Календар

Новини


Поредният протест на природозащитници пред МС се радваше на засилено медийно внимание

Източник: Блулинк информационна мрежа
Събитията около статута на природен парк „Странджа” привлякоха общественото внимание към темата и осигуриха сериозно медийно присъствие на поредния, шеснайсти, протест в защита на Натура 2000 пред Министерски съвет. След вчерашното, небивало внимание, с което медиите отразиха пресконференцията на коалиция „За да остане природа в България”, днес пет телевизионни камери и множество репортери бяха пред МС, за да покажат позицията на еколози и граждански активисти в защита на обществения интерес.

Прочети пълния текст

04 юли 2007, 19.30 часа на Народния театър в подкрепа на Странджа!

Тъй като сайта за природата цели да обедини всички кампании за опазване на защитените зони и територии в България, ТУК слагаме информация и за спонтанното, ГРАЖДАНСКО движение в подкрепа на Природен парк Странджа, което ни беше изпратено.

Прочети пълния текст

ВЪРХОВНИЯТ СЪД ЗАЛИЧИ ПРИРОДЕН ПАРК 'СТРАНДЖА'! Довечера всички на Попа!!!

Със спорно решение от днес, тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени заповедта на министъра на околната среда от 1995 г., според която Странджа е природен парк.

Според решението на ВАС, заповедта е нищожна, тъй като при издаването й, не са били посочени конкретните граници на парка. До този извод обаче не стига целият съдебен състав - решението е подписано с особено мнение от съдия Юлия Ковачева. Тя не е съгласна с доводите, че заповедта от 1995 г. е нищожна, т.е. се обявява в подкрепа на природен парк "Странджа".

Екоминистерството ще обжалва решението.

Повече информация:
http://capital.bg/showblog.php?storyid=353963
http://dnes.dir.bg/2007/06/29/news1835709.html
http://news.ibox.bg/material/id_743835336
http://news.ibox.bg/news/id_191915243

Вижте решението на съда:
http://www.sac.government.bg/home.nsf/0/ef1abea51514518a42257309002f91c0

!!!!!
При нас пристигна призив на граждани:
довечера в 19:30 ще се състои Critical Mass движение в подкрепа на Странджа в много градове в България:
http://savestrandja.hit.bg/index.html
Да отидем всички!!! За да остане природа в България!!!
Благодарим на съдия Юлия Ковачева, че е подкрепила Странджа!
!!!!

Прочети пълния текст

ДА ЗАПАЛИМ ОГЪНЯ НА СТРАНДЖА … ПРЕД НДК

В момента Върховния административен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да ви я представим като покажем една малка част от нея в София. И тъй като не можем да пренесем природата на Странджа – странджанската зеленика, лавровишнята, белогърбия кълвач или видрата, решихме да представим другата голяма ценност на планината - хората на парка.

Една от най-големите атракции безспорно е „нестинарството” – обичай, пренесен през вековете и съхранен от странджанци. Малко софиянци могат да видят автентичния ритуал в с. Българи, който се чества всяка година на 3 юни - празникът на Св. св. Константин и Елена по старому. Затова нестинарите ще дойдат в София.

Каним ви на 26 юни 2007 г. (вторник) от 20.00 часа да видите вълшебството на нестинарските танци и да усетите „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК.

На място всички ние ще можем да се насладим още на автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”. Ще можем да се подпишем в подписка за защита на парка и да разберем кои са 140те известни българи, които вече я подкрепиха.


Снимки от Странджа

Прочети пълния текст

Как и защо се закрива природен парк

Ролята на обществото, институциите и частните интереси в случая с Природен парк Странджа
Заповядайте на дискусия в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, зала „Пеша Николова”, от 10 до 12 часа в сряда, 20 юни 2007 г.

Прочети пълния текст

Над 120 известни българи се обявиха в подкрепа на Природен парк 'Странджа'

Над 120 известни българи се обявиха в подкрепа на Природен парк 'Странджа'София - Над 120 хора на науката, културата и изкуството, общественици и журналисти подкрепиха с подписа си петиция за запазването на природен парк Странджа. Петицията беше инициирана от граждани и подкрепена от коалицията от 17 неправителствени организации „За да остане природа в България” заради делото във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта за обявяване на природен парк Странджа.

Снимки от Странджа
Подписката и подписалите се

Прочети пълния текст

Да строим!!!

Извадка от Държавен вестник - новите одобрени Подробни устройствени планове на туристически комплекси и още по-нови предложения за такива:
Одобрени ПУП: “Беклемето"; с. Крапец и с. Езерец, община Шабла; четири новообразувани квартали по плана на Китен, с. Топола и с. Божурец, община Каварна
Обявени за одобряване ПУП: Община Бяла, област Варна, м. “Беглик Таш” и м. “Корийките”, землище Приморско; местностите: “Рупоница”, “Рудина”, “Конещица”, “Асаново дере”, “Чакъла”, “Агова круша”, “Шабаница”, “Русковица” в землището на с. Баня, община Разлог; малка ВЕЦ “Енерджи - Говедарци” и ПУП - план за застрояване за изграждане на водохващания: от р. Черни Искър, община Самоков, Софийска област;

Прочети пълния текст

Черен ПР се опита да опорочи тазгодишното почистване на Иракли

80 души, участвали в почистването на Иракли са меко казано изненадани от грозно изопачена информация, опитваща се да компрометира доброволния акт и гражданската им инициативност.
Какво се случи всъщност на Иракли през почивните дни – поредното, вече четвърто в рамките на една година, организирано чистене от «Да спасим Иракли». Сблъсък с полицията не е имало, нито пък събаряне на палатки от нейна страна.

Прочети пълния текст

Прокуратурата заявява, че обжалването на заповедта за обявяване на Природен парк 'Странджа' е неоснователно

На 21.05.2007г. се проведе второто заседание на Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който гледа днес делото, с което Община Царево обжалва заповедта за обявяване на Природен парк «Странджа» от 1995 г. заради неясни граници. Ответна страна по делото е Министерство на околната среда и водите (МОСВ), както и Фондация Биоразнообразие, Сдружение «За Земята» и частни собственици на земи.

Прочети пълния текст

Четвъртък! Стихиите на Натурата - ПЕТИЯТ ЕЛЕМЕНТ - Всеобща Еднократна Мобилизация!!!

Четвъртък 17 май от 9.10 до 10.30 на площад «Независимост»
(пред бившия Партиен дом)
Да представим достойно ПЕТИЯ ЕЛЕМЕНТ - хората!
Вижте повече за акцията!

Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!