Календар

Новини


Вело поход, посветен на Деня на Зеления пояс ще прекоси Странджа от край да край

Вело поход, посветен на Деня на Зеления пояс ще прекоси Странджа от край да крайБългарска фондация Биоразнообразие (БФБ), един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“ Бургас организират вело събитие "Странджа – открай до край. С колело по Зеления пояс“. От 22 до 24 септември 2017 г. велосипедисти от Бургас, Варна и София се включват във вело-приключението, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина.

Прочети пълния текст

247 посещения

България се нареди до Туркменистан заради нарушения в достъпа на гражданите до правосъдие за околната среда

 България се нареди до Туркменистан заради нарушения в достъпа на гражданите до правосъдие за околната средаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че България се нареди до Туркменистан и Украйна като единствените страни с предупреждение (caution) за спиране на правата по Орхуската конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда. Това бе решено на Срещата на страните (Meeting of the Parties) в Будва, Черна гора на 11-13 септември 2017 г.

Прочети пълния текст

598 посещения

Протест пред Народното събрание, сряда, 20 септември, 18.30 ч.

 Протест пред Народното събрание, сряда, 20 септември, 18.30 ч.Законодателни промени водят до разграбване и унищожаване на българската природа

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ свиква протест срещу светкавичните законодателни промени, които ще доведат до бързото разграбване и унищожаване на българската природа.
Протестът „Закони срещу гражданите и природата - Няма да стане“ ще събере хората в сряда, 20 септември 2017 г., от 18,30 часа пред Народното събрание.

Прочети пълния текст

1054 посещения 2 коментара

Годишните награди за биоразнообразие 2017 събират най-заслужилите под патронажа на Швейцарския посланик

Годишните награди за биоразнообразие 2017 събират най-заслужилите под патронажа на Швейцарския посланикДойде време да отличим най-успешните кампании в защита на природата, най-отдадените активисти, бизнесът, медиите и политиците, които през годината подпомогнаха опазването на биоразнообразието със своите дейности. Това ще се случи в Борисовата градина в София на 19 септември 2017 по време на церемонията за Годишните награди за биоразнообразие‘ 2017, която тази година е под патронажа на посланика на Конфедерация Швейцария - Н.Пр. Денис Кнобел.

Прочети пълния текст

303 посещения

Промяна в Закона за лова и опазването на дивеча дава право на Министъра на земеделието и храните да разреши лов през размножителния период на птиците

Промяна в Закона за лова и опазването на дивеча дава право на Министъра на земеделието и храните да разреши лов през размножителния период на птицитеПод прикритието на заплахата от „африканска чума“ по дивите свине Управляващата коалиция и ловците дават право на Министъра на земеделието, храните и водите да удължава сроковете на лов, чрез промяна в законодателството.

Прочети пълния текст

237 посещения

Управляващите направиха поредна крачка в кръстоносния поход срещу българската природа

Управляващите направиха поредна крачка в кръстоносния поход срещу българската природаБез да искат, вкараха Брюксел по-бързо в битката за справедливост

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че днес властимащите направиха поредна стъпка в опитите си за безнаказано разрушаване на българската природа с похвати от 90-те години, които обаче не работят вече.

Прочети пълния текст

4094 посещения 6 коментара

Манипулации и порочни практики по време на обществените обсъждания на ОВОС за автомагистрала Струма Лот 3.2

Манипулации и порочни практики по време на обществените обсъждания на ОВОС за автомагистрала Струма Лот 3.2В понеделник, 11 септември, в градовете Кресна и Симитли се проведоха обществени обсъждания по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценката за съвместимост на проекта за Автомагистрала Струма Лот 3.2. от Симитли до Кресна. Публикуваме медийното съобщение на Коалицията “Да спасим Кресненското дефиле” и се солидализираме напълно с твърденията и исканията им!

Прочети пълния текст

220 посещения

Община Каварна, местни земеделци и рибари отказаха да обсъждат мерките за Калиакра

Община Каварна, местни земеделци и рибари отказаха да обсъждат мерките за КалиакраКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ с тревога констатира, че някои местни власти не желаят дискусии по мерките за опазване в защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 в Калиакра. Заради проблемно застрояване в тази зона България беше осъдена от Европейския съд и е застрашена от ежедневни глоби.

Прочети пълния текст

1105 посещения 1 коментара

Природозащитниците изпращат сигнал до главния прокурор заради обществена поръчка на МОСВ за Натура 2000

 Природозащитниците изпращат сигнал до главния прокурор заради обществена поръчка на МОСВ за Натура 2000 Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ подкрепи позицията на главния прокурор Сотир Цацаров пред медии от 11 август 2017 година, в която той отбеляза, че създаването на Натура 2000 е една “доходна хранителна среда” за някои организации.

Прочети пълния текст

693 посещения

Ще „спаси“ ли страната ни от санкции предложеният план за управление за Калиакра

Ще „спаси“ ли страната ни от санкции предложеният план за управление за КалиакраБДЗП настоява за премахване на ветропарковете

През юли 2017 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че е постигнал „възможно най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по съдебното дело за изградените вятърни генератори в защитена зона „Калиакра“. Договореностите включват, по неговите думи, строги забрани за ползването на земите и в същото време запазването на шестте ветропарка, обект на решението. Тези новини предизвикаха вълна от недоволство и осуетиха провеждането на обществените обсъждания на плана за управление на трите защитени зони в района: Калиакра, Комплекс Калиакра и Белите скали.

Прочети пълния текст

370 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!