Календар

Новини


Доброволци от цялата страна чистиха Странджа планина в продължение на 3 дни

Доброволци от цялата страна чистиха Странджа планина в продължение на 3 дниМежду 29-ти април и 2-ри май над 60 доброволци се включиха в 24-тото почистване на екологично сдружение „За Земята”, което тази година нетрадиционно се проведе в Природен парк „Странджа“, местност Петрова нива. Организирани бяха лъчове за почистване в посока село Стоилово и м. Тракийски лагер.

Прочети пълния текст

627 посещения

Проблемът, за който не се говори - гражданите на София са изложени на по-високи, вредни нива на NO2 във въздуха

Проблемът, за който не се говори - гражданите на София са изложени на по-високи, вредни нива на NO2 във въздухаНа 10 май представят резултатите от най-актуалното измерване на замърсяването с азотен диоксид в София. Колко голям е проблемът и какви са решенията?

Прочети пълния текст

441 посещения

Бракониерството на есетри остава сериозен проблем по Дунав

Бракониерството на есетри остава сериозен проблем по ДунавВластите отчитат десетки случаи на незаконен улов годишно по долното течение на реката

Природозащитната организация WWF завърши своя анализ на данните за конфискувани екземпляри от критично застрашения вид есетра, събрани през 2021 г. от правоприлагащите органи в България, Румъния и Украйна. Изследването показва, че бракониерството остава сериозна заплаха за малкото останали популации на диви есетри по поречието на Долен Дунав. Въпреки че риболовът и продажбата на продукти от вида са забранена и в трите страни, броят на отчетените незаконни случаи на улов през 2021 г. възлиза на 57, което е сравнимо със случаите, регистрирани общо през трите предходни години.

Прочети пълния текст

340 посещения

Светът е далеч от изпълнение на Парижкото спорзумение, смятат експерти

 Светът е далеч от изпълнение на Парижкото спорзумение, смятат експертиWWF, „За Земята“ и „Климатека“ с онлайн събитие, посветено на перспективите за декарбонизация и устойчивост

Нужни са спешни мерки на всички нива за ограничаване на климатичната криза и задържане покачването на глобалната температура до 1,5°C от прединдустриалните нива, както е заложено в Парижкото споразумение. Това предупредиха експерти от природозащитната организация WWF, екологично сдружение „За Земята“ и научнопопулярната платформа „Климатека“ във второто от серията си онлайн събития, посветени на Европейска зелена сделка и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Прочети пълния текст

676 посещения

Вековните дървета в градовете в месеца, посветен на горите

Вековните дървета в градовете в месеца, посветен на горитеВ Коалиция "За да остане природа в България" често получаваме сигнали от граждани, загрижени за дърветата в градовете. Фондация ЕкоОбщност е организацията, която обикновено се залавя с нелеката работа да провери проблемите и да окаже подкрепа на гражданите в разрешаването им. Какво можем да направим за вековните дървета в градовете и други полезни съвети за зелените площи в градска среда можете да научите от видеото на YouTube канала ни.

Прочети пълния текст

581 посещения

Какво направи Коалиция 'За да остане природа в България' за опазване на горите?

Какво направи Коалиция 'За да остане природа в България' за опазване на горите?В месеца, посветен на горите ще ви разкажем за активната работа на организациите - членки на Коалицията "За да остане природа в България" от последните години за опазване на горите на България. Вижте повече във видеото "Април - месец на горите" на YouTube канала ни.

Прочети пълния текст

448 посещения

Коалиция 'За да остане природа в България' започва поредица от уебинари 'Питай експерта'

Коалиция 'За да остане природа в България' започва поредица от уебинари 'Питай експерта'Коалиция "За да остане природа в България" започва серия от уебинари "Питай експерта". В нея всеки месец ще каним експерт на определена тема и ще му задаваме въпросите, които вие сте задавали. През годините или сега, по време на дискусията. Първият експерт е Нели Дончева от екипа на WWF България, а темата е горите. Уебинарът е във връзка с нашата инициатива да обявим месец април за месец на горите. Уебинарът ще се проведе онлайн и ще се стриймва през ФБ страницата на Коалиция "За да остане природа в България". Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/532441184919407/

Прочети пълния текст

688 посещения

Вие сте учител? Запишете се на безплатно обучение свързано с това как да говорим за едни от най-важните екологични теми

Вие сте учител? Запишете се на безплатно обучение свързано с това как да говорим за едни от най-важните екологични темиСтартират първите безплатни онлайн обучения за учители, които искат да запознаят учениците си с най-важните екологични теми на съвремието ни. Обученията са подходящи за преподаватели между III и VI клас (независимо от предметната им област) и са част от проекта "Бъди умен, мисли кръгово" "Бъди умен, мисли кръгово".

Прочети пълния текст

464 посещения

15 организации с искане за премахване на пластмасовите бутилки с вода от парламента

15 организации с искане за премахване на пластмасовите бутилки с вода от парламентаБългарски бизнеси, неправителствени организации, блогъри и индивиди се обединиха за премахване на бутилираната вода от парламента

Замърсяването с пластмаса за еднократна употреба е наболял проблем, който се задълбочава с всеки час. Един милион пластмасови бутилки с вода се продават всяка минута по света, а за производството на една от тях са нужни 3 литра вода и 250 грама петрол. 91% след това не се рециклират. Изследване на БАН доказа, че всеки ден само в Черно море се вливат по 3 тона пластмасови отпадъци. Още по-тревожно е и откритието, направено наскоро от холандски учени, за наличието на микропластмаси в човешката кръв.

Прочети пълния текст

1260 посещения

Panda Labs на WWF се фокусира върху бъдещето на енергията

Panda Labs на WWF се фокусира върху бъдещето на енергиятаУченици и студенти с интерес по темата са поканени да се включат

Младежката програма за иновации на WWF Panda Labs се завръща с ексклузивен семестър, посветен на бъдещето на енергията. С фокус върху справедливия енергиен преход и развитието на въглищните райони, семестърът се провежда едновременно в България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Прочети пълния текст

390 посещения