Календар

Новини


Кампанията „За Рила” събра над 35 000 подписа и започва национално информационно турне

Пет информационни срещи по повод строителството на нови ски курорти в Рила ще се проведат в Пазарджик, Бургас, Варна, Русе и Велико Търново следващата седмица (4-8 февруари). Участници в групата „Граждани За Рила” и коалицията от 18 неправителствени организации „За да остане природа в България“ ще представят проблема с незаконното строителство на три ски курорта в зоната „Рила-буфер” от Натура 2000 и Национален парк Рила. Те ще потърсят разширяване на обществената подкрепа за запазването на една от най-ценните български планини.

Прочети пълния текст

Отпадат точки от решенията за НАТУРА 2000

Под натиска на Европейската комисия за преразгледани решенията на Министерски съвет за НАТУРА 2000. По информация в медиите, точките, които автоматично изключваха територии с одобрен устройствен план от НАТУРА зоната ОТПАДА. Тази точка щеше да обезмисли тотално изграждането на НАТУРА 2000 зони в България, защото те практически щяха да останат само на хартия.

Прочети пълния текст

Отменено е решение за одобряване на ПУП за изграждане на Варов център в НАТУРА 2000 зона

С решение от 24.01.08 на Админстративен съд град Кюстендил се отменя одобрен от кмета на общ. Кочериново Подробен устройствен план (ПУП) за построяване на Варов център в НАТУРА 2000 зона "Кочериново" по Директивата за птиците.

Прочети пълния текст

Издадоха заповед за спиране на започналото строителство в Иракли

Източник: Агенция Фокус
Мярката се налага от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) заради незаконосъобразно издадено разрешително за строеж за обекта. Проверка на РИОСВ относно етапа на съгласуване и допустимостта на строителството за обекта показа, че процедурата по одобряване на ПУП е приключена през септември 2005 г. Разрешително за строеж е издадено от община Несебър на 20 септември 2007 г., без да е представено Решение по оценка за съвместимост и разрешително за заустване на отпадъчни води, издадено от Басейнова Дирекция – Черноморски регион. За допуснатото нарушение ще бъде съставен акт на община Несебър.

Прочети пълния текст

France-Rila Association вече има своя интернет страница

Официалният сайт на френската асоциация за защитан на НП Рила - France-Rila Association вече работи. На адрес
http://www.france-rila.fr/ ще можете да се информирате какво правят нашите съмишленици във Франция.

Прочети пълния текст

Няма правни основания за удължаване на ловния сезон след 31 януари 2008 г.

Източник: Българско дружество за защита на птиците
Продължителните мъгли, които затрудняват птиците да забележат ловците и липсата на контрол, дава основание да твърдим, че тази зима водоплаващите птици бяха подложени на небивала касапница. Усилията на новата Държавна агенция по горите трябва да се насочат към въвеждане на ред в ловното стопанство, а не към поощряване на анархията в него, е позицията на БДЗП, адресирана вчера официално до Министъра на околната среда и водите, ДАГ, Народното събрание, НВМС и Европейската комисия.
Aко поредните искания на ловците бъдат удовлетворени, това ще е в нарушение на националното и европейското законодателство.

Прочети пълния текст

УБИЙСТВОТО НА ИРАКЛИ ЗАПОЧНАВЪПРЕКИ ЯСНОТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОТ МИНАЛАТА СЕДМИЦА И ЗАПЛАХАТА ОТ СПИРАНЕ НА ВСИЧКИ СТРУКТУРНИ ФОНДОВЕ, ОГРОМНИТЕ БЕТОНЕНИ ОСНОВИ В НАТУРА 2000 ЗОНАТА „ИРАКЛИ-ЕМИНЕ“, СА ВЕЧЕ ФАКТ

С удивителна лекота българската държава е на път да загуби Иракли – един от последните диви плажове по българската крайбрежна ивица, убежище на уникални за цяла Европа животински, растителни видове и птици и един от символите на активното гражданско общество, което в продължение на 2 години се опитваше да се бори с корупционните схеми в урбанизирането на дивата природа.

Прочети пълния текст

Докато се чудим какво точно става на Иракли, инвеститорите вече се хвалят на сайта си

Източник: Swiss properties ltd

Riverside Village - фундаментни работи.


Riverside Village - фундаментни основи на ниско тяло с басейн.

Прочети пълния текст

Протест за Рила - Снимки и видео!

Източник: Летяща калинка
"Наистина почувствах невероятната енергия и емоция, с която всички се бяхме събрали."

Вижте повече публикации и снимки от вчера в пълния текст на новината.

Прочети пълния текст

На 23.01 - серия от срещи и събития заради незаконните строежи на Рила

Според МОСВ до дни ще бъдат подписани заповедите за обявяване на Натура 2000 зоните.

Вечерта над хиляда души, нарочно облечени с пълната екипировка на алпинисти, пещярници, туристи и скиори, преминаха снощи по софийските улици, за да изразят несъгласието си с унищожаването на българската природа и незаконното строителство на нови ски курорти на Паничище в Рила и възмущението си от бездействието на държавните институции. В акцията се присъединиха хора от цялата страна - Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Пазарджик, Стара Загора, както и кукери от Перник и Радомир.

Прочети пълния текст


         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!