Календар

Новини


Продължават уебинарите с участието на Ян Плесник

Продължават уебинарите с участието на Ян ПлесникПродължават уебинарите с участието на Ян Плесник от Агенцията за опазване на околната среда в Чехия. Те ще бъдат организирани на 9 април отново чрез платформата Zoom. Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/201106371182967/

Прочети пълния текст

609 посещения

Два уебинара ще бъдат проведени на 3 април по програма 'Бъдещи природозащитници'

Два уебинара ще бъдат проведени на 3 април по програма 'Бъдещи природозащитници'Два уебинара ще бъдат организирани по проект "Бъдещи природозащитници" на 3 април. Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/794898160999682/

Прочети пълния текст

852 посещения

Часът на Земята у нас събра близо 160 хиляди души във виртуалното пространство

 Часът на Земята у нас събра близо 160 хиляди души във виртуалното пространствоСъс загрижеността си към природата българското общество застана на световната карта

И тази година Часът на Земята обедини десетки хиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. Въпреки извънредното положение, повече от 11 хиляди зрители се насладиха на международния LIVE концерт "Глас за планетата", седейки удобно на дивана вкъщи. Изпълнители от България, Италия, Австрия, Ирландия, Хърватия, Финландия, Бразилия и Великобритания взеха участие в спектакъла, който се излъчи директно на фейсбук страницата на WWF България. Концертът започна точно в 20:30 ч., когато по стара традиция милиони хора по целия свят изгасиха светлините у дома, демонстрирайки солидарност и единство в името на нашия общ дом – планетата Земя.

Прочети пълния текст

471 посещения

Отбелязваме Часа на Земята 2020 с международен онлайн концерт

 Отбелязваме Часа на Земята 2020 с международен онлайн концерт WWF призовава да останем вкъщи, обединени около каузата за опазването на нашия общ дом – Земята

Тази година Часът на Земята ще се проведе при максимални мерки за сигурност. Във връзка с въведеното извънредно положение, 13-ото поредно издание на най-мащабната глобална инициатива за опазване на природата за първи път в историята ще протече изцяло в онлайн пространството.

Прочети пълния текст

463 посещения

Министърът на околната среда използва извънредното положение, за да прокара опасно и спорно изгаряне на пестициди

Министърът на околната среда използва извънредното положение, за да прокара опасно и спорно изгаряне на пестицидиДнес, 24.03.2020 г., Коалиция “За Да Остане Природа в България”, част от която е и “За Земята” изпрати отворено писмо до Министъра на околната среда и водите срещу намерението за изгаряне на пестициди на територията на страната. Това е предвидено да стане без обществена поръчка в Закона за мерките по време на извънредното положениe. Според организациите, министерството се опитва да прокара изключително опасната практика, в момент, в който вниманието на обществото е насочено изцяло в друга посока. Още повече не е ясно какво налага тази процедура да става точно сега, а изглежда, че се използва случаят, за да се прикрият спорни разрешения, издадени от РИОСВ Варна и да се
облагодетелстват конкретни фирми.Копие от писмото си организациите изпратиха и до Народното събрание, Главния прокурор, Швейцарското посолство и Дирекция околна среда на ЕК.

Прочети пълния текст

1202 посещения

Уебинар 'Възстановяване на горски местообитания и крайречни гори - опит от България'

Уебинар 'Възстановяване на горски местообитания и крайречни гори - опит от България'На 26 март от 17 часа (16:00 - 17:30 CET) ще се проведе уебинар по програма "Бъдещи природозащитници" на тема: „Възстановяване на горски местообитания и крайречни гори - опит от България“. Уебинарът е безплатен и на английски език. За да се включите в него последвайте линка в платформата Zoom: https://zoom.us/meeting/register/tZAoduitrDsu1yS5hwQ9znUurFN89oxubA и следвайте инструкциите.

Прочети пълния текст

485 посещения

Граждани могат да помогнат да спре презастрояването на най-южното Черноморие

Граждани могат да помогнат да спре презастрояването на най-южното ЧерномориеПроектът за нов общ устройствен план на община Царево допуска ново значително презастрояване на най-южната част от българското Черноморие. До 31 март се приемат становища по предложението, а за април е насрочено обществено обсъждане. След анализ за стотици страници документи, инициативата “Зелени закони” и Коалиция “За да остане природа в България” подготвиха примерно становище, което може да послужи на всеки гражданин, който желае да изрази мнението си и да помогне за запазването на крайбрежието на природен парк Странджа.

Прочети пълния текст

1953 посещения 2 коментара

WWF информира ЕК за притесненията си относно некачествена оценка на състоянието на горите у нас

WWF информира ЕК за притесненията си относно некачествена оценка на състоянието на горите у насСлед като участва в публични консултации, WWF изпрати до Европейската комисия и до Европейската агенция по околна среда становище относно последното докладване на България по Директивата на ЕС за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна. WWF изразява загриженост и притеснения във връзка с докладването и оценките на природозащитното състояние на 27-те горски природни местообитания, установени в страната ни в три биогеографски региона.

Прочети пълния текст

451 посещения

Екоклуб: Беласица на три държави: малко позната, много красива

Екоклуб: Беласица на три държави: малко позната, много красиваНа 11 март от 19 часа в Клуба на пътешественика ще се проведе публична лекция на тема: "Беласица на три държави: малко позната, много красива".

Прочети пълния текст

620 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 15

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 15Лекция 15 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 10.03.2020 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: „Пойните птици в България: от чучулиги до бъбрици“

Прочети пълния текст

525 посещения