Календар

Новини


МОСВ изпраща невярна информация на ЮНЕСКО и мълчи по предложеното разрешение за нови строежи в плана за управление на НП Пирин

МОСВ изпраща невярна информация на ЮНЕСКО и мълчи по предложеното разрешение за нови строежи в плана за управление на НП ПиринВече 10 дни няма отговор на 100-те въпроса за концесията в ски-зона Банско

В изпълнение на решение на Комитата за световно наследство на ЮНЕСКО от 2016 г., МОСВ е изпратило доклад за състоянието на обекта на световното природно наследство Пирин с невярна информация, алармира коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Наред с това, в доклада няма нито дума за предложената промяна в сегашния план за управление.

Прочети пълния текст

776 посещения

Европейските министри на енергетиката ни „подаряват“ въглища за Коледа

Европейските министри на енергетиката ни „подаряват“ въглища за КоледаСъветът на ЕС приема предварително споразумение по правилата за енергийната реформа. Европейските енергийни министри подкрепиха въглищата и другите изкопаеми, вместо да кажат „да“ на възобновяемата енергия по време на настоящите преговори за реформа на енергийните правила на ЕС. Те решиха да одобрят противоречиви субсидии за енергийните компании, включително за най-замърсяващите въглищни централи. Министрите смекчиха и предложенията на Европейската комисия (ЕК), с които се дава възможност на домакинства, общности от съседи и общини да произвеждат и продават самостоятелно възобновяема енергия.

Прочети пълния текст

207 посещения

14 страни обединяват усилия в опазването на застрашения египетски лешояд

14 страни обединяват усилия в опазването на застрашения египетски лешоядНов трансграничен проект обединява институции и организации от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка доказват, че политически граници не съществуват, когато е необходимо да се спаси от изчезване един световно застрашен вид – египетският лешояд. Всички те обединяват усилията си в новия трансграничен проект „Опазване на египетския лешояд по миграционния му път“ (LIFE16 NAT/BG/000874) с кратко име „Нова надежда за египетския лешояд“, който стартира през юли 2017 г. с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС.

Прочети пълния текст

313 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 7

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 7На 19 декември ще се проведе лекция 7 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разредите Пеликаноподобни (2-ра част), Щъркелоподобни, Фламингоподобни и Ястребоподобни.

Прочети пълния текст

168 посещения

Предложената промяна в концесионния договор на ски зона Банско нарушава Директивата за концесиите и навлиза в обекта на ЮНЕСКО

Предложената промяна в концесионния договор на ски зона Банско нарушава Директивата за концесиите и навлиза в обекта на ЮНЕСКОРедица нередности в предложението за промяна в концесионния договор на ски-зона Банско, показа детайлен анализ, извършен от експерти на Коалиция „За да остане природа в България“.

Бързането за прокарване на промяната е опит да се избегне прилагането на новия Закон за концесиите, който влиза в сила от 5 януари. Тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока ѝ, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред Комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство.

Прочети пълния текст

2740 посещения

Калиакра и Кресна са във фокуса на Бернската конвенция и през следващата година

Калиакра и Кресна са във фокуса на Бернската конвенция и през следващата годинаПубликуваме прес за срещата на 37-мия Постоянен комитет на Бернската конвенция в Страсбург на Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле".

Прочети пълния текст

250 посещения

Ученици разказват как изглеждат биосферните паркове през техните очи на 20 декември от 13,30 часа

Ученици разказват как изглеждат биосферните паркове през техните очи на 20 декември от 13,30 часа Чували ли сте за биосферните паркове? А знаете ли, че тази година ЮНЕСКО одобри четири нови биосферни парка? Ако искате да научите повече, можете да се включите в нашия уебинар, където ученици от Троян, Асеновград, Силистра и Малко Търново ще ви разкажат как изглеждат биосферните паркове през техните очи на уебинар. За да се включите в уебинара, моля цъкнете на този линк точно на 20 декември от 13,30 часа и последвайте инструкциите: https://zoom.us/j/843268681

Прочети пълния текст

233 посещения

Енергийните граждани настояват за правата си пред българските политици

Енергийните граждани настояват за правата си пред българските политициНа 7 декември, в 18:00 ч. на пл. Независимост пред Министерски съвет „Грийнпийс“ - България, част от Коалиция за климата - България, организира инсталация от светещи чадъри. С тях 40 доброволци нарисуваха огромно блестящо слънце и така напомниха на българските политици, че възобновяемите енергийни източници са реална възможност гражданите да произвеждат сами енергията, която използват. Време е хората да получат и по закон това право, което новите технологии превърнаха в реалност. За съжаление, вместо своите граждани, политиците подкрепят затихващата въглищна индустрия и отдалечават във времето нейното пенсиониране.

Прочети пълния текст

208 посещения

Протест в подкрепа на Национален парк Пирин на 13 декември

Протест в подкрепа на Национален парк Пирин на 13 декември Министри от ПГ „Обединени патриоти“ и Министерство на околната среда упражняват безпрецедентен натиск за застрояване на Пирин чрез улесняване на промени в концесионния договор на ски зона Банско и в действащия план за управление на парка

Българското правителство спешно придвижва две процедури, които ще позволят ново изсичане на старите гори в Пирин за ски писти и съоръжения. В близките седмици предстои Министерски съвет да разгледа решение за промяна в концесионния договор на ски зона Банско, свързана с увеличаване на площите, на които могат да се изграждат нови съоръжения. Вместо наказания за нарушението, правителството предлага опрощение и награда – 10 пъти увеличаване на площта на концесията, като концесионната такса ще се завиши минимално.

Прочети пълния текст

984 посещения

Днес Министерски съвет узаконява ограбването на Пирин

Днес Министерски съвет узаконява ограбването на ПиринЗа днешното редовно заседание на Министерски съвет е предвидено обсъждане и вземане на решение за десетократно разширяване на концесията на ски-зона Банско.

Проекторешението узаконява всички спорно и незаконно ползвани от Юлен АД през изминалите години терени. Площта за ползване се увеличава от 99,5 ха на на близо 1000 ха. Въпреки всички поети законовите пречки и международни ангажименти за опазване Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на Юлен АД нови зони за ползване и съответно - за увреждане в националния парк.

Прочети пълния текст

1235 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Прогнозите са, че плодорони почви ще има до към 2020 г. Изхранването след това на света ще се случи само със сериозна грижа за обработваемите площи, които трябва да останат годни за ползване.
           
  Install Flash player!