Календар

Новини


Къде, кога, какво ще се случва ЗА Земята и ЗА българската природа…за 22 април

Започваме да попълваме конкретната информация, както ви обещахме. Следете тук за допълнения и вижте преварителните програми за първите градове…

Прочети пълния текст

Победа на гражданското общество

Източник: Зелени Балкани
Първи случай на спечелено дело срещу държавата от неправителствена организация в европейския съд по правата на човека в Страсбург! Днес, 12. 04. 2007 г. Европейският съд обяви, че Зелени Балкани спечели делото и осъди Община Пловдив на 4000 евро обезщетение за това, че Общината на 19 април 2000 г. е забранила провеждането на протестна акция срещу изсичането на заливните гори в поречието на р. Марица.

Прочети пълния текст

22 април – Денят на земята идва, а българската природа си отива!!!


За Да остане природа в България
Да отпразнуваме заедно Деня на Земята в твоя град.

Да се обединим и да почетем Земята в твоя град, там където си или където искаш да бъдеш.
Не само в България, а по цялата планета!

защото:

НИ е ГРИЖА за природата

ТРЯБВА да покажем своята позиция и общественото мнение ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА

ИСКАМЕ България да изгради ясна екологична (природозащитна) политика

Губим природата всеки ден и час...

Прочети пълния текст

Netinfo: За първи път след членството: ЕК започна официална процедура срещу България

Изпратено ни е т.нар. първо писмено предупреждение, има възможност за още едно, след това случая се предава на Съда в Люксембург. Решението, което е свързано с неизпълнение на изискванията за предоставяне на важна информация, свързана със опазването на околната среда, беше оповестено днес.

Прочети пълния текст

Академичен съвет на Софийски университет подкрепи студентите в позицията им за НАТУРА 2000!

Академическият съвет на СУ „Св. Климент Охридски”, на свое редовно заседание от 28 февруари 2007 година (Протокол № 6 / 28.02.2007) взе решение да подкрепи Университетския екологичен клуб ЮНЕКО и Студентския съвет на Университета в борбата им за пълен размер на НАТУРА 2000 и защита на българската природа.

Прочети пълния текст

Природозащитни организации внесоха жалба във ВАС срещу правителственото решение за Натура 2000

Пет природозащитни организации - вносители на места от европейската екологична мрежа Натура 2000 – обжалват частично пред Върховния административен съд решението на правителството от 2 март 2007 г., с което беше приет списъкът на защитените зони от мрежата.

Прочети пълния текст

България е изправена пред реален шанс да загуби голяма част от ценна защитена територия

Европейската Зелена Партия (ЕЗП), в подкрепа на Българската Зелена Партия, настоява за незабавно спиране на строителството в защитения природен парк Странджа.

Прочети пълния текст

Българската природа си събра куфарите в центъра на немския град Карлсруе


Колоритната българска природа с огромен куфар в ръка бе гонена цял ден от безскрупулни инвеститори и далавераджии в черни костюми из централния площад на град Карлсруе. С тази сценка местните жители бяха запознати с обезпокоителната реалност в България, където покрай въвеждането на европейската мрежа НАТУРА 2000 се оказа, че дивите интереси не се спират пред нищо.

Прочети пълния текст

Започна съдебно дело, което може да заличи Природен парк СтранджаТричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) даде ход на делото, с което Община Царево се опитва да обжалва заповедта за обявяване на Природен парк Странджа от 1995 г. заради неясни граници. Ответна страна по делото е Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Тактиката, която използват Община Царево и „Краш 2000” ООД, е аналогична на ситуация, в която доказан от съда убиец след това обжалва в съда акта за раждане на убития, за да докаже, че той не е съществувал.

Прочети пълния текст

ЩЕ ГО ИМА ЛИ ПРИРОДЕН ПАРК „СТРАНДЖА”?

В понеделник (19 март) ни предстои да станем свидетели на поредния опит да се подиграят и да поругаят българската природа. Този път на прицел е едно от нашите най-големи природни богатства, най-голямата ни защитена територия, едно от най-ценните места не само на Балканите, но и в цяла Европа – Природният парк Странджа. Ние се страхуваме да не я загубим, затова на 19 и 20 март още от 9.00 часа ще бъдем пред Върховния административен съд, за да помолим магистратите чрез мълчаливото си присъствие на площад „Св. Неделя” да дадат шанс на българската природа!

Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    3% от водата на Земята е прясна. По-голямата част от прясната вода на планетата се намира в замразено състояние в ледниците.
             Планина, обичам те