Календар

Новини


“За Земята” и граждани обжалват отказа на съда да разгледа жалбата им срещу програмата за въздуха на София

“За Земята” и граждани обжалват отказа на съда да разгледа жалбата им срещу програмата за въздуха на СофияСдружение “За Земята” и група граждани внасяме днес жалба срещу отказа на Административен съд - София град (АССГ) да разгледа по същество жалбата ни срещу Програмата за качество на въздуха на София, като се обръщаме към по-висша инстанция - Върховния административен съд. Това се случва четири месеца след внасянето на първата жалба, която АССГ реши да отхвърли с аргумент, че жалбоподателите нямат правен интерес, без ясни мотиви и в противоречие с европейското законодателство.

Прочети пълния текст

612 посещения

ТЕЦ „Брикел“ ще продължи да замърсява Гълъбово, ако институциите не вземат категорични мерки

ТЕЦ „Брикел“ ще продължи да замърсява Гълъбово, ако институциите не вземат категорични меркиТЕЦ „Брикел“ получи правото да продължи работа без да прави подобрения в амортизираната си техническа инсталация. Крайно наложително е институциите да се задействат и да защитят правото на хората на чист въздух и околна среда. Това се казва в жалбата на „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ към министъра на околната среда и водите. Двете организации подготвят предложение централата да намали производствения си капацитет, докато проблемите не бъдат отстранени.

Прочети пълния текст

373 посещения

Българите искат новите техники за производство на ГМО да бъдат регулирани строго

Българите искат новите техники за производство на ГМО да бъдат регулирани строгоДнес, 04.11.2021 г. Екологично сдружение За Земята публикува данни от социологическо проучване, изготвено за организацията от Маркет Линкс през август 2021. Според резултатите над 71% от българите смятат, че трябва да се запазят строгите регулации и да се прилагат правилата им и по отношение на новите геномни техники. Над 60% от запитаните са категорични в това си желание. Тези правила изискват извършването на оценка за безопасност, одобрение преди допускане на отглеждането на растения и животни, контрол при влагането им в храни и фуражи, обозначаването на съдържанието им върху етикетите на храните и проследяемост. 16.5% от гражданите не могат да дадат отговор на въпроса, а едва около 12% смятат, че не трябва да се прилагат тези правила.

Прочети пълния текст

603 посещения

Кал и мъгла в 10-тия „Байк и рън за Чепън“ – предизвикателство за най-смелите

Кал и мъгла в 10-тия „Байк и рън за Чепън“ – предизвикателство за най-смелитеНеблагоприятните условия не попречиха на безпроблемното протичане на събитието

Кал,студ и дъжд бяха специалитетът на 10-тия „Байк и рън за Чепън“, провеждащ се ежегодно край Драгоман и привличащ стотици бегачи и колоездачи с живописните си трасета в района на Чепън планина и Драгоманското блато. Откровено лошото време не можа да попречи организатори и участници да дадат най-доброто от себе си, за да протече състезанието гладко, без инциденти, с добро настроение и спортсменски дух.

Прочети пълния текст

424 посещения

850 бегачи и колоездачи стартират в десетия юбилеен „Байк и рън за Чепън“ тази събота в Драгоман

850 бегачи и колоездачи стартират в десетия юбилеен  „Байк и рън за Чепън“ тази събота в ДрагоманСедмица преди старта капацитетът на състезанието е запълнен!

Рекорден брой състезатели се регистрираха за участие в тазгодишния „Байк и рън за Чепън“. 850 бегачи и колоездачи ще застанат на старта в десетото юбилейно издание на надпреварата в Драгоман тази събота, 16 октомври в Драгоман. Те ще се състезават в дисциплините Бягане – 12 км до върха и обратно, бягане или колоездене 23 или 44 км , Чепън Скай и Дуатлон 23+23 км. Маркировката на трасетата се осъществява с маркировъчни колчета с помощта на високопроходим автомобил Subaru.

Прочети пълния текст

1549 посещения

Обучения „Застъпници за природата“ идват в Пловдив

Обучения „Застъпници за природата“ идват в ПловдивСлед успешната обиколка на Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Троян, Търговище, Шумен и Ямбол експертите от обученията „Застъпници за природата“ идват тази седмица и Пловдив, за да се срещнат с будни и активни граждани от тези градове, които обичат природата.

Обучението ще се проведе на 9 октомври, 13 ч. в Пловдивски културен институт

Прочети пълния текст

423 посещения

„Грийнпийс“ блокира рафинерия на Shell и даде начало на европейска петиция за забрана на рекламите на изкопаеми горива

 „Грийнпийс“ блокира рафинерия на Shell и даде начало на европейска петиция за забрана на рекламите на изкопаеми гориваАко инициативата събере 1 милион подписа, ЕК ще трябва да я разгледа и да обмисли забрана, подобна на тази за тютюневи изделия

Над 80 активисти на „Грийнпийс“ – Нидерландия от 12 държави членки на ЕС блокираха входа на рафинерия на Shell в Ротердам. За целта те използваха реклами за изкопаеми горива и производни продукти и услуги, събрани от цяла Европа. Мирната демонстрация се случва едновременно с пускането на общоевропейска подписка, която призовава за забрана на рекламите на изкопаеми горива и спонсорството от компании от индустрията, подобно на сходната забрана за тютюневи изделия.

Прочети пълния текст

2014 посещения

Обучение 'Застъпници за природата в София' - 6 и 7 октомври от 16 - 20 часа в музей 'Земята и хората'.

Обучение 'Застъпници за природата в София' - 6 и 7 октомври от 16 - 20 часа в музей 'Земята и хората'. Искате да направите нещо по проблем в природата, градския парк или дърветата в града? Научете как.

Обучение "Застъпници за природата в София" - 6 и 7 октомври от 16 - 20 часа в музей "Земята и хората". С експерти от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ - Тома Белев, Пеко Цветков, Симеон Арангелов и Андрей Ковачев.

https://www.facebook.com/events/1030377507728564

Прочети пълния текст

443 посещения

Разград, Търговище и Велико Търново посрещат обученията „Застъпници за природата“

Разград, Търговище и Велико Търново посрещат обученията „Застъпници за природата“Безплатни обучения за насърчаване на гражданското участие „Застъпници за природата“ ще се проведат в Разград, Търговище и Велико Търново този уикенд. Срещите се организират от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. За участие в обучението не е нужна предварителна регистрация – всички активни граждани, които имат желание да опазват с дела реките, горите, въздуха и почвите в техния град, са добре дошли.

Трите обучения ще се проведат, както следва:

Прочети пълния текст

500 посещения

Днес отбелязваме Петъка на FSC – празника на опазената гора

 Днес отбелязваме Петъка на FSC – празника на опазената гораЧестит ден на отговорното потребление на продукти от дървесина

Гората е навсякъде около нас. Не само в планината и в парка, но и в хартията, която ползваме, в книгата, която четем, в опаковките на продуктите, които купуваме всеки ден, както и в мебелите, обзавеждащи дома ни. Всичко това идва от гората.
За съжаление обаче, горите по света са в опасност...

Прочети пълния текст

430 посещения