узунбуджак“ представиха България по време на първия Младежки Форум на програмата „Човек и Биосфера“ на ЮНЕСКО. 282 младежи на възраст 18-35 г. от 85 държави и 140 биосферни парка от цял свят, прекараха една незабравима седмица в Делтата на р. По в Италия. След серия от интерактивни работилници, групова работа и множество дискусии, делегатите заедно създадоха своя визия за бъдещето на младите хора в биосферните паркове.

Прочети пълния текст

382 посещения

Екоминистърът Нено Димов оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско, крие се зад съда

Екоминистърът Нено Димов оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско, крие се зад съдаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че Министерството на околната среда и водите на практика е оставило бъдещето на Национален парк Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско „Юлен“, защото не е обжалвало пред по-горна инстанция решение на Върховния административен съд от август.

Прочети пълния текст

1519 посещения 3 коментара

Марш за европейско правосъдие!

Марш за европейско правосъдие!Прокуратурата отдавна е средство не за правосъдие, а за репресия за неудобни активни граждани. Напоследък се оказа, че главният прокурор разбира и от Натура 2000. По същото време депутатите ни променят закони, за да ограничават правата на гражданите и достъпът им до правосъдната система! И то при положение, че вече сме на една крачка разстояние от спиране на правата по Орхуската конвенция за достъп до информация! Ето затова ние се присъединяваме към протеста на 5-ти октомври и призоваваме. Да ги спрем! https://www.facebook.com/events/170041046884498/

Прочети пълния текст

202 посещения

Перник се включва в европейска кампания на „Грийнпийс“ за чист въздух и ще нарисува слънце на ключово кръстовище

Перник се включва в европейска кампания на „Грийнпийс“ за чист въздух и ще нарисува слънце на ключово кръстовищеНа 6 октомври Перник ще осъмне със слънце на ключово кръстовище, символ на възобновяемата енергия. Кръговото кръстовище е на булевард „Юрий Гагарин“ и улица „Бучински път“. Рисуването ще се осъществи в ранните часове на деня, между 4 и 8 часа сутринта.

Прочети пълния текст

228 посещения

WWF България обединява държавите от Естония до Македония в инициатива за справяне с климатичните промени

WWF България обединява държавите от Естония до Македония в инициатива за справяне с климатичните промени Инциативата CEESEN стартира с международна конференция в Прага

През октомври в чешката столица WWF България организира международната конференция „Енергиен преход за Централна и Източна Европа”, на която ще вземат участие професионалисти и обществени личности от Централна и Източна Европа, за да очертаят съвместно пътя за енергиен преход до 2050 г. съобразно спецификите в тази част на света.

Прочети пълния текст

273 посещения

Младежки лагер 'За гората' - хижа Осогово

Младежки лагер 'За гората' - хижа ОсоговоЗа всички студенти и ученици, които имат интерес към горите и тяхното опазване и управление, искат да научат повече за биоразнообразието, Натура 2000 и да посетят една прекрасна и една не толкова позната планина - Осогово, ви каним да участвате в Младежки лагер "Осогово", от 6 до 8 октомври 2017 г.! Ако искате да прекарате три вълнуващи дни, в които да научите повече за гората в различни нейни аспекти, да намерите съмишленици, да търсите отговори и да задавате въпроси, да се учите и да бъдете предизвикани, можете да попълните формуляра за участие: https://goo.gl/forms/FxTYBE9US8dR4lDt1
КРАЕН СРОК: 29.09.2017 г.

Прочети пълния текст

239 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!