Календар

Новини


Проблемите в управлението на горите – да не се замитат под килима

Проблемите в управлението на горите – да не се замитат под килимаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към управляващата коалиция с призив да не прикрива проблемите в горския сектор, а да започне да ги решава.

Прочети пълния текст

731 посещения

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ спечелиха делото срещу замърсяването от „Топлофикация – Сливен“

 „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ спечелиха делото срещу замърсяването от „Топлофикация – Сливен“ Общественото обсъждане не е формална процедура — то гарантира правата на гражданите за чиста околна среда, настоява съдът
Екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ спечелиха делото срещу увеличаване на капацитета на „Топлофикация – Сливен“, замаскирано като подмяна на част от въглищното гориво с отпадъци.

Прочети пълния текст

990 посещения

5 март - Световен ден на енергийната ефективност. Честит празник!

5 март - Световен ден на енергийната ефективност. Честит празник! На 5 март отбелязваме Световния ден на енергийната ефективност. Честит празник! Началото на тази традиция е поставено на първата Международна конференция по енергийна ефективност, проведена в Австралия през 1998 г. Целта й е популяризирането на идеята за енергийната ефективност като ефикасна мярка за опазване на околната среда. Но един ден не е достатъчен, за да обхванем всички въпроси, които засягат тази чувствителна за цял свят тема. Затова обявяваме месец март за месец на енергийната ефективност.

Прочети пълния текст

809 посещения

Видео разказва за най-богатото на птици място в България - Атанасовско езеро

Видео разказва за  най-богатото на птици място в България - Атанасовско езероЗнаете ли кое е най-богатото на птици място в България? А мястото с най-голям добив на морска сол? А къде е най-голямото находище на лечебна кал у нас? Отговорът и на трите въпроса е един - Атанасовско езеро.

Прочети пълния текст

392 посещения

Втората инстанция по делата за обжалване на ОВОС на обекти от национално значение трябва да остане

Втората инстанция по делата за обжалване на ОВОС на обекти от национално значение трябва да останеКоалиция “За да остане природа в България” се обръща към народните представители в 47-то Народно събрание да подкрепят промените в закона за околната среда, които гарантират правото на достъп до правосъдие чрез възможност за съдебно производство на две инстанции. Наши ченове и съмишленици, сред които “Българска фондация Биоразнообразие”, “Грийнпийс”, “За Земята”, “Зелени закони” и WWF-България са част от над 30 организации, призовали за достъп до втора съдебна инстанция при обсъждане на инвестиции с потенциално въздействия върху околната среда.

Прочети пълния текст

1140 посещения

Видео за Поморийско езеро в месеца, посветен на влажните зони в България

Видео за Поморийско езеро в месеца, посветен на влажните зони в БългарияВ последния ден на обявения от Коалиция "За да остане природа в България" месец на влажните зони се спираме край Поморийското езеро. То е естествено свръхсолено езеро – лагуна на морския бряг, част от територията на което е превърната в солници. То приютява голямо разнообразие от видове - важно е за птиците от семейство Дъждосвирцови - саблеклюни, кокилобегачи. Ключово гнездилище е за гривестата рибарка и други защитени видове. Гледайте видеото, в което Димитър Попов от сдружение "Зелени Балкани" ни разказва за него.

Прочети пълния текст

514 посещения

Видео за Драгоманското блато в месеца на влажните зони на Коалиция 'За да остане природа в България'

Видео за Драгоманското блато в месеца на влажните зони на Коалиция 'За да остане природа в България'Представяме ви единствения подобен карстов комплекс у нас - "Драгоманско блато". Мястото има интересна история и е пример как с общи усилия на природозащитни организации, доброволци и местна власт, можем да възстановим ценни късчета природа, които дълги години сме смятали за изгубени. Разберете повече за това на: Рамсарски места в България - Драгоманско блато

Прочети пълния текст

362 посещения

Българският стратегически план за развитие на земеделието се нуждае от сериозно преработване

Българският стратегически план за развитие на земеделието се нуждае от сериозно преработванеДвайсетата среща на тематичната работна група за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027 г. приключи с противоречиви резултати и представи документ, който се нуждае от сериозно допълване, за да отговори на целите, заложени в Зелената сделка и Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Прочети пълния текст

488 посещения

Включването на газа и ядрената енергия в Таксономията е стратегическа грешка за ЕК

Включването на газа и ядрената енергия в Таксономията е стратегическа грешка за ЕК 	Категорично против включването на изкопаемия газ и ядрената енергия в списъка на зелените инвестиции се обявиха множество организации и някои страни членки на ЕС. Според тях това е погрешен сигнал към инвеститорите и ще доведе до влагане на средства във временни “фалшиви” решения, вместо в доказано работещи като енергийна ефективност и възобновяема енергия.

Прочети пълния текст

458 посещения

Видео за Варненско-Белославското езеро в месеца на влажните зони на Коалиция 'За да остане природа в България'

Видео за Варненско-Белославското езеро в месеца на влажните зони на Коалиция 'За да остане природа в България'Както ви обещахме, във втора част на поредицата ни, посветена на влажните зони, ще ви разходим край Варненско-Белославското езеро. Край него отдавна са построени различни предприятия, а с времето все повече от бреговете му се оказват зад огради, засипани, застроени... Въпреки това, то все още приютява богато разнообразие от птици. Вижте повече във видеото.

Прочети пълния текст

240 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!