Календар

Новини


Доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда определя като заплаха за биоразнообразието на България строителството в защитените зони

Доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда определя като заплаха за биоразнообразието на България строителството в защитените зониВ доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда от 3 февруари тази година, "бурното развитие на градовете и инфраструктурата през последните 15 години (включително в защитени зони по „Натура 2000“)" е определено като една от най-сериозните заплахи за биоразнообразието на България.

Можете да прочетете доклада на: http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_bg_bg.pdf

Прочети пълния текст

355 посещения

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиитеКоалиция „За да остане природа в България“ изразява своята подкрепа за решението на новия президент Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите. В този си вид законът заплашваше българската природа и представляваше "скрита приватизация" на публичните ресурси на страната.

Прочети пълния текст

318 посещения

Турне около Атанасовско езеро по случай Световния ден на влажните зони

Турне около Атанасовско езеро по случай Световния ден на влажните зониВъв връзка с 2ри февруари - Световният ден на влажните зони, екипът на проект „Солта на живота“, LIFE + организира турне около Атанасовско езеро, за да се срещне с ученици и граждани от кварталите, които са в непосредствена близост до влажната зона. Идеята е както да се представи по-подробно всичко най-интересно за крайбрежната лагуна, многообразието от видове, които се срещат в нея, солодобива, кало и луго-лечението и др., така и да се чуе мнението на местните хора, които по някакъв начин са свързани с Атанасовско езеро и проблемите или възможностите, които те виждат.

Прочети пълния текст

270 посещения

Любомир Попйорданов, председател на БААТ: Няма шанс за съвместимост на туризъм и земеделие с минна дейност

Любомир Попйорданов, председател на БААТ: Няма шанс за съвместимост на туризъм и земеделие с минна дейностГражданска позиция на Любомир Попйорданов, председател на БААТ и собственик е на туроператора “Одисея-ин”. Любомир Попйорданов за себе си: В нашето семейство планинският туризъм винаги е бил на почит. Но като че ли едно от решаващите събития в детството ми, за да избера туризма и да формирам интереса си към големия свят, са онези три години в Тунис, още ненавършил 8 г. След години завърших и право, но сърцето ми остана в рисуването, фотографията, писането и пътешествията, че и катеренето. На 10 ноември 1989 г. имах билет за влак до Франция. Щях да се запозная с много знаменитости от света на планините и катеренето. Срещата с тях предопредели моето решение да стартирам като предприемач, и то в приключенския туризъм и това, което днес наричаме у нас алтернативен туризъм. С нула лева капитал, но юридическо образование, без връзки и познания по маркетинг или туризъм, но с идеи. Не съм напускал този път вече 27 г. Щастлив, че увлякох стотици, да не кажа хиляди по този път.

Прочети пълния текст

526 посещения 1 коментара

Упражняване на правото на Президента на Република България за връщане в Народното събрание на Закона за концесиите

Упражняване на правото на Президента на Република България за връщане в Народното събрание на Закона за концесиите УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

С настоящото писмо от Коалиция „За да остане природа в България“ се обръщаме към Вас с изключителна тревога по повод Закона за концесиите, приет на 24.01.2017 г. на второ четене от Народното събрание. Приетият Закон е в нарушение на обществения интерес, тъй като голяма част от текстовете в него касаят съществени промени в процедурите за възлагане на концесии, финансирането на дейностите по държавните концесии и упражняването на контрол върху концесиите. Тези изменения поставят под съмнение философията на концесиите. В тази връзка категорично настояваме да упражните конституционните си правомощия, регламентирани в чл. 101, ал. 1 във връзка с чл. 88, ал. 3 на Конституцията на Република България, за връщане на новоприетия закон за повторно разглеждане в Народното събрание.

Прочети пълния текст

1248 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 15

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 15 Лекция 15 [24.01.2017 г.]:
Видове птици от разредите Папагалоподобни, Птици носорози, Синявицоподобни и Кълвачоподобни

С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

339 посещения

Парламентът разполага с броени дни да не допусне България да бъде изключена от международно споразумение за околната среда

Парламентът разполага с броени дни да не допусне България да бъде изключена от международно споразумение за околната средаАко до края на месеца българският парламент не измени Закона за устройство на територията (ЗУТ), така че гражданите да могат да обжалват незаконосъобразни устройствени планове и разрешителни за строеж, България може да влезе в наказателна процедура на ЕК, предупреждават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".
Орхуската конвенция е най-сериозното международно споразумение за защита на гражданските права в областта на екологията. България e ратифицирала конвенцията през 2003 г. Ефективното й прилагане насърчава и усъвършенства диалога и взаимодействието между обществеността и публичните институции в областта на опазването на околната среда.

Прочети пълния текст

340 посещения

Множество мъртви птици открити в района на Шабла и Дуранкулак

Множество мъртви птици открити в района на Шабла и ДуранкулакКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" сигнализира за множество намерени мъртви лебеди, чапли и водни кокошки в района на Дуранкулашкото и Шабленското езеро. Мъртвите птици са открити на 14 януари от доброволци по време на Среднозимното преброяване на водолюбивите птици. По данни на местни жители мъртвите птици са в района поне от две седмици.

Прочети пълния текст

450 посещения

Вече са определени европейските местообитания под заплаха

Вече са определени европейските местообитания под заплахаЗа първи път беше създаден Червен списък (известен още като Червена книга) на всички местообитания по българските и останалите европейски територии, съобщава коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

1342 посещения

Започва записването в Aкадемия “За Земята“

Започва записването в Aкадемия “За Земята“От днес започва записването в Академия “За Земята” на Екологично сдружение „За Земята“. Академията е предназначена за всички, които искат да научат повече за заобикалящите ни екологичните предизвикателства и възможностите за (противо)действие и алтернативи. Надяваме се участниците в курса да станат носители на така необходимата за обществото ни позитивна промяна и да станат част от общност на активни хора, с които заедно да подобрим средата, която ни заобикаля. Модули, съчетаващи теория и практика, ще се провеждат всеки четвъртък от 18:30 в рамките на 6 седмици - от 9 февруари до 16 март в Читалище.то.

Прочети пълния текст

368 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  В България има над 5 хиляди пещери.
           
  Install Flash player!