Календар

Новини


Всеки глас е важен, за да стане Атанасовско езеро носител на природозащитен „Оскар“

Всеки глас е важен, за да стане Атанасовско езеро носител на природозащитен „Оскар“Европейските „Оскари“ в областта на природозащитата ще бъдат раздадени на 17 май, но дотогава всички европейски граждани имат възможност да изберат своя фаворит сред 25-те финалисти за наградите Натура 2000. Атанасовско езеро също е на международната сцена чрез номинация „Солта на живота: една приказка за езеро, сол, птици и хора“, издигната от Българска фондация Биоразнообразие.

Прочети пълния текст

272 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 17

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 17На 20 март от 18:30 часа ще се проведе лекция 17 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Врабчоподобни (2-ра част)
С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Школата по орнитология и природозащита е безплатна.

Прочети пълния текст

201 посещения

Четири български проекти се борят за наградата 'Натура 2000' и тази година

Четири български проекти се борят за наградата 'Натура 2000' и тази годинаСлед успеха на българските природозащитни проекти от 2016-а година и получените награди Натура 2000 и тази година четири български проекта са сред финалистите на наградите "Натура 2000" на Европейската комисия. Наши проекти се борят в 3 от престижните категории, но и за наградата на европейската публика. На българската публика остава нелеката задача да направи своя избор, защото може да гласува само за един проект в публичното гласуване.

Вашият избор може да направите тук

Прочети пълния текст

525 посещения 2 коментара

Протестите в защита на Национален парк Пирин не стихват

Протестите в защита на Национален парк Пирин не стихватТе са и срещу корупцията и зависимите политици

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 15 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Прочети пълния текст

442 посещения 3 коментара

Часът на Земята на WWF обединява послания и действия за здравословно и устойчиво бъдеще

Часът на Земята на WWF обединява послания и действия за здравословно и устойчиво бъдеще Тази година инициативата ще се проведе в събота, 24 март, от 20,30 до 21,30 ч.

Знаковото световно събитие на WWF, Часът на Земята, за пореден път ще обедини милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата. Нашият споделен дом е изправен пред застрашителна загуба на биоразнообразие и климатични промени. Затова природозащитната инициатива на WWF обединява отделни хора, бизнеси и правителства в търсене на решения и конкретни действия за изграждане на здравословно и устойчиво бъдеще за всички.

Прочети пълния текст

301 посещения

„Те, Рододендроните!“ - курс 'Опазване на биоразнообразието

„Те, Рододендроните!“ - курс 'Опазване на биоразнообразиетоАко искате да научите повече за чудните рододендрони – що за растения са, как да ги отглеждаме и как да открием красотата в тях – то тази лекция е за вас! Заповядайте на 14. 03 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Прочети пълния текст

516 посещения

Протест в защита на Национален парк Пирин и навръх 8 март

Протест в защита на Национален парк Пирин и навръх 8 мартУправляващите готвят да поднесат концесията и Витоша като втори подарък

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 8 март 2018 г., четвъртък, граждани в България и чужбина ще протестират отново за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им. Докато прокуратурата проверява дали всичко е наред с концесионния договор за ски зона Банско, вицепремиерът Валери Симеонов настоява за промяната му в полза на концесионера. Така че протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите, уточняват организаторите.

Прочети пълния текст

485 посещения

Българската държава в лицето на БАБХ унищожи 143 ценни водоплаващи птици въпреки съдебно решение

Българската държава в лицето на БАБХ унищожи 143 ценни водоплаващи птици въпреки съдебно решениеКоалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу злоупотребата с власт и незачитане на съдебните решения от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и настоява за наказание на виновните лица. Преди дни БАБХ иззе 143 диви птици от Столичния зоопарк и ги умъртви - без необходимите документи, погазвайки закона и въпреки влязло в сила решение на съда птиците да не се унищожават.

Прочети пълния текст

837 посещения

Въпреки снега граждани в България и чужбина излизат отново в защита на Пирин и горите

Въпреки снега граждани в България и чужбина излизат отново в защита на Пирин и горите Празникът на Баба Марта ще бъде отбелязан по запомнящ се начин

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 1 март 2018 г., четвъртък, граждани в България и чужбина ще протестират отново за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им. Така че протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите, уточняват организаторите.

Прочети пълния текст

812 посещения 3 коментара

Курсът 'Опазване на биоразнообразието' започва със 'Статут ДИВ'

Курсът 'Опазване на биоразнообразието' започва със 'Статут ДИВ'От няколко години десетки коне, възстановка на древния тарпан препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Българо-холандски екип, който от 2011 година работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага конете да получат официален статут на диви животни. За първи път Статут „Див“ за коне може да стане реалност в България.

Прочети пълния текст

317 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!