Календар

Новини


Mинистър Румен Петков е поканил на среща протестиращите за Странджа в сряда, 11 юли, 10.30 часа пред МВР

Всички участници в уличните протести за Странджа са поканени на среща и кафе/чай в канцеларията на министъра. Възможно е обаче кабинета на министъра да не може да ги побере.

Прочети пълния текст

Природозащитници ще връчват на депутати текст за промени в закона, който може да запази Природен парк 'Странджа'

Природозащитните организации от коалицията „За да остане природа в България” организират гражданско присъствие в градинката до Народното събрание утре, сряда, 11 юли 2007 г., от 9 часа.

Прочети пълния текст

Започнаха дните на Пирин 2007 г.

Източник: Пирински туристически форум
На 07 и 08 юли бяха открити за шести пореден път празниците на планината и всички, които я обичат – дните на Пирин. Те са съвместна инициатива на дирекция национален парк “Пирин”, общините около Парка, регионалната туристическа организация на Югозападна България – Пирински туристически форум (ПТФ), и други организации и институции от района.
Празниците са всяка събота и неделя до края на месец юли.

Прочети пълния текст

БФБ ще обжалва решението на ВАС за Странджа

Източник: Българска фондация Биоразнообразие
В 14 дневния законов срок БФБ ще обжалва решението на ВАС, което ПРОГЛАСЯВА НИЩОЖНОСТТА на Заповед №РД-30/24.01.1995 г. на Министъра на околната среда, с която е обявен Народен парк „Странджа” на площ от 116136,2 ха.

Прочети пълния текст

Съюза на ловците и риболовците в България излезе с отворено писмо относно относно съдебното дело за Странджа

Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловцште и риболовците в България” изразява категоричен протест по повод решението на тричленния съдийски състав от Върховния административен съд, с което се прогласява нищожността на Заповед № РД-30/24.01.1995 г. на Министъра на околната среда, с която е обявен Народен парк „Странджа”.

Прочети пълния текст

Поредният протест на природозащитници пред МС се радваше на засилено медийно внимание

Източник: Блулинк информационна мрежа
Събитията около статута на природен парк „Странджа” привлякоха общественото внимание към темата и осигуриха сериозно медийно присъствие на поредния, шеснайсти, протест в защита на Натура 2000 пред Министерски съвет. След вчерашното, небивало внимание, с което медиите отразиха пресконференцията на коалиция „За да остане природа в България”, днес пет телевизионни камери и множество репортери бяха пред МС, за да покажат позицията на еколози и граждански активисти в защита на обществения интерес.

Прочети пълния текст

04 юли 2007, 19.30 часа на Народния театър в подкрепа на Странджа!

Тъй като сайта за природата цели да обедини всички кампании за опазване на защитените зони и територии в България, ТУК слагаме информация и за спонтанното, ГРАЖДАНСКО движение в подкрепа на Природен парк Странджа, което ни беше изпратено.

Прочети пълния текст

ВЪРХОВНИЯТ СЪД ЗАЛИЧИ ПРИРОДЕН ПАРК 'СТРАНДЖА'! Довечера всички на Попа!!!

Със спорно решение от днес, тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени заповедта на министъра на околната среда от 1995 г., според която Странджа е природен парк.

Според решението на ВАС, заповедта е нищожна, тъй като при издаването й, не са били посочени конкретните граници на парка. До този извод обаче не стига целият съдебен състав - решението е подписано с особено мнение от съдия Юлия Ковачева. Тя не е съгласна с доводите, че заповедта от 1995 г. е нищожна, т.е. се обявява в подкрепа на природен парк "Странджа".

Екоминистерството ще обжалва решението.

Повече информация:
http://capital.bg/showblog.php?storyid=353963
http://dnes.dir.bg/2007/06/29/news1835709.html
http://news.ibox.bg/material/id_743835336
http://news.ibox.bg/news/id_191915243

Вижте решението на съда:
http://www.sac.government.bg/home.nsf/0/ef1abea51514518a42257309002f91c0

!!!!!
При нас пристигна призив на граждани:
довечера в 19:30 ще се състои Critical Mass движение в подкрепа на Странджа в много градове в България:
http://savestrandja.hit.bg/index.html
Да отидем всички!!! За да остане природа в България!!!
Благодарим на съдия Юлия Ковачева, че е подкрепила Странджа!
!!!!

Прочети пълния текст

ДА ЗАПАЛИМ ОГЪНЯ НА СТРАНДЖА … ПРЕД НДК

В момента Върховния административен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да ви я представим като покажем една малка част от нея в София. И тъй като не можем да пренесем природата на Странджа – странджанската зеленика, лавровишнята, белогърбия кълвач или видрата, решихме да представим другата голяма ценност на планината - хората на парка.

Една от най-големите атракции безспорно е „нестинарството” – обичай, пренесен през вековете и съхранен от странджанци. Малко софиянци могат да видят автентичния ритуал в с. Българи, който се чества всяка година на 3 юни - празникът на Св. св. Константин и Елена по старому. Затова нестинарите ще дойдат в София.

Каним ви на 26 юни 2007 г. (вторник) от 20.00 часа да видите вълшебството на нестинарските танци и да усетите „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК.

На място всички ние ще можем да се насладим още на автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”. Ще можем да се подпишем в подписка за защита на парка и да разберем кои са 140те известни българи, които вече я подкрепиха.


Снимки от Странджа

Прочети пълния текст

Как и защо се закрива природен парк

Ролята на обществото, институциите и частните интереси в случая с Природен парк Странджа
Заповядайте на дискусия в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, зала „Пеша Николова”, от 10 до 12 часа в сряда, 20 юни 2007 г.

Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Поради обилния приток на речни води, морската вода на Черно море е по-слабо солена (17,3‰) отколкото водата в световния океан (около 36‰).
             Планина, обичам те