Календар

Новини


Вече е започнат строеж в местността Иракли!

На площ от 13 декара се изсича гора на голо в подготовка на строеж на Иракли. Мястото е едно от "отложените" НАТУРА 2000 места, останали без никаква защита до евентуалното им връщане в екомрежата през октомври.Прочети пълния текст

50 човека от сдружение на собствениците 'Иракли' нападнаха 4-ма на плажа и им изгориха багажа

Източник: "Да спасим Иракли"

50 разярени по необясними причини хора, отказващи легитимация, заплашваха, изгаряха и крещяха на всичко на всичко шестимата човека на плажа на Иракли.
Представилите се за собственици на земи от сдружение „Иракли“ са изгорили дрехите, якетата и раниците с целия багаж на двама фотографи - любители орнитолози. Момчетата са били до с. Емона за вода, докато организираната тълпа с бензинови резачки, без видим повод, изнасяла всичко, което видела, и го изгаряла на клади на плажа.
Изсечени са десетки живи дървета и после изгорени.

Прочети пълния текст

Натура 2000 – акция като по вода с малко... адвокатска помощ

За осма поредна седмица природозащитници от Гражданска група „За Натура 2000" – част от Коалиция "За да остане природа в България" проведоха пред вратите на Министерски съвет (МС) гражданско присъствие срещу отлагането на зони от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Прочети пълния текст

ОТВОРЕНО ПИСМО до Министъра на околната среда и водите на Р. България

Уважаеми г-н министър,

Длъжни сме да Ви предупредим за сериозното ни безпокойство от начина, по който се третира от отделни съсобственици, строителни предприемачи и концесионери на обекти, представляващи изключителна държавна собственост, потенциалната Натура 2000 зона Емине – Иракли, достъпът до плажната ивица и особено самата ресорна на Вашето министерство защитена местност Иракли (в района на община Несебър), както и защитената местност Смриките (в района на община Обзор).

Прочети пълния текст

Природозащитни организации обсъдиха проблемите с Натура 2000 в България с еврокомисаря Ставрос Димас

Брюксел, София – Представители на коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” се срещнаха късно в четвъртък с еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас заради проблемите с европейската екологична мрежа Натура 2000 в България.

На срещата стана ясно, че Европейската комисия осъзнава, че представените от българското правителство списъци със зони от мрежата Натура 2000 са непълни, както и че са изключени местата с икономическо значение. Беше посочено обаче, че двете обстоятелства противоречат на европейското законодателство.

Прочети пълния текст

Земята – в цифри, в Натура или в образ?

Земята e вторият от серията четирите стихии, чрез които природозащитниците показват образно подкрепата си за европейската програма Натура 2000 всеки четвъртък от 9.35 сутринта на площад "Независимост" преди редовните заседания на Министерски съвет (МС). Елементът Земя беше показан символично чрез засаждане на дръвче в различна пръст, донесена от всички краища на България от отложените Натура зони.

Прочети пълния текст

МОСВ ще трябва да защити с активни действия думите на министър Чакъров в защита на екологичния туризъм, ако са реална позиция, а не политически слалом

Източник: Коалиция "Спасете Пирин"
Министър Джевдет Чакъров пожела на туристическия бизнес да развива екотуризъм. Той изпрати поздравителен адрес до председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и до всички представители на туристическия бизнес по повод официалното откриване на туристическия сезон Лято 2007, съобщиха от МОСВ.

Прочети пълния текст

Българското правителство признава, че вече два месеца не предприема нищо за „отложените” зони от мрежата Натура 2000

От писмо на правителствената Национална служба за защита на природата до коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” става ясно, че през последните два месеца българското правителство не е предприело никакви стъпки по „отложените” зони от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Прочети пълния текст

Къде какво се СЛУЧИ на 22 април - първи (и следващи...) отзиви и информация

Изкуствени цветни градини, почиствания, залесявания, арт-инсталации от боклуци, музика, факелни шествия, информационни табла, дискуции, анкети и какво ли не…посветиха на Деня на Земята природозащитни организации, инициативни групи, училища и приятелски компании!

Прочети пълния текст

Подробна програма за София 20 - 22 април: Младежка активност за природата!

Петък, 20 април
11 до 13 ч.: обучение на желаещи да бъдат лидери-доброволци в съботните акции
14 до 18 ч.: затворена лекция за студенти от ВИАС на тема „Гражданска отговорност и устойчиво развитие”
18 до 20 ч.: програма в Дом за деца без родителска грижа „П. Славейков” (Пиротска 175) и почистване и озеленяване на двора на Дома

Събота, 21 април
10 до 16 ч.: Южен парк
Почистване на Парка и други зелени площи в столицата
Художествени занимания и работилници за млади участници
Изложба „Промените в климата и възобновяемите енергийни източници”
Музика: „Пламенко” – китара в изпълнение Пламен Йорданов

11.00 ч.: засаждане на 1000 млади дръвчета на Витоша.
Сборен пункт: хижа Момина скала; Засаждането ще стартира на метри от ресторант и хижа „Момина Скала”, а мястото, което ще се залесява, се намира на метри от пътя, водещ към Стамболова Поляна, над местността Златните Мостове.
Организаторите приканват всички любители на природата, които желаят да помогнат, да дойдат и да засадят по едно дръвче.
Организатор: фестивал Earthdance Sofia

Неделя, 22 април, Ден на Земята
10 до 18 ч.
Градинката до Народния театър „Иван Вазов“(на мястото на бившия Мавзолей)
Арт-Фестивал „За да остане природа в България”
Музика, уличен театър, забавления за деца, информация за защитените зони и начините за опазване на природата, чай шопове.
Изложба „Промените в климата и възобновяемите енергийни източници”

Прочети пълния текст


Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Годишно между 40 - 70 мечки биват убити незаконно в цялата страна и още 6-10 с разрешение на министерството за контрол и превенция на проблемни индивиди.
           
  Install Flash player!