Календар

Новини


В първото си заседание съдът изслуша становищата на страните и намери исковете на колектива за допустими

 В първото си заседание съдът изслуша становищата на страните и намери исковете на колектива за допустимиНа днешното си заседание от 10:30 ч. Софийският градски съд даде ход на делото, заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столична община, независимо от нейното възражение. Това се случва след една година опити на „Група за чист въздух“ да заведат дело и след като трима съдии си дадоха отвод. На първото заседание съдът намери исковете за напълно допустими и определи, че колективът има капацитет да води делото.

Прочети пълния текст

416 посещения

Българското народно събрание гласува да бъдат увеличени съдебните такси до 900 пъти, за да ограничи достъпа ни до правосъдие!

Българското народно събрание гласува да бъдат увеличени съдебните такси до 900 пъти, за да ограничи достъпа ни до правосъдие!Днес, 12 юли, българското народно събрание гласува увеличаването на съдебните такси за неправителствени организации между 74 и 900 пъти и между 14 и 900 пъти за граждани, за да ограничи достъпа им до правосъдие! Молим споделете и помогнете на гражданското общество в България!

Прочети пълния текст

545 посещения 1 коментара

Парламентът ще гласува увеличение на съдебните такси до 900 пъти

Парламентът ще гласува увеличение на съдебните такси до 900 пътиСпоред предварителната програма на Народното събрание под точка 6 в дневния ред попада "Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс". Това означава, че утре или вдругиден депутатите ще гласуват окончателно промените, които предвиждат увеличение на съдебните такси за НПО и граждани до 900 пъти! Още по време на гласуването на първо четене ние внесохме становища срещу този пореден опит за ограничаване на достъпа ни до правосъдие! Вижте повече информация какво предвиждат тези промени и как те ще повлияят на гражданските ни права тук

Следете гласуването и се гответе за незабавни действия!

Прочети пълния текст

445 посещения

Евродепутати призовават ЕК да започне наказателна процедура срещу България, за да спаси Пирин и Кресненското дефиле

Евродепутати призовават ЕК да започне наказателна процедура срещу България, за да спаси Пирин и Кресненското дефилеЧленове на Европейския парламент, представляващи седем различни политически групи, изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарство Кармену Вела, с което изразяват своята загриженост за критичната ситуация в две български защитени зони - Национален парк Пирин и Кресненското дефиле, съобщава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

719 посещения

Ловният сокол отново гнезди в България

Ловният сокол отново гнезди в БългарияЛовният сокол – световно застрашен вид, се завърна като гнездящ вид в страната. Това е огромен успех за природозащитната общност у нас и е резултат от години съвместен усилен труд.

Eкип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) откри първото, доказано от повече от десет години насам, активно гнездо на ловни соколи в България.

Прочети пълния текст

369 посещения

Традиционна лятна еко регата ще чисти река Струма този уикенд (14 юли, Кресненско дефиле)

Традиционна лятна еко регата ще чисти река Струма този уикенд (14 юли, Кресненско дефиле)Безплатни рафтинг спускания и парти очакват всички участници

Тази събота, 14 юли, по инициатива на рафтинг клуб Адвенчър Нет ще се проведе добре познатата еко регата „Чиста Струма“ - едно събитие с 8-годишна традиция, чиято цел е да обърне внимание върху опазването на околната среда по поречието на река Струма в Кресненското дефиле. Както е известно, районът се отличава с уникален континентално-средиземноморски климат и богата флора и фауна, което го прави предпочитана дестинация за еко туризъм.

Прочети пълния текст

400 посещения

WWF: Рибата в Европа свършва

WWF: Рибата в Европа свършваДоклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) показва, че състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично - около 33% от световните запаси на риба са подложени на свръхулов. Същевременно годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята. За над 800 милиона души по света рибата е източник на храна, доходи и начин на живот, обвързан с рибарство или производство на риба. Трябва да обърнем световните политики, нужди и потребление в устойчива посока, ако не искаме разнообразието на риба да изчезне, предупреждава природозащитната организация WWF.

Прочети пълния текст

431 посещения

WWF представя: Дунав тече в София

WWF представя: Дунав тече в СофияНа 6 юли от 21 ч. с 3D мапинг инсталация, международната природозащитна организация WWF ще покаже на жителите на София величието и красотата на голямата европейска река Дунав и ще обърне внимание на заплахите за природата и загубите за хората, в резултат на унищожаването на реките. За екран на прожекцията символично ще послужи коритото Перловската река, на една от софийските реки, отдавна загубили естествения си облик.

Прочети пълния текст

236 посещения

Правителството иска да закрие санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни води

Правителството иска да закрие санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни водиТова е в нарушение на конституцията и европейските директиви, цели узаконяване на строежи и бъдещо строителство

Правителството иска да заличи санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни води, като промени Закона за опазване на околната среда, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

383 посещения

Анализ на незаконния дърводобив в България за периода 2013-2017

Анализ на незаконния дърводобив в България за периода 2013-2017Анализът е отворен за предложения и препоръки

На пресконференция в БТА WWF и коалиция „За да остане природа в България“ представиха анализ на незаконния дърводобив в България и на ефективността на мерките по контрол в горските територии. Анализът обхваща периода от 2013 до 2017 година.

Прочети пълния текст

348 посещения 1 коментара

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Прашните бури, възникващи поради обезлесяването, ерозирането и изтъняването на почвата са се увеличили 10 пъти. Жълтият сняг на Черни връх се получава именно от довян от Сахара пясък.
           
  Install Flash player!