Календар

Новини


Проект на БДЗП номиниран за най-добър за последните 25 години

Проект на БДЗП номиниран за най-добър за последните 25 годиниПоредно сериозно признание за проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол“ дойде от Европейската комисия. Проектът на БДЗП е сред номинираните за най-добър проект по програма LIFE от 1992 г. до сега и е избран от специално жури. Едва 15 проекта, изпълнени в последните 25 години са номинирани в три категории – Природа, Околна среда и Климат. Във всяка категория ще бъдат наградени по два проекта, определени от публиката чрез гласуване във фейсбук.

Гласувайте за проекта Save the Raptors

Прочети пълния текст

395 посещения

Природозащитници настояват за временен мораториум върху сечите в държавните гори

Природозащитници настояват за временен мораториум върху сечите в държавните гориКоалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ настоява държавата да ограничи временно сечите в държавните горите, докато не реши проблема с политическия натиск върху лесовъдите, водещ до системните нарушения в горите. Искането на природозащитниците идва след поредния фрапиращ пример за ширещите се злоупотреби в държавните гори, в случая изсичането и кражбите на стотици кубици дървесина от горите на сертифицираното ловно стопанство Дикчан в село Сатовча.

Прочети пълния текст

714 посещения 1 коментара

Боян Петров е специален гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“ за Деня на Земята

Боян Петров е специален гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“ за Деня на ЗемятаБогата целодневна програма привлича малки и големи за празника в Драгоман на 22 април

Големият български алпинист Боян Петров ще бъде почетен гост за шестото издание на придобилото международна популярност състезание за планинско колоездене и бягане „Байк и Рън за Чепън“ в Драгоман. В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата на адрес: Drace.bg – до 19 април включително, след което записването ще става на място преди старта.

Прочети пълния текст

355 посещения

Започва работа новият парламент: Кои закони ще имат най-голям отпечатък върху българската природа

Започва работа новият парламент: Кои закони ще имат най-голям отпечатък върху българската природаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ призовава законотворците в новия, 44-ти парламент да обърнат внимание на няколко закона, които могат да окажат сериозно въздействие върху природата на България, сечите на гори и застрояването на Черноморието и високите планини.

Прочети пълния текст

722 посещения

Спешна спасителна акция за малкото и яйцето на лешоядите, гнездящи в Кресненското дефиле. Общо над 30 са жертвите на отровите в пролома

Спешна спасителна акция за малкото и яйцето на лешоядите, гнездящи в Кресненското дефиле. Общо над 30 са жертвите на отровите в проломаЕкипът на Фонд за дивата флора и фауна/ ФДФФ представи последната информация по случая с отровите в Кресна. За съжаление до момента са открити 17 мъртви лешояда, с общите усилия на екипа на ФДФФ и отзовалите се доброволци. Реалният брой на жертвите се оценява вероятно на над 30 птици.

Прочети пълния текст

493 посещения

Възстановяването на крайречни гори е темата на WWF в Седмицата на гората

Възстановяването на крайречни гори е темата на WWF в Седмицата на горатаКрайречните гори, тяхното значение и състояние е фокусът на инициативите, които WWF организира и с които участва в Седмицата на гората (3–9 април). Опазването на изчезващия тип гори, които в естественото си състояние може да наподобяват непроходима джунгла, е една от приоритетните дейности на организацията – WWF и партньорите му от Регионалните дирекции по горите в Русе и Пловдив вече залесиха над 55 000 фиданки от местни видове край Марица и Дунав.

Прочети пълния текст

405 посещения

Столична община, Общинско дружество 'Пазари Юг', Фондация Биоселена, БДЗП и Хранкооп София ви канят на 9 април 2017 Цветница на ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР между 11 и 19 ч.

Столична община, Общинско дружество 'Пазари Юг', Фондация Биоселена, БДЗП и Хранкооп София ви канят на 9 април 2017 Цветница на ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР между 11 и 19 ч.За пети пореден път на ул. "Оборище" - между бул. "Васил Левски" и храм-паметника "Св. Александър Невски" ще можете да избирате от изобилни сезонни зеленчуци, хляб и печива с квас, мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, чайове, билки, подправки и още много вкусни предложения от всички краища на страната.
Ще можете да заредите празничната трапеза с изцяло български продукти, да изберете декорация за дома или подаръци, да се насладите на хубава храна и музика на място и да се позабавлявате.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1771693103069915/

Прочети пълния текст

449 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 22

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 22Лекция 22 [04.04.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (6-та част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

374 посещения

Шестият „Байк и рън за Чепън“ край Драгоман ще е навръх Деня на Земята 22 април

Шестият „Байк и рън за Чепън“ край Драгоман ще е навръх Деня на Земята 22 априлПо традиция вагон на БДЖ ще превози състезателите – колоездачи и бегачи до състезанието

Превърнал се в едно от най-популярните ежегодни състезания по планинско бягане и колоездене, шестият „Байк и рън за Чепън“ край Драгоман тази година ще се проведе в Деня на Земята, 22 април.

Прочети пълния текст

457 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 21

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 21Лекция 21 [28.03.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (5-та част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

330 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Фрагментацията на естествените местообитания се нарича загубата и разпокъсването на природни зони в резултат на човешко въздействие.
           Планина, обичам те