Календар

Новини


Дневник на акциите за Рила

Акциите за Рила ще продължат до спиране на незаконното строителсто

Прочети пълния текст

Супер Боровец ще стартира ли през октомври?

Прочети пълния текст

Десетки граждани преминаха по софийските улици вчера вечерта, скандирайки 'Рила ни е мила'

Стартират поредица от ежедневни действия до спиране незаконното строителство над Паничище! Днес, 03.10.2007:

16, 30 часа, пред Народния театър - присъединяване към учителите под надслов "Образовани деца, за да се опазва природата".

Подробности за вчера и пълната програма за тази седмица в пъния текст на новината!

Прочети пълния текст

Гражданите отново на улицата - вторник, 2 октомври, 19 часа, пред МОСВ

На 2 октомври 2007 г., вторник, от 19 часа граждани и Коалицията За да остане природа в България организират акция пред Министерство на околната среда и водите на ул."Уилям Гладстон" 67. С акцията организаторите изразяват категоричното си несъгласие да плащат като данъкоплатци санкции. „Опасяваме се, че заради незаконното строителство в Рила на страната ще бъдат наложени в размер на приблизително 300 000 евро на ден, което само от датата на първия репортаж (20 август т.г.) до днес прави над 1 200 000 евро.“, споделя Цвета Христова от Екологично сдружение За Земята и продължава, затова: „ Гражданите отново призовават Министъра на околната среда и водите с един свои подпис да спести милиони евро за България, като подпише заповед по чл. 19 от Закона за биологичнотоо разнообразие и да спре незаконното строителство на пътища и лифт в Национален парк Рила.“

Днес на провелата се среща между представители на иницативата "Да Спасим Иракли", коалицията “За да остане природа в България” и граждани стана ясно, че в Министерство на околната среда и водите цари една мълчалива търпимост и изчакване към незаконните строежи в Рила.
Присъстващите заместник - министри Йордан Дардов и Чавдар Георгиев, началник на отдел Натура 2000, началник на Националната служба за защита на природата не взеха отношение мерките, които ще предприемат за строителството на Паничище. Същите бяха призовани да припомнят на министъра на околната среда и водите, че с един свой подпис може да спаси Рила, като им бе връчена готова проектозаповед, която да бъде подписана от министъра. Отново не последва реакция.

Гражданските протести за Рила ще продължат, докато незаконното строителство не бъде спряно. Предвиждат се други акции през настоящата седмица в София и поход за спасяването на Рила през почивните дни в района на проекта за ски курорт „Паничище – Езерата-Кабул“.

За контакти:
Цвета Христова, Екологично сдружение “За Земята” – 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com
Йорданка Динева -Българска Фондация Биоразнообразие - 0896798902

Прочети пълния текст

Природозащитници отново ще се срещат с министър Чакъров

Източник: Дневник
На 1 октомври от 15 часа природозащитните организации от коалицията "За да остане природа в България" и гражданска група "Да спасим Иракли" ще се срещнат с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, за да обсъдят най-горещите теми за опазването на природата у нас, съобщиха от екокоалицията.

Прочети пълния текст

Нов лифт на Банско?

Новият лифт и писти в местността Чалин Валог в ски зона Банско са почти завършени, а банскалии се чудят откъде ще пият вода

Прочети пълния текст

Незаконното строителство в Рила продължава!

Национален парк е като разграден двор. Незаконното строителство на пътища и лифтове продължава

Прочети пълния текст

Царевския кмет се опитва да присвои нестинарството!

Незнайно как кметът на Царево Петко Арнаудов е успял да патентова нестинарството. Така този древен обичай вече е частна собственост и всеки, който иска да го практикува, ще трябва да поиска разрешение и да си плати на Община Царево!

Прочети пълния текст

Още един грандиозен ски център се строи в Рила

снимка на ски центъра от Мечивръшкото било:

Този път става дума за ски-център "Картала" в отложената за "прецизиране" буферна зона на Рила, община Благоевград.

Прочети пълния текст

Трети европейски конгрес за Селски туризъм

ще покаже за пореден път все по-важното място, което заемат алтернативните форми на туризъм. Третият европейски конгрес за селски туризъм ще се проведе от 26 до 28 септември в унгарския град Егер.
Източник: Българска асоциация за алтернатовен туризъм

За пореден път сериозно внимание ще получи и екологията, а именно по какъв начин еко мрежата НАТУРА 2000 спомага за развитието на селския туризъм.

Прочети пълния текст